George Maior, audiat la Senat: Tariceanu l-a primit cu jigniri si atacuri, ambasadorul s-a aparat cu argumente (Video)

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 15:41
21787 citiri
George Maior, audiat la Senat: Tariceanu l-a primit cu jigniri si atacuri, ambasadorul s-a aparat cu argumente (Video)
Foto: captura video Epoch Times

Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, s-a prezentat miercuri la Senat, unde a fost invitat pentru audieri in Comisia de Politica Externa dupa scandalul Giuliani.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a profitat de ocazie si a lansat atacuri dure la adresa lui Maior, in timp ce diplomatul s-a rezumat la a puncta cateva aspecte importante, dar mai mult de ordin general.

Sedinta comisiei a fost condusa de presedintele Cristian Dumitrescu (PSD), printre cei care au pus intrebari fiind Daniel Zamfir (ALDE), Alina Gorghiu (PNL), Radu Mihail (USR) sau Viorel Badea (PNL).

Inca de la inceput George Maior a precizat ca a venit pregatit cu un raport de activitate pentru ultimii 3 ani, raport care contine evolutia parteneriatului strategic romano-american "pe toate palierele, diplomatic, politic, de aparare, securitate, cultural, educational".

Tariceanu vrea rechemarea ambasadorului roman in SUA

Calin Popescu Tariceanu a fost primul care a luat cuvantul din partea senatorilor. El a sustinut ca George Maior a "distorsionat realitatea" prin declaratiile facute in legatura cu scrisoarea semnata de Rudolf Giuliani si ca a avut un "modus operandi" care l-a "descalificat" ca ambasador, invitandu-l sa citeasca manualele de diplomatie.

"Ambasadorii sunt instruiti sa nu comenteze despre realitatile politice, ci sa reprezinte tara", a mai sustinut Tariceanu, insinuand ca George Maior ar fi abandonat obligatiile de "impartialitate si neutralitate" si ca ar fi adoptat respectiva pozitie, "pentru ca i s-a dat voie de acasa".

"Performanta pe care ati avut-o in calitate de ambasador in relatia cu SUA este una foarte slaba. Nu am vazut niciun progres in chestiunea vizelor, rezultate practic zero in ceea ce inseamna dialogul politic la nivel inalt guvernammental si parlamentar", a mai sustinut Tariceanu, acuzandu-l pe George Maior ca nu si-a indeplinit misiunea primita, ci a "promovat o agenda personala", implicand SUA in problemele interne din Romania si reciproc.

"Eu am sa solicit membrilor comisiei sa adresam o scrisoare MAE in care sa consideram practic ca misiunea dvs nu poate sa continue pe mai departe in conditiile prezente", a conchis Tariceanu.

Maior: Parteneriatul strategic a evoluat exceptional

George Maior a replicat spunand ca "respinge categoric" afirmatiile facute cu privire la prestatia lui ca ambasador si subliniind ca in ultimii ani "parteneriatul a evoluat exceptional", dovada o serie de progrese si realizari, printre care vizita lui Klaus Iohannis la Casa Alba.

"Afirmatia ca a fost realizata prin amabasada SUA la Bucuresti este complet falsa, lucrurile sunt scrise in multiplele telegrame (...) A fost un efort deosebit al unui corp profesional deosebit", a subliniat ambasadorul.

George Maior a mai sustinut ca si afirmatia ca s-ar fi implicat in politica interna americana, facuta de presedintele Senatului, este "complet falsa", dovada ca nu exista "nicio atitudine din partea SUA".

In ceea ce priveste reactia fata de scrisoarea lui Giuliani, George Maior a spus ca declaratiile au fost facute in legatura cu o "persoana privata care a emis o opinie".

"Spunand adevarul mi-am facut datoria fata de interesul national", a declarat Maior, subliniind ca toata activitatea sa este in consonanta cu atitudinea partii americane.

Fostul liberal Daniel Zamfir, in prezent liderul senatorilor ALDE, a fost prezent la audieri in calitate de inlocuitor al lui Ion Popa, absent. Zamfir a adresat intrebari legate de declaratiile lui Sebastian Ghita conform caruia "Victor Ponta ar fi fost santajat de catre Florian Coldea sa o numeasca pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA, in caz contrar i s-ar fi anulat o vizita in SUA, in care urma sa se intalneasca cu Joe Biden".

