Ambasadorul Maior, chemat sa dea explicatii. MAE spune ca n-a reprezentat interesul national la replica pentru Giuliani

Luni, 27 August 2018, ora 16:57
7660 citiri
Ambasadorul Maior, chemat sa dea explicatii. MAE spune ca n-a reprezentat interesul national la replica pentru Giuliani
Foto: Facebook/Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii

George Maior, actual ambasador al Romaniei in SUA si fost director SRI, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicatii dupa declaratiile privind scrisoarea primita de presedintele Klaus Iohannis de la avocatul presedintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani.

De asemenea, MAE si Guvernul se delimiteaza de afirmatiile lui Maior, sustinand ca pozitia adoptata de ambasador nu a fost aprobata si nu reprezinta pozitia ministerului.

"Ii asiguram pe partenerii nostri internationali ca in Romania exista vointa politica necesara din partea Guvernului Romaniei si a Coalitiei de Guvernamant de a garanta functionarea corecta a statului de drept, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democratii si combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul coruptiei.

Domnul Ambasador George Maior a avut o pozitie care nu a fost aprobata la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, si nu reprezinta pozitia MAE.

Un ambasador al Romaniei ar trebui sa fie preocupat ca, in conformitate cu Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, sa reprezinte intotdeauna interesele statului roman in statul in care este acreditat.

Rolul domniei sale este de a promova interesul national asa cum decurge el din consensul la nivel institutional si sa se abtina de la declaratii publice de natura sa afecteze negativ relatiile bilaterale cu alte state", se arata intr-un comunicat de presa remis de MAE luni Ziare.com.

In document se mai precizeaza ca George Maior va fi convocat la minister pentru a da explicatii in acest sens.

"Reamintim ca liniile de actiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul institutiilor din Romania si orice abatere va atrage raspunderea acestora, conform procedurilor in vigoare. In acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicatii in Centrala MAE", mai transmite ministerul.

Declaratia lui Maior

Reactia Ministerului Afacerilor Externe vine dupa ce amabsadorul Romaniei in SUA a declarat ca scrisoarea primita de presedintele Klaus Iohannis de la Rudy Giuliani, avocatul presedintelui american Donald Trump, este expresia unui lobby initiat de forte interesate sa apere persoane cu probleme cu legea.

"Un personaj spumos si extrem de combativ in discutiile din Statele Unite, nu stiu daca mai e avocatul lui Donald Trump. In orice caz, ea este expresia unui lobby, initiat de anumite forte care sunt interesate de apararea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justitia, asta va spun clar", a declarat, luni, George Maior, citat de Mediafax.

Scrisoarea lui Giuliani

Agentia de presa Mediafax a publicat luni o scrisoare pe care Rudy Giuliani, actualmente seful echipei de avocati a lui Donald Trump, i-a trimis-o presedintelui Klaus Iohannis, precum si premierului Viorica Dancila si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Scrisoarea are antetul firmei de avocatura a lui Giuliani, deci nu pare sa reprezinte nimic mai mult decat opinia sa personala.

In documentul prezentat de agentia de stiri, Giuliani spune ca protocoalele intre institutiile din Justitie si SRI ar submina in opinia lui statul de drept si chiar cere o amnistie a tuturor celor care ar fi fost condamnati si pe baza acestor protocoale.

In scrisoarea semnata de Giuliani se vorbeste de progresele facute de Romania de la caderea lui Nicolae Ceausescu si cere, nu se precizeaza clar in ce calitate, ca "Guvernul Romaniei sa infiinteze o comisie independenta formata din judecatori internationali si experti legali, care sa examineze originile protocoalelor secrete".

Avocatul lui Trump vorbeste chiar de "multele abuzuri ale DNA si SRI", dar si de "sutele de dosare" ale DNA al caror obiect sunt judecatori. Numeroase explicatii despre astfel de dosare au fost date in zilele acestea, magistrati si politisti explicand ca, in domeniile lor de activitate, aceste chestiuni sunt la ordinea zilei pentru ca cei care ajung in instante, nemultumiti de rezultat, depun plangeri impotriva lor.

Iata aici mai multe detalii: Giuliani i-a scris lui Iohannis ca protocoalele submineaza statul de drept si e nevoie de amnistie. George Maior acuza un lobby al celor cu probleme cu legea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Maior convocat MAE explicatii, #George Maio scrisoare Giuliani , #ambasador SUA