Summit-ul NATO, un succes care obliga

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 17:46
5532 citiri
Summit-ul NATO, un succes care obliga

Summit-ul NATO de la Bucuresti este deja istorie. Se vorbeste despre o infrangere a lui George Bush si o victorie a lui Vladimir Putin. Doua tari, Albania si Croatia, au primit pasaportul cu care se vor instala in cartierul general de la Bruxelles. Celei de-a treia, Macedonia, i-a fost fluturat pe sub nas, insa nu va pune mana pe el fara un sacrificiu, mai degraba de orgoliu si sentimental, la care, deocamdata, nu se arata dispusa.

Georgia si Ucraina si-au reinnoit stocul cu perfuzii de speranta, iar NATO si-a creat un stoc propriu in privinta Serbiei, careia i-a oferit generos ceea ce Belgradul nu ceruse. Acestea sunt insa concluziile cele mai vizibile si spectaculoase ale summit-ului.

Adevaratele efecte se vor simti probabil treptat, in timp, pentru ca, in mod cert, cele mai importante rezultate nu pot fi facute publice. Care ar fi insa rezultatele in cazul Romaniei? A avut ea ceva de castigat sau, cine stie, de pierdut in urma reuniunii gigantice incheiate ieri? Fara indoiala da, dupa cum, tot fara indoiala, ii este aplicabila si prelungirea pe termen lung a consecintelor. Din acest efect retard pandeste insa si pericolul marilor pierderi.

Demonstratie de seriozitate

In primul rand, Romania a facut o demonstratie de seriozitate pe care putina lume o anticipa. Dimpotriva. Saptamanile trecute, lipsa de comunicare de la Bucuresti dadea fiori la Bruxelles. Si totusi, summit-ul a decurs fara niciun incident de securitate desi la Bucuresti erau reunite cele mai importante tinte ale teroristilor, practic liderii aliantei cu care terorismul international este in razboi declarat. Serviciile secrete romanesti s-au achitat ireprosabil de misiunea extrem de dificila.

Au fost, desigur, ajutate de partenerii NATO, insa romanii au dus greul. Putem discuta despre excese. Insa intre un succes major marcat de excese, care pana la urma nici macar nu au reprezentat restrangeri importante ale libertatilor si drepturilor cetatenesti, si un esec din cauza precaritatii, cred ca e de preferat prima varianta.

Succesul acesta are insa partea lui de ironie amara. NATO nu a ales intamplator pentru aceasta reuniune de grad zero o fosta capitala comunista, mai precis pe aceea care a experimentat cele mai draconice masuri de securitate inainte de 1989. Un astfel de oras este mult mai usor de controlat decat unul in care democratia si drepturile omului au fost in permanenta confruntate cu exigentele de securitate. Alianta a profitat cumva de efectele latente ale practicilor fostului dusman, in vreme ce romanii culeg un mic profit al suferintelor trecute.

Una peste alta, reusita summit-ului confirma si amplifica respectul pe care militarii romani si serviciile secrete romanesti l-au atras in teatrele de razboi.

Premise de succes, pericol de esec

Sub aspectul securitatii, intrarea Romaniei sub viitorul scut antiracheta care va proteja flancul sud-estic al Europei, este extrem de importanta.

In planul relatiilor cu cei mai importanti actori prezenti la Bucuresti, rezultatele concrete pentru Romania sunt, deocamdata, destul de subtiri, dar reprezinta premise pentru viitor. George Bush a fost extrem de generos in complimente si mesaje de prietenie la adresa romanilor si mai ales a cuplului prezidential Basescu. In privinta vizelor insa, multa retinere! Usa s-a deschis ceva mai larg decat pana acum, refuzurile ar urma sa fie motivate, insa nimic decisiv.

Pe relatia cu Rusia, progresul este ceva mai spectaculos. Pare sa fi inceput un dezghet de care Bucurestiul , in pofida traumelor istorice, chiar avea nevoie. Intalnirea bilaterala Basescu - Putin, convenita in ultimul moment, abandonarea de catre presedintele roman a atitudinii aproape ostentativ ostile fata de Moscova, invitatia primita de el de la omologul rus sunt tot atatea motive de optimism.

Un optimism pe care insa avem oare cu ce sa-l sustinem? In general, avem capacitatea sa valorificam premisele favorabile create de acest summit? Deocamdata nu dam semne. Avem cel mai dezastruos ministru de externe din ultimii 18 ani, daca nu cumva chiar din istorie.

Institutii cu atributii importante de politica externa nu fac decat sa-si dea branci. Diplomatia romaneasca are extrem de putini profesionisti si teribil de multi amatori plantati in pozitii importante ca recompensa pentru diverse servicii mai mult sau mai putin electorale. In aceste conditii, nici nu e de mirare ca avem o politica externa incoerenta si ineficienta. Cum sa ne urmarim interesul cand noi nici macar nu ne-am hotarat care e acela?

Am tot auzit zilele acestea o sintagma cu puternic parfum de complex provincial: "Romania sta la masa celor puternici". Si ce stie sa faca acolo? E intrebarea care ar trebui sa ne preocupe mai mult decat pozitia in sine, care vine la pachet cu statutul de gazda. Pentru ca daca nu vom sti sa valorificam premisele acestui summit, ele se vor transforma intr-un mare esec.

Exercitii de normalitate

Si s-a mai intamplat ceva in aceste trei zile. In pofida restrictiilor, centrul Bucurestiului a avut parte de un paradoxal strop de normalitate. Cainii vagabonzi au fost imputinati substantial, bancile au fost vopsite, buruienile plivite, marcajele improspatate, mizeria de pe strazi adunata. Se poate deci?

Dupa cum tot un exercitiu de normalitate a fost relatia presedinte - premier pe care i-am vazut discutand prieteneste si chiar glumind. Se poate deci?

Aceste exercitii de normalitate ar trebui sa ne ridice mult standardele cu atat mai mult ca vin alegerile. Si poate ca in aceste noi standarde sta si cheia celorlalte probleme, inclusiv a descoperirii si sustinerii interesului national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Oman, sultanat din Golf care a jucat mult timp rol de mediator între Teheran şi occidentali, a condamnat vineri ”atacul israelian” în Iran, după exploziile produse în zori în provincia...
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
#Summit NATO, #Bucuresti, #reactii , #Vladimir Putin