Mandru ca sunt roman: Gheorghe Hagi, "Maradona din Carpati"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 09:05
11401 citiri
Mandru ca sunt roman: Gheorghe Hagi, "Maradona din Carpati"

Din pleiada de fotbalisti extraordinar de talentati pe care i-a dat Romania de-a lungul timpului, unul singur, Gheorghe Hagi, s-a ridicat deasupra tuturor. Meritat sau nu, e o intrebare la care numai istoria va raspunde.

Gica s-a nascut pe 5 februarie 1965 in satul Sacele, din judetul Constanta. Asa cum el insusi a marturisit recent, intr-un interviu acordat celor de la FIFA, i-a placut fotbalul de cand se stie. Vazandu-l ca bate mingea "cu talent", un prieten de familie le-a recomandat sotilor Hagi sa il duca pe pusti la selectiile unei echipe profesioniste.

"Mi-a placut fotbalul dintotdeauna. La varsta de 3 ani parintii m-au dus sa dau probe la un club profesionist din Constanta", marturisea Giga Hagi.

Zis si facut, astfel incepand fotbalul de performanta cel ce avea sa devina peste ani "Regele". La 10 ani a fost legitimat la Farul, iar in urmatorii doi ani s-a remarcat pentru prima data, fiind golgheter si cel mai bun jucator de la Cupa Sperantei, prima intrecere adevarata la care a participat.

A "ars" rapid etapele promovarii, din cauza talentului iesit din comun, si, la 17 ani, isi facea debutul in Divizia A in tricoul celor de la Farul Constanta.

Cum era de asteptat ca un asemenea "diamant" sa nu ramana prea mult timp in provincie, in 1983, la numai 18 ani, ia drumul Bucurestiului. Insa nu a ajuns la "granzii" Steaua si Dinamo, ci la Sportul Studentesc, acolo unde a fost adus mai mult fortat de Nicu Ceausescu, tanarul Hagi dandu-si acordul pentru a evolua la Universitatea Craiova.

Au urmat trei sezoane in "Regie", ani in care Hagi s-a consacrat ca unul dintre cei mai buni fotbalisti romani. In 1986 facea pasul cel mare, fiind transferat de campioana Europei in exercitiu, Steaua Bucuresti. Impactul lui Gica a fost imediat, el aducand practic Supercupa Europei in vitrina "ros-albastrilor" cu un gol de poveste marcat in poarta lui Dinamo Kiev.

Dupa Revolutia din 1989 si dupa Mondialul din 1990, Gica Hagi ajunge tocmai in Spania, fiind cumparat de Real Madrid cu o suma colosala pentru acea perioada - peste 4 milioane de dolari. De fapt, se speculeaza ca a fost vorba de mult mai multi bani, insa au fost destui "intermediari" care au avut "comisioane" in aceasta afacere.

Pe Santiago Bernabeu a impresionat si nu prea. Avea 25 de ani, plecase dintr-o tara abia iesita de sub talpa lui Ceausescu si s-a pierdut usor, desi a avut si la Real evolutii remarcabile.

Dupa doua sezoane in Primera, "Regele" ajunge, in 1992, tocmai in Italia, la celebra "Brescia romena" a lui Lucescu, acolo evoluand alaturi de Raducioiu, Lupu, Mateut sau Sabau. In primul an, echipa a retrogradat in Serie B, insa sezonul 1993/1994 a fost unul de vis. Hagi a fost om de baza in echipa Bresciei care promova in prima liga si apoi facea un Mondial de exceptie in Statele Unite.

Firesc, a venit si transferul la FC Barcelona, club la care romanul a lucrat cu idolul sau din copilarie, Johan Cruyff.

Paradoxal, desi a jucat la cele mai bune echipe ale Spaniei, Gheorghe Hagi si-a atins apogeul in... Turcia. In 1996, la 31 de ani, lasa in spate Nou Camp si se inhama la proiectul ambitios al baskanilor de la Galatasaray. Au urmat patru titluri consecutive in Superliga turca, castigarea Cupei UEFA, in 2000, dupa o finala cu Arsenal, si a Supercupei Europei, invingand Realul "galactic" inventat de Florentino Perez.

S-a retras in plina glorie fiind si acum un adevarat idol la Istanbul. Remarcabil este faptul ca romanul este pretuit si apreciat chiar si de fani ai rivalelor Galatei, Besiktas si Fenerbahce, el fiind vazut ca omul care a dat tonul modernizarii fotbalului din Turcia.

La echipa nationala a Romaniei, Gica Hagi a debutat la numai 18 ani, intr-un amical Norvegia - Romania disputat la Oslo. Timp de 17 ani "Maradona din Carpati" a imbracat tricoul primei reprezentative, adunand 125 de selectii si marcand 35 de goluri. A fost rezerva la Euro 1984, a jucat apoi la Coppa del Mondo 1990 pentru ca apoi sa devina liderul incontestabil al nationalei la Campionatele Mondiale din 1994 si 1998 si la Europenele din 1996 si 2000.

Dupa ce a incercat o perioada cariera de antrenor, castigand Cupa Turciei cu Galatasaray (2005) si calificand Steaua in grupele Ligii Campionilor (2007), Hagi a pus bazele unei Academii de fotbal in orasul constantean Ovidiu. Scoala de fotbal care ii poarta numele este cea mai buna din tara, iar echipa formata pe langa aceasta a promovat, in vara trecuta, in Liga 1.

Hagi nu a fost cel mai talentat fotbalist roman, poate nu a fost nici cel mai serios, cel mai tehnic sau cel mai rapid. Insa, cu siguranta, a fost cel mai bun. A avut talent, a avut seriozitate, capatata mai ales catre finalul carierei, a avut multa sansa si altele, mai mult sau mai putin determinante. Un cumul de factori care l-au dus la varf, comparatiile cu Maradona fiind graitoare in acest sens.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Hagi i-a predat o lecție lui Bergodi și Rapid a început dezastruos play-off-ul
Hagi i-a predat o lecție lui Bergodi și Rapid a început dezastruos play-off-ul
Echipa campioană a României, Farul Constanţa a învins vineri seara, în deplasare, scor 2-1, formaţia Rapid Bucureşti, în primul meci din play-off-ul Superligii. Farul a deschis scorul...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Gica Hagi, #Gheorghe Hagi Romania, #Gheorge Hagi fotbalist, #Gheorghe Hagi antrenor, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #stiri Gica Hagi