Ialomitianu: ce modificari de taxe si impozite se pregatesc pentru 2011 si 2012 - Interviu

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 18:35
6164 citiri
Ialomitianu: ce modificari de taxe si impozite se pregatesc pentru 2011 si 2012 - Interviu

Cota unica si taxa pe valoare adaugata nu vor fi reduse nici in 2011, nici in 2012, sustine Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com Ialomitianu a precizat ca ar fi pacat daca Executivul ar reduce cotele actuale de impozitare, declarandu-se adeptul mentinerii lor la 16%, respectiv 25% pentru cativa ani buni de acum incolo.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, mediul de afaceri "nu ar intelege modificarile cotelor de impozitare", acesta dorindu-si mai curand predictibilitate fiscala si mai multe investitii de la bugetul de stat.

Gheorghe Ialomitianu a tinut sa sublineze faptul ca inclusiv FMI si CE au cerut foarte clar guvernului de la Bucuresti "sa dea mai bine bani pentru investitii decat sa se apuce sa reduca cotele de impozit".

In ceea ce priveste introducerea unui TVA diferentiat, Ialomitianu crede ca o astfel de masura, dincolo de faptul ca nu ar fi acceptata nici macar de Opozitie, nu va "avea un efect pozitiv privind reducerea preturilor".

Siuatia din Grecia a determinat mai multe state din regiune, dar si din zona Baltica, sa-si revizuiasca tintele pentru trecerea la moneda unica. Oficiali din state precum Ungaria, Polonia sau Cehia au impins tinta pana spre 2020. Romania isi pastreaza tinta pentru 2015?

Noi avem un acord cu FMI si Comisia Europeana. Avem o serie de obiective in acest acord privind consolidarea fiscala, stabilitatea finantelor publice, competitivitatea - sunt obiective in acord si acestea ne conduc spre obiectivul major: aderarea la zona euro. Ar fi fost pacat ca in momentul de fata sa renuntam la acest obiectiv important. Avand in vedere ca implementam aceste reforme voiam sa dam un semnal foarte clar ca nu ne abatem de la implementarea reformelor privind stabilitatea la nivel macroeconomic, privind imbunatatirea acelor indicatori: stabilitatea cursului valutar, reducerea inflatiei. Este un obiectiv pe care Guvernul Romaniei si-l asuma si vrea sa-l duca la bun sfarsit. Daca noi in momentul de fata am fi spus ca amanam aderarea la zona euro lumea ar fi spus ca abandonam reformele.

Cei care vor fi la guvernare in 2013, in 2014, speram sa fie aceeasi coalitie, vor analiza cu siguranta amanarea, dar noi continuam aceste reforme.

Dincolo de mesajul de stabilitate pe care doriti sa-l transmiteti, mai este zona euro un obiectiv pe care Romania sa-si doreasca sa-l atinga?

Sa stiti ca toate tarile doresc sa ajunga acolo, dar reprezinta o decizie politica a fiecarei tari. Sigur ca s-au schimbat unele conditii privind zona euro, au aparut anumite probleme, vedeti Grecia, Portugalia, Irlanda, dar sa stiti ca ar fi pacat sa se abandoneze acest proiect la nivelul Uniunii Europene privind consolidarea zonei euro.

Traian Basescu a declarat in repetate randuri ca majorarea TVA a fost o mare greseala politica, acelasi lucru l-a declarat recent si Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor in timpul caruia s-a luat aceasta masura. Din punctul dumneavoastra de vedere a fost sau nu o greseala?

Cea mai buna solutie ar fi fost reducerea cheltuielilor curente, sa avem stabilitate bugetara. Adica sistemul de cheltuieli sa fie sustenabil din punct de vedere financiar. Acesta a fost obiectivul Guvernului Boc cu care s-a dus in Parlament, Parlamentul a fost de acord, Curtea Constitutionala nu a fost de acord. Era o perioada foarte scurta in care trebuia luata o decizie pentru a se continua si acordul cu FMI si CE, dar si pentru a asigura sustenabilitate privind cheltuielile bugetare.