De asemenea, Zamfir i-a cerut lui Maior sa lamureasca opinia publica in legatura cu modul in care "partenerul nostru strategic se implica in astfel de chestiuni" si i-a cerut sa explice pozitia divergenta a sa, ca ambasador, fata de cea adoptata de MAE in legatura cu scrisoarea semnata de Giuliani.

George Maior a explicat ca nu era ambasador la realizarea acelei vizite a lui Victor Ponta si a subliniat: "Mesajul meu a fost intotdeauna in concordanta cu mesajul guvernului si statului roman".

"Romania a facut cei mai importanti pasi din toata regiunea in ceea ce priveste aplicarea legii, a fost evidentiata ca model. Acest lucru nu a facut decat sa imbunatateasca (sic!) calitativ relatia cu SUA. Nu am promovat niciodata ideea ca Romania e un stat corupt, dimpotriva, am subliniat progresele remarcabile care s-au realizat", a declarat George Maior.

In ceea ce priveste a doua intrebare, George Maior a subliniat inca o data: "Un ambasador are un mandat general de a exprima adevarul".

"Daca spui adevarul, nu poti intra in contradictie cu interesele propriei tari. Nu vad cum poate un ambasador sa fie stigmatizat pentru ca spune adevarul", a subliniat el.

Daniel Zamfir a insistat sa afle de la diplomatul roman ce va face pentru ca in perceptia publica sa nu ramana impresia ca partenerul nostru american se implica "in astfel de chestiuni", iar replica lui George Maior a fost: "Cred ca faptele evidentiaza ca SUA nu se implica in asa ceva".

"Restul sunt afirmatii facute de o persoana sau alta, care nu au fost probate, nu au legatura cu mandatul meu, cu pozitia de ambasador in SUA, cu obiectul discutiei", a adaugat George Maior.

Calin Popescu Tariceanu s-a aratat indignat de afirmatiile ambasadorului roman, sustinand ca acesta a adoptat "o atitudine ireverentioasa, si-a permis sa ridice tonul si sa foloseasca cuvinte care nu isi au locul aici", dand exemplu cuvantul "stigmatizare".

Tariceanu i-a cerut presedintelui de sedinta sa ii atraga atentia ambasadorului roman "sa adopte o atitudine cuvincioasa", ceea ce nu s-a intamplat.

Lamuriri despre Dragnea si Ghita

Senatorul PNL Alina Gorghiu a tinut sa sublinieze faptul ca situatia este "putin bizara".

"Aici nu pare ca vrem o audiere sau un dialog, ci pare o reglare de conturi, ceea ce este departe de mine si de colegii mei. Aceasta comisie nu poate discuta decat despre activitatea dvs de ambasador, relatia politica cu SUA si nu despre planurile unor partide aflate la guvernare (...) Art 91 alin 2 din Constitutie arata ca exista doar doi factori implicati in eventuala dvs rechemare - Guvernul si presedintele", a subliniat Gorghiu, adaugand ca discutia in comisie despre o eventuala rechemare a lui George Maior este "inutila".

Gorghiu l-a intrebat pe Maior daca a lamurit cu MAE situatia de dupa scrisoarea si raspunsul lui Giuliani, care a recunoscut ca a incasat bani pentru acel punct de vedere. De asemenea, senatorul PNL l-a intrebat pe ambasador daca MAE i-a comunicat ca demareaza procedura de rechemare.

Tot Alina Gorghiu l-a intrebat pe George Maior ce stie despre "vizita platita a dl Dragnea in SUA de acum un an si ceva" si despre viitorul ambasador al SUA la Bucuresti.

George Maior a raspuns precizand ca a avut "o discutie foarte civilizata si ampla, profesionala, cu ministrul Afacerilor Externe; nu mi-a comunicat vreo decizie in ceea ce priveste demararea unei proceduri de revocare".

"Eu m-am aparat argumentat spunand ca nu e vorba despre respectarea unui cod etic pentru ca nu privea nicio declaratie care sa fie din partea guvernului american, ci a unei persoane private (...) Am argumentat cu forta dreptului si a istoriei", a mai spus, printre altele, diplomatul.

