Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Procesul Loteria II incepe pe 22 ianuarie

Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 15:26
2019 citiri
Procesul Loteria II incepe pe 22 ianuarie
Foto: Evenimentul Zilei

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, va incepe pe 22 ianuarie la Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a fixat acest termen dupa ce, pe 29 decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei trei - alaturi de alte zece persoane - fiind acuzati de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat.

Fostul vicepremier Gheorghe Copos este acuzat de spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la infractiunea de participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, conform DNA.

Camelia Voiculescu (fiica senatorului PC Dan Voiculescu - n.red.) este acuzata de folosire a unor informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera si, respectiv, efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.

Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor, este acuzat de folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera, dezvaluirea de informatii privilegiate si recomandarea facuta altor persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii.

Potrivit procurorilor, George Vodislav si Mihai Stolojanu - in calitate de membri ai Comitetului Director al Sucursalei teritoriale Bucuresti a Fondului Proprietatii de Stat si Susanu Nicu-Romeo - expert in cadrul aceleiasi sucursale, au fundamentat si aprobat, in sedinta din 16 noiembrie 2000 a Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucuresti, conversia ilegala in actiuni a SC Fast Service Electronica SA Bucuresti, la un raport de conversie de 6,71 ori mai mic decat cel rezultat din luarea in calcul a valorii comerciale reale a acestora, a unei creante fictive in valoare de 5,5 miliarde de lei vechi a SC Ana Electronic SA Bucuresti.

Ei au avut concursul fraudulos al expertului evaluator Ilie Precup, ce a indicat cu intentie o valoare a actiunilor societatii diminuata de circa 6,8 ori fata de valoarea comerciala reala a acestora -

Creanta fictiva a fost generata in baza unor documente comerciale si contabile intocmite in fals, de Ion Maxim - director general al SC Fast Service Electronica SA Bucuresti, Vasile Bontas - director general al Ana Electronic SA si Roza Giulio-Giuzepe - director economic al Ana Electronic SA.

Prin aceasta modalitate s-a urmarit obtinerea frauduloasa de catre Ana Electronic SA fara licitatie publica, a unui pachet semnificativ (46,1274 %) din actiunile SC Fast Service Electronica, pe calea conversiei acestei creante in actiuni la un raport de 36.000 lei vechi/actiune (1,43 USD / actiune) desi valoarea de piata a unei actiuni era de minim 241.824 lei vechi/actiune, adica 9,6 USD/ actiune.

Mai mult, ca urmare a operatiunii ilegale de conversie prin majorarea capitalului social cu valoarea creantei fictive, s-a cauzat un prejudiciu in valoare totala de peste 18 miliarde de lei vechi, aproximativ 719.913 USD in dauna actionarilor SC Fast Service Electronica de la momentul aprobarii conversiei.

Prejudiciul a fost creat in dauna Fondului Proprietatii de Stat (actualmente AVAS) - a carui participatie a fost diminuata valoric cu suma de 15,9 miliarde de lei vechi, adica aproximativ 632.285 USD si a celorlalti actionari ai SC Fast Service Electronica - cinci persoane juridice si 5.901 persoane fizice a caror participatie a fost diminuata valoric cu suma de 2,2 miliarde de lei vechi, adica 87.708 USD.

Gheorghe Copos - in calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al A.E., Roza Giulio-Giuzepe - in calitate de vicepresedinte al Ana Electronic SA si de administrator al SC "Rom Tur GM Impex" SRL Bucuresti, Vasile Bontas - in calitate de membru al Consiliului de Administratie al Ana Electronic SA si Octavian Juncu - in calitate de membru al Consiliului de Administratie al Ana Electronic SA - avand sprijinul lui Neculai Ghinea si Ion Filip sunt numiti in acest dosar.

Ei au derulat, in perioada decembrie 2002 - decembrie 2004, operatiuni de spalare de bani (plasarea, stratificarea si, respectiv, integrarea titlurilor de participare) pentru a ascunde originea ilicita a titlurilor de participare la capitalul social al Fast Service Electronica, obtinute de Ana Electronic urmare a operatiunii ilegale de conversie din anul 2000, - operatiuni in urma carora au obtinut venituri ilicite in valoare totala de 237 miliarde de lei vechi, astfel: plasarea titlurilor de participare - s-a realizat prin preluarea de catre Ana Electronic a celor 42 de imobile aflate in patrimoniul Fast Service Electronica, urmare a fuziunii dintre cele doua societati la data de 23 decembrie 2002; stratificarea - s-a realizat prin operatiuni de vanzare - revanzare si transfer ulterior al sumelor obtinute din valorificarea imobilelor detinute de societate - totalizand suma de peste 237 miliarde de lei vechi; integrarea - s-a realizat prin includerea in circuitul comercial (civil) legal a sumelor obtinute din vanzarea celor 40 de spatii comerciale ale Fast Service Electronica.

"In realizarea aceluiasi plan infractional, in perioada 09 aprilie 2002 - 14 iunie 2004, inculpatii Copos Gheorghe - in calitate de actionar majoritar al SC"ANA Grup"SA Bucuresti (firma ce detine toate partile sociale ale persoanei juridice afiliate Banwell Limited cu sediul in Nicosia, Cipru avand o participatie la SC "ANA Imep" SA Pitesti, judetul Arges, de 70,4394%) si Roza Giulio-Giuzepe - in nume propriu, in calitate de administrator al SC "Rom Tur GM Impex" SRL Bucuresti, respectiv actionar minoritar si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al SC"ANA Grup" SA Bucuresti au derulat concertat, la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, activitati de manipulare a pietei de capital.

In acest fel, s-a urmarit obtinerea unei participatii de peste 90% la SC "ANA Imep" SA (tranzactionata pe piata reglementata RASDAQ), care sa le permita inchiderea acesteia prin delistarea societatii de la bursa.

Deoarece informatia nu a fost publica, divulgarea acesteia era de natura sa influenteze pretul si celelalte aspecte legate de tranzactionarea actiunilor emitentului in cauza (SC "ANA Imep" SA Pitesti), conform procurorilor.

"Activitatea infractionala descrisa mai sus s-a desfasurat cu participarea frauduloasa a inculpatilor Ghinea Niculaie, Pantis Sorin si Voiculescu Camelia-Rodica", se arata intr-un comunicat al DNA remis, in luna decembrie 2008, agentiei NewsIn.

Pentru a asigura recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator asupra caselor celor trimisi in judecata.

Fata de Dan Voiculescu, Lazar Mihai si Adrian Cristea s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Procesul Loteria II, #data incepere, #george copos, #Camelia Voiculescu , #DNA