Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Transferurile curioase ale "Regelui"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 18 Februarie 2016, ora 23:35
5230 citiri
Transferurile curioase ale "Regelui"

Gica Hagi este, in momentul de fata, cel mai laudat om din fotbalul romanesc, insa seria de dezvaluiri despre transferurile curioase facute in ultimii ani ii ameninta aceasta pozitie si pot darama chiar statuia pe care "Regele" si-a construit-o in zeci de ani de cariera.

Cand spun ca Hagi este cel mai apreciat om din fotbalul romanesc spun si ca el a obtinut acest titlu neoficial pe merit. Si-a investit o buna parte din averea personala, a creat din nimic cea mai buna academie de fotbal din tara si o echipa care se lupta pentru cupele europene, "alimenteaza" nationalele noastre cu zeci de fotbalisti de toate varstele. Proiectul Viitorul este unul de succes si dat ca exemplu in foarte multe situatii.

Cu toate acestea, imaginea "Regelui" are de suferit dupa recentele dezvaluiri despre transferurile curioase facute de acesta, iar explicatiile lui sunt tardive si incriminatoare.

Avem, bunaoara, cazul lui Cristian Manea. Cel mai tanar jucator din istoria echipei nationale a plecat de la Viitorul in vara anului trecut pentru o suma considerabila. In spatiul public, tanarul fundas fusese cumparat de Chelsea cu 3 milioane de euro. In realitate, el a fost transferat de Apollon Limassol cu 2,5 milioane. Apollon nu e Chelsea, dar nu mai exista echipa in Romania care sa vanda un jucator cu asemenea sume. Sa nu uitam ca Astra l-a cedat pe Budescu in China cu doar 1,1 milioane de euro! Prin urmare, o reusita.

Cu toate acestea, Hagi a tinut transferul secret. S-a speculat, iar Gica si oamenii lui au alimentat aceste speculatii prin tacerea complice, ca Manea a ajuns la Londra. Presa scria Chelsea, Hagi refuza sa dea nume, dar spunea ca este o "echipa mare".

Abia recent, cand cei de la ProSport au dezvaluit realitatea din spatele mutarii, Hagi a recunoscut, mai mult fortat decat benevol, ca l-a vandut pe Cristi Manea la Apollon. Evident, "Regele" a negat celelalte informatii care sustin ca pustiul de 18 ani a ajuns pe mana unui adevarat "samsar de fotbalisti", care obinuieste sa plaseze jucatorii la echipe mai putin cunoscute, urmand a incasa bani frumosi daca acestia confirma si atrag interesul marilor puteri.

Cu toate acestea, este cert ca Manea, vandut in iunie 2014 gruparii din Limassol, nu a pasit in Cipru decat in vacanta. El mai evoluat un sezon la Viitorul, iar din vara anului trecut a ajuns in Belgia, la Mouscron, club care a anuntat oficial ca l-a imprumutat de la... Chelsea!

Este momentul in care lucrurile se complica, iar dezvaluirile jurnalistilor incep sa capete substanta. Insa nu istoria transferului ne intereseaza acum, ci atitudinea lui Hagi, care spune, mai mult sau mai putin direct, ca si-a luat mainile de pe jucator dupa ce acesta a plecat de la echipa lui si ca nu il intereseaza ce se intampla mai departe. Sunt lucruri serioase atunci cand vin de la omul care isi impacheteaza si vinde afacerea ca un proiect de mare succes, unde jucatorii, nu banii, sunt pe primul loc.

Hagi da cartile pe fata in scandalul in care este implicat

Nimic nu il oprea pe Hagi sa spuna inca din iunie 2014 ca Manea a fost vandut la Apollon Limassol. Sigur, nu e o echipa mare, insa ce club din Romania mai vinde la echipe mari in zilele noastre? Iar banii din transfer reprezinta totusi un record. Nimic nu il oprea pe Hagi sa opreasca toate speculatiile din presa si sa anunte public, fie personal, fie printr-un simplu comunicat al clubului sau, adevarata destinatie a jucatorului.

In schimb, "Regele" s-a complacut in acest joc, sperand poate ca adevarul nu se va afla. Iar lucrul cel mai curios este ca el nu a explicat nici pana acum de ce. Ce l-a impiedicat sa spuna adevarul? Aparitii in media a avut, greseli ale jurnalistilor a mai corectat, insa pe aceasta a preferat s-o lase sa se rostogoleasca. Sau, poate, i-a convenit acest lucru.

Ianis Hagi este un alt subiect. De luni bune se scrie ca juniorul a fost transferat de Fiorentina si ca a mai fost lasat un sezon in Romania, la echipa tatalui sau. Chiar Gica Hagi a declarat de mai multe ori ca cel mic va pleca la Florenta. Numai ca, tot dupa dezvaluirile din presa, Viitorul a recunoscut scurt ca Fiorentina are doar o optiune pentru transfer. Care poate sau nu sa fie activata. Din nou apare intrebarea, de ce nu a spus Gica adevarul din prima clipa, eventual cu aceeasi efervescenta pe care o are cand critica arbitrajele?

Tacerea, balbaielile si recunoasterea cu jumatate de gura nu fac decat sa transmita ca informatiile din presa au un sambure destul de mare de adevar.

Iar daca se va dovedi in cele din urma ca transferurile sunt asa cum s-a scris, Hagi va avea o mare problema in a se prezenta ca fiind omul care construieste viitorul fotbalului romanesc.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Hagi transfer Chelsea, #Hagi jucatori transferuri, #Hagi transfer Manea Cipru , #Viitorul