In ceea ce priveste vizita lui Dragnea in SUA, George Maior a raspuns: "Nu va pot da mai multe amanunte, doar faptul ca am informat acasa despre ceremonialul de investire a presedintelui american si ca nu sunt invitati in calitate oficiala lideri, presedinti ai guvernelor straine".

Legat de viitorul ambasador al SUA la Bucuresti, George Maior a explicat ca cel propus urmeaza sa fie audiat in Senatul american.

"Nu este pe agenda acest lucru, probabil dupa alegerile care vor avea loc in SUA in noiembrie se va face si aceasta procedura", a adaugat el.

Radu Mihail (USR) a pus cateva intrebari transante, la care nu a primit decat raspunsuri partiale.

Senatorul USR a vrut sa afle de ce crede George Maior ca a devenit "inamicul public al dl Dragnea si cum vedeti contextul relatiei - a fost de prietenie, de colaborare", dar si cum crede ca "ar trebui tratat subiectul mentinerii coruptiei ca una dintre amenintarile la adresa sigurantei nationale si cum ar vedea partenerii o eventuala modificare" sau "care a fost relatia dintre SRI si Sebastian Ghita", presedintele de sedinta, Cristian Dumitrescu (PSD), intervenind prompt si afirmand ca aceste subiecte nu sunt de competenta comisiei si cerand "sa ramanem la obiectiv".

"La prima intrebare, nu inteleg de ce as fi inamicul public nr. 1 (...) S-au facut afirmatii ca as face jocuri, as avea intalniri. Neg categoric! Nu am avut intalniri, nu ma intereseaza, singurul lucru important este cursul de aprofundare a parteneriatului strategic cu SUA", a afirmat Maior.

In ceea ce priveste coruptia, ambasadorul a subliniat ca in dialogurile purtate cu Departamentul de Stat el a vorbit in permanenta despre faptul ca Romania a facut progrese imense.

Viorel Badea (PNL) l-a intrebat pe George Maior daca a fost convocat la Departamentul de Stat dupa scrisoarea lui Giuliani, daca stie "cat e mercurialul" si daca are informatii "ca s-ar afla in spatele scrisorii si cetateni romani".

De asemenea, ambasadorul a fost intrebat daca are informatii ca "manifestarile din 10 august ar fi fost finantate de entitati si din SUA".

George Maior a spus ca nu a fost convocat la Departamentul de Stat, in schimb a avut "o discutie foarte profunda cu adjunctul secretarului de Stat, Wess Mitchell", cu care a discutat si despre "initierea agendei viitoare si intalniri la nivel de presedinte si de membri ai Guvernului".

"Au fost discutii foarte bune, cum am in fiecare saptamana. La fel si la Consiliul Securitatii Nationale.

In legatura cu celelalte intrebari, nu am nicio informatie, dar ma bucur ca ati mentionat Diaspora. Diaspora romaneasca din SUA e un element esential al relatiei dintre cele doua state. Multumesc Guvernului ca a aprobat deschiderea unui consulat general la Miami", a mai declarat George Maior.

Cristian Dumitrescu a simtit nevoia sa intervina din nou si sa sublinieze ca "activitatea de lobby in SUA e legala, extrem de bine reprezentata", iar Daniel Zamfir i-a cerut ambasadorului roman sa "probeze ca a spus adevarul in legatura cu scrisoarea lui Giuliani".

"A recunoscut dl Giuliani acest lucru. A declarat ca a semnat si a fost platit. Uitati-va la declaratia domniei sale", a argumentat George Maior.

La finalul dezbaterii, Cristian Dumitrescu i-a transmis ambasadorului roman in SUA ca "a pierdut o sansa" de a fi mai explicit in legatura cu declaratiile sale de dupa scrisoarea lui Giuliani, motivul principal pentru care a fost chemat la audieri.

La iesirea de la sedinta, George Maior a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari, dar a facut aceleasi precizari. El nu a dorit sa se pronunte cu privire la cei care s-ar fi aflat in spatele scrisorii asumate de Rudolf Giuliani si a subliniat inca o data ca nici ministrul de Externe, Teodor Melescanu, nici altcineva din Guvern nu i-a vorbit despre posibila sa rechemare de la post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Maior audiat senat Tariceanu , #ambasador SUA