Trebuia sa se ia o decizie, iar coalitia a luat decizia majorarii TVA. Eu vreau sa va spun ca majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, vedeti si Grecia, au recurs la majorarea TVA. A fost o decizie politica mult mai usor de luat. Sigur ca majorarea TVA a avut o influenta privind reducerea consumului, adica a avut efect prociclic, dar noi trebuia sa luam o masura pentru a consolida fiscal situatia Romaniei.

Nu stiu ce propunere as fi avut daca as fi fost in guvern atunci, dar o masura trebuia luata pentru ca altfel se intrerupea acordul cu FMI si CE si aveam o problema bugetara, nu mai putea finanta acele cheltuieli si am fi inregistrat un deficit foarte mare, greu de finantat prin imprumuturi.

S-ar putea avea din nou in vedere reducerea pensiilor cu 10%, asa cum s-a dorit initial, pentru a compensa eventuala reducere a TVA la 19%?

Nu. Nu se mai poate vorbi de reducerea pensiilor. Noi avem o constructie bugetara, avem TVA 24%, avem cota unica 16%, avem nivelul cheltuielilor cu salariile in descrestere ca pondere in PIB. Aceasta este constructia bugetara privind consolidarea fiscala. Ar fi pacat acum sa umblam la elementele care stau la baza politicii fiscale pentru ca nici mediul de afaceri n-ar intelege aceste modificari. Eu spun ca consolidarea fiscala este pe drumul cel bun, o continuam. Eu cred ca aceasta constructie trebuie sa o ducem cativa ani buni de acum incolo.

Cand spuneti ca ar fi pacat sa modificam aceasta structura va referiti inclusiv la cotele de TVA si a cotei unice?

Cota unica va ramane pentru ca este si un element de baza al politicii actualului guvern.

Va ramane la nivelul de 16%?

Da, la nivelul de 16%. Nu putem sa luam in calcul reducerea acestei cote unice, nici anul acesta si, nu cred, nici anul viitor. Sigur ca trebuie sa vedem si perspectiva financiara, dar un lucru este cert: (n.r. reducerea) nivelului contributiilor sociale la angajator, un obiectiv pe care ni l-am propus. Toata lumea este de acord, inclusiv FMI, Comisia Europeana, partidele politice, dar din prudenta este bine sa facem o analiza serioasa.

Cand vor veni cei de la CE si FMI vom analiza perspectiva incasarilor concomitent cu reducerea acestor contributii, dar vedeti ca prudenta este cuvantul de ordine.

Trebuie sa fim prudenti pentru ca lucrurile nu depind numai de Romania. E pacat ca o decizie privind reducerea contributiilor sa ne strice intreaga constructie de pana acum.

Ce va impiedica in momentul actual, atat pe dumneavoastra, cat si pe colegii dumneavoastra de guvern si nu numai, sa decideti trecerea la un TVA diferentiat?

Sa stiti ca un TVA diferentiat a fost criticat tot timpul, inclusiv de partidele de Opozitie. Si PSD si PNL-ul au criticat de fiecare data cand s-a pus problema sa avem TVA diferentiat. Daca reducem TVA la anumite produse nu am avea un efect pozitiv privind reducerea preturilor. Nu s-ar reduce preturile, dar as avea un gol de fonduri la bugetul de stat. As pune in pericol sustinerea financiara a cheltuielilor curente si a celor de capital. Daca reduci niste impozite s-ar putea ca efectul sa nu fie cel pe care il urmaresti, adica o crestere economica.

FMI si CE ne-au zis foarte clar: este mai bine sa dati bani pentru investitii decat sa va apucati sa reduceti cotele de impozit. Mediul de afaceri ne spune si el un lucru foarte clar, sa mentinem politica fiscala, sa nu facem schimbari de la o zi la alta.

Adriean Videanu, seful Comisiei de Analiza a PDL, a declarat in repetate randuri ca pentru relansarea economica este nevoie de masuri anticiclice. Sunteti de acord? Care ar fi acestea?

Stimularea investitiilor pentru crearea de locuri de munca. Prin stimularea investitiilor vom avea o crestere economica sustenabila. Dorinta noastra este sa cream locuri de munca, de stimulare a