Credeti ca un terorist il urmarim cu sefii de post din comune? Cat va dura sa invete politistii ce facea SRI

Joi, 17 Martie 2016, ora 16:50
4020 citiri
Credeti ca un terorist il urmarim cu sefii de post din comune? Cat va dura sa invete politistii ce facea SRI
Foto: Ziare.com

Presedintele comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, deputatul PSD Georgian Pop, a spus ca mai devreme de 7-8 ani politistii judiciari nu vor putea sa ancheteze suspectii de terorism.

Astfel, acesta a explicat nevoia ordonantei de urgenta privind interceptarile, care a fost adoptata de Guvern saptamana trecuta.

"Sa spunem ca SRI primeste, astazi, o informatie de la partenerii strategici ca intr-un grup de imigranti exista suspecti de terorism. Pe baza acestei informatii, SRI merge si solicita judecatorilor de la ICCJ un mandat pe securitate nationala.

(...) In urma mandatului, apar indicii privind posibilitatea efectuarii de infractiuni de terorism. In secunda doi, ofiterii SRI sunt obligati prin lege sa mearga la procurorul DIICOT.

(...) Daca nu aparea ordonanta de urgenta data de Guvern, in momentul in care procurorul DIICOT primea acea informatie ca avem un suspect care incearca sa comita acte de terorism in Romania, procurorul de la DIICOT nu mai putea sa lucreze cu ofiterii de la SRI.

Atunci inseamna ca SRI trebuia sa predea procurorului si Politiei cazul si va intreb logic: credeti ca astfel de lucruri, un terorist il urmarim cu sefii de post din diferite comune? Nu putem sa il facem. Ca un procuror sa poata sa probeze in fata judecatorului, are nevoie de o expertiza tehnica si de oameni specializati care stiu, fara sa fie descoperiti, sa produca probe ca acela e terorist.

(...) Acum nu are (DIICOT sistem tehnic - n.red.) pentru a urmari si a investiga spionii si teroristii. Este o chestiune complicata, iar ofiterii care fac bine lucrul asta sunt pregatiti in ani de zile. Mai devreme de sapte-opt ani de zile politistii judiciari nu pot sa faca treaba asta", a spus Georgian Pop, la Realitatea TV.

Seful Comisiei de control SRI, dupa decizia CCR: Astept evaluarea impactului pe securitate nationala

Acesta a mai adaugat ca "cine face o interceptare, inregistrare audio fara sa aiba mandat de la judecator trebuie sa raspunda penal".

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, vineri seara, la finalul sedintei de guvern in care a fost adoptata ordonanta de urgenta prin care SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale, ca a fost modificata legea SRI astfel incat serviciul va putea fi "organ de cercetare penala speciala" in dosarele care privesc siguranta nationala.

CSAT a avizat favorabil, vineri seara, ordonanta de urgenta pe care Guvernul Ciolos a propus-o ca solutie temporara pentru rezolvarea problemelor aparute dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca interceptarile SRI in dosarele penale sunt neconstitutionale.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat intr-o scurta declaratie de presa ca ordonanta de urgenta este doar o solutie temporara, Parlamentul fiind cel responsabil cu identificarea si adoptarea solutiei definitive prin care legislatia sa fie pusa in acord cu decizia CCR.

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale, deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare. In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Georgian Pop ordonanta urgenta interceptari, #CCR interceptari, #ordonanta urgenta interceptari teroristi , #stiri Georgian Pop