La multi ani, Gica Hagi! Bornele unei cariere fabuloase

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 12:45
2702 citiri
La multi ani, Gica Hagi! Bornele unei cariere fabuloase

Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai buni jucatori din istoria fotbalului romanesc, implineste miercuri 49 de ani. Si ce ocazie poate fi mai potrivita decat o aniversare pentru a rememora cele mai importante borne a unei cariere fabuloase.

Nascut in Sacele, Constanta, Hagi a inceput fotbalul la Farul Constanta, echipa in al carei tricou debuta in Divizia A la 17 ani si jumatate, pe 11 septembrie 1982. De un sezon a avut nevoie Gica pentru a atrage atentia asupra lui, in 1983 luand drumul Bucurestiului pentru a semna cu echipa lui Nicusor Ceausescu, Sportul.

Tot in 1983 a facut si saltul catre nationala Romaniei, Mircea Lucescu fiind selectionerul care l-a debutat in prima reprezentativa. Dupa doi ani, acelasi Lucescu i-a dat banderola de capitan al Romaniei.

In 1987, Hagi a facut pasul catre campioana Europei, Steaua Bucuresti, echipa care i-a marcat cariera. Adus initial de "militari" doar pentru meciul cu Dinamo Kiev, din Supercupa Europei - cu golul sau echipa din bulevardul Ghencea castigand trofeul - el a ramas pana la urma in lotul "ros-albastrilor" dupa un mic scandal.

Pana in 1990, "Regele" a adunat 97 de partide si 76 de goluri in prima divizie.

Dupa Cupa Mondiala din 1990, Gica a "prins" primul mare transfer al carierei, Real Madrid platind 4,3 milioane de dolari celor de la Steaua. Doi ani a ramas pe "Bernabeu", perioada in care a evoluat in 64 de partide, marcand de 16 ori.

In 1992, Hagi a raspuns chemarii lui Mircea Lucescu, in acel moment la Brescia. Primul sezon a fost unul de cosmar, italienii retrogradand in Serie B. Desi a vrut sa plece, a ramas alaturi de omul care l-a chemat la nationala pe cand era doar un copil si l-a ajutat pe "Il Luce" sa revina cu Brescia in Serie A.

Anul 1994 a fost extraordinar. Calificat cu Romania la Cupa Mondiala din Statele Unite, Hagi a facut un turneu final aproape perfect, ajungand pana in sferturile de finala si fiind la cateva minute de o semifinala de vis. Dupa meciurile de pe taram american si-a castigat renumele de "Rege".

Imediat dupa World Cup 1994, Gica lasa Brescia pentru o noua aventura in Spania, de aceasta data la celalalt colos din Primera, FC Barcelona.

Si la catalani a rezistat doar doua sezoane, plecand apoi in aventura vietii, tocmai in Turcia.

Fatih Terim, pe care l-a Hagi l-a facut practic "Imparat" - porecla data de jurnalistii de la Istanbul - a construit marea echipa a lui Galatasaray in jurul sau.

Patru titluri consecutive, doua Cupe ale Turciei, doua Supercupe, plus Cupa UEFA si Supercupa Europei sunt trofeele care au facut din Gica Hagi un idol al tribunelor de pe fostul "Ali Sami Yen" si chiar mai mult decat atat.

Dupa retragerea din cariera de fotbalist, "Regele" s-a apucat de antrenorat. A preluat imediat si usor impins de la spate nationale Romaniei, cu care nu s-a calificat la Mondialul din 2002 dupa barajul de cosmar cu Slovenia, dupa care si-a incercat norocul in Turcia.

Prima experienta, cea de la Bursaspor, a fost ratata, insa apoi a primit sansa de a o pregati pe Galatasaray, reusind sa castige o Cupa a Turciei, singurul sau trofeu din cariera de antrenor.

A mai antrenat pentru scurte perioade Timisoara si Steaua, demisionand de la echipa din bulevardul Ghencea dupa o cearta crunta cu Gigi Becali, care ii este si fin. A revenit la Galata in toamna lui 2010, insa a fost dat afara dupa cateva luni.

Hagi a renuntat la cariera de antrenor dupa aceasta experienta ratata, revenind in fotbalul romanesc. A construit o Academie de fotbal in orasul constantean Ovidiu si a preluat gruparea FC Viitorul, pe care a promovat-o in Liga 1.

Gheorghe Hagi ramane unul dintre cele mai importante nume din istoria fotbalului romanesc iar recentele investitii - deloc neglijabile - in infrastructura si in secorul juvenil nu vor face decat sa ii creasca si mai mult anvergura.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Gica Hagi aniversare, #Gica Hagi cariera, #cariera Gheorghe Hagi, #trofee Gica Hagi , #stiri Gica Hagi