Acum chiar merita sa ii facem statuie

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 20 Iunie 2019, ora 22:48
17472 citiri
Acum chiar merita sa ii facem statuie

In urma cu mai bine de 20 de ani, un Gica Hagi ce inca nu-si atinsese apogeul carierei ii apostrofa nervos pe jurnalisti si, impreuna cu ei, pe microbistii romani sustinand pe buna dreptate ca "Generatia de Aur" nu era apreciata la adevarata ei valoare. Meritam sa ne faceti statui!, a strigat Hagi, insa abia acum a ajuns in punctul in care este indreptatit sa primeasca acest lucru.

Echipa nationala condusa din teren de Hagi, Popescu, Petrescu & Co. le-a adus o multime de bucurii romanilor, i-a scos in strada la Mondialul din '94, insa adevarul este ca acea formatie n-a facut niciodata pasul spre marea performanta. Din pacate, acei jucatori geniali de multe ori parca nu si-au atins potentialul.

Romania n-are niciun trofeu in palmares, n-avem nici macar vreo finala, iar fotbalistii nu au depasit un anumit nivel. E suficient sa ne uitam la vecinii bulgari, care tot in '94 au ajuns pana in semifinalele Mondialului, iar "regele" lor, Stoichkov, a castigat Balonul de Aur, a jucat ani de zile la Barcelona, reusind sa isi treaca in palmares cinci titluri in Spania, Champions League si Cupa Cupelor! Din acest punct de vedere niciun roman, nici macar Hagi, nu se apropie de el.

Insa "Regele" nostru a facut ceva ce n-a mai reusit niciun alt mare fost jucator, a reinviat aproape de unul singur fotbalul romanesc.

Am discutat de multe ori despre modul in care si-a riscat averea atunci cand a pus bazele academiei de fotbal de la Ovidiu si, ulterior, a clubului FC Viitorul. N-a fost singur, a fost si ajutat, insa nici pe departe cat trebuia sau cat merita.

Si pentru ca traim in tara pariurilor nebune pe fotbal (va amintiti poate de Gigi Becali si de declaratiile lui din prime-time despre castigarea Champions League sau despre jucatori vanduti pe zeci si sute de milioane de euro), Hagi a pariat ca in zece ani nationalele Romaniei vor fi construite cu un "schelet" de jucatori lansati de el.

Dupa zece ani, uitandu-ne atat la nationala mare, cat mai ales la reprezentativa de tineret, constatam ca Hagi a avut din nou dreptate. Spun din nou pentru ca atunci, in '98, n-a gresit cu nimic atunci cand spunea ca fotbalul romanesc o sa intre in colaps, asa cum nici in 2009 n-a gresit sustinand ca proiectul lui va reprezenta temelia reconstruirii acestui sport in Romania.

O sa spuneti poate ca exagerez, ca n-a facut Hagi atat de multe, ca sa nu uitam de meciurile discutabile ale Viitorului din Liga 1, ca in cupele europene echipa "Regelui" nu exista, ca jucatorii lansati de el nu au confirmat si cate si mai cate.

Unele sunt rautati gratuite, altele au un sambure de adevar, dar realitatea este cea pe care o vedem. Nationala de tineret a entuziasmat pe toata lumea prin evolutii si rezultate, iar un mare merit il are Hagi. La seniori avem un proces de intinerire tocmai pentru exista solutiile propuse de Hagi si doar incapatanarea lui Contra face ca Romania sa mai utilizeze tineri pensionari ca Dragos Grigore sau Cristi Sapunaru.

In tara in care ziarstii, cu sau fara mustata, inca stramba din nas atunci cand il asculta pe Hagi vorbind despre fotbal si se hahaiesc nevoie mare cu finantatori ca Gigi Becali, "Regele" lucreaza. Si nu o face numai pentru el, ci si pentru noi.

Iar daca in momentul de fata Romania mai "misca" ceva din punct de vedere fotbalistic asta i se datoreaza in primul rand lui Gica Hagi, cel care merita intr-adevar o statuie. Merita sa aiba o statuie chiar in fata sediului FRF, pentru ca toti cei care ne povestesc despre cum lucreaza ei pentru binele fotbalului romanesc sa vada zilnic sau macar de fiecare data cand ajung la birou cine face cu adevarat treaba.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Gica Hagi statuie, #Hagi statuie fotbal, #Hagi nationala Romania , #stiri Gica Hagi