Senatul american vrea o ancheta asupra derivelor din anii Bush

Joi, 26 Februarie 2009, ora 09:50
1800 citiri
Senatul american vrea o ancheta asupra derivelor din anii Bush

Comisia pentru afacerie judiciare a Senatului american va examina la 4 martie mijloacele de incepere a unei anchete privitoare la derivele judiciare ale anilor Bush, a auntat miercuri presedintele acestui organism, democratul Patrick Leahy.

"Nu trebuie sa ne temem sa descoperim ce am facut, daca vrem sa raminem o natiune vigilenta in apararea securitatii si Constitutiei noastre", a spus el, intr-un discurs in Senat, relateaza AFP citata de NewsIn.

La 9 februarie, Leahy a spus ca doreste formarea unei comisii independente pentru anchetarea acestor derive, mai ales in interiorul frontierelor americane, comise de administratia Bush in razboiul impotriva terorismului.

"Nimic nu a facut pagube mai mari staturii si autoritatii morale a Americii decit dezvaluirea faptului ca, in acesti opt ani de derive, am renuntat la angajamentul notru istoric pentrru drepturile omului", a argumentat Leahy.

Asociatiile pentru drepturile omului si senatorii au cerut deschiderea unei anchete asupra interceptarilor fara mandat, asupra recurgerii la tortura in interogatoriile antiteroriste sau demiterea a noua procurori in 2006 din motive politice.

Leahy a precizat ca doreste sa analizeze si programul de transferare a prizonierilor pentru interogatorii CIA, relele tratamente de la Abu Ghraib, distrugerea de documente sau redactarea unor note interne care justificau aceste derive, mai ales recurgerea la tortura.

Insa, la 9 februarie, presedintele Barack Obama a spus: "Pozitia mea generala este: haideti sa intoarcem pagina. Insa, in acelasi timp, nu cred ca cineva este mai presus de lege".

"Trebuie sa citim pagina, inainte de a o intoarce", a spus miercuri Leahy, care a precizat ca a intrat in contact cu Casa Alba pe aceasta chestiune.

Potrivit unui sondaj Gallup, circa doua treimi dintre americani doresc o ancheta asupra metodelor folosite de administratie dupa atacurile din 11 septembrie 2001.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#senat american ancheta, #greseli George Bush , #stiri George Bush