Gheorghe Dinica a murit

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 13:17
23686 citiri
Gheorghe Dinica a murit
Foto: Alex Galmeanu

Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a murit, marti, la varsta de 75 de ani, in urma unui stop cardiac, la Spitalul Floreasca din Capitala.

Dinica a murit in jurul orei 13:00, in urma unui stop cardiac sub ventilatie, desi timp de treizeci de minute au fost efectuate manevre de resuscitare.

Medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca anuntasera in cursul diminetii ca starea de sanatate a actorului Gheorghe Dinica este critica.

Actorul a fost supus luni seara la o operatie de colecist, starea post-operatorie necesitand masuri de terapie intensiva in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale. Medicii au precizat ca, in ciuda "eforturilor depuse starea pacientului se mentine extrem de critica".

Actorul a fost internat la 22 octombrie la Spitalul de Urgenta Floreasca, la terapie intensiva, cu stare generala alterata. Pacientul a necesitat suport hemodinamic - intretinerea functiei cordului, a circulatiei sangelui - si a fost intubat, fiind pe respiratie mecanica si dializat.

Actorul suferea de o bronhopneumonie cu punct de plecare plamanul stang, sepsis sever si determinari multiorganice.

Reactii ale artistilor la moartea lui Gheorghe Dinica

Florin Piersic si-a exprimat durerea la aflarea vestii mortii lui Gheorghe Dinica. "Eu plang dupa el, dar il aplaud pentru tot ce a facut in teatrul si in filmul romanesc", a spus Florin Piersic la RealitateaTV.

Nelu Ploiesteanu a declarat ca moartea lui Gheorghe Dinica este o mare lipsa pentru cultura romaneasca.

"Ce sa mai spun, sunt consternat. Nu ma asteptam sa fie asa de rau si sa cada dintr-o data. A fost o bomba si s-a stins imediat, asta este viata. Am avut zeci de intamplari alaturi de Dinica", a spus Ploiesteanu pentru Antena 3.

"Cred ca Dumnezeu si-a propus sa isi faca un teatru acolo in cer, ca prea ii ia pe toti marii actori", a spus cu tristete si Vladimir Gaitan, la Antena3.

Dorel Visan crede ca, in curand, Romania nu va mai avea artisti de calitate.

"Nu invatam nimic din aceste pierderi. Ar trebui sa pregatim alti artisti care sa fie cel putin la fel de buni ca cei care pleaca dintre noi", a spus acesta.

Actrita Draga Olteanu Matei a declarat marti, dupa moartea actorului Gheorghe Dinica, ca isi doreste ca tarana sa nu-i fie grea deasupra.

Regizorul Sergiu Nicolaescu si-a pastrat umorul negru. "E o mare durere, dar ce pot sa ii spun e 'Dom' Dinica, asteapta-ne, venim si noi!".

Citeste mai multe reactii la moartea lui Gheorghe Dinica

Reactiile politicienilor la moartea marelui artist

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante la incetarea din viata a actorului Gheorghe Dinica in care mentioneaza ca artistul a fost "pentru noi toti un model de umanitate, de modestie si generozitate".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat ca "am pierdut astazi un om important si, indraznesc sa spun, am pierdut o valoare nationala. Dumnezeu sa-l odihneasca!".

"Am primit vestea cu multa tristete, asa, cum, probabil, toti cei care l-au iubit... A fost unul dintre marii nostri actori, si foarte iubit de marele public - actor de teatru, dar mai ales actor de film. Filmografia sa era foarte bogata si a fost un actor indragit", a declarat si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Si Mircea Geoana a transmis condoleante familiei lui Gheorghe Dinica, sustinand ca stirea mortii marelui actor ii pare neverosimila. "O stire reluata obsesiv in jurnalele televizate, in ultima saptamana, mi-a cutremurat sufletul. Marele Gheorghe Dinica se lupta pentru viata, pe un pat de spital bucurestean. In urma cu putin timp am aflat ca, din nefericire, ireparabilul s-a produs: Dinica a plecat la Ceruri, lasandu-ne mai singuri si impietriti in durere.

Citeste mai multe reactii politice la moartea lui Gheorghe Dinica.

Cine a fost Gheorghe Dinica?

Gheorghe Dinica a fost unul dintre marii actori romani de teatru si film, cu o bogata cariera si un numar impresionant de premii.

Considerat unul dintre cei mai mari actori romani, Dinica a debutat ca actor in filmul "Strainul" in anul 1963 si a jucat in peste 60 de filme, printre care "Dupa-amiaza unui tortionar", "Filantropica", "Comoara din Vadul Vechi", "Procesul alb", "Prea mic pentru un razboi atat de mare", "Nu filmam sa ne amuzam", seria aventurilor comisarului Moldovan, dar si in piese de teatru precum "Tache, Ianke si Cadar", sau "In numele trandafirului".

Multi l-au asemuit cu actorul american Robert de Niro, comparatie de care Gheorghe Dinica nu s-a declarat prea incantat: "Ce legatura are Robert de Niro cu mine? Eu am studiat si jucat in Romania".

Cititi aici mai multe despre biografia marelui Dinica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Gheorghe Dinica murit, #Gheorghe Dinica deces, #Gheorghe Dinica mort , #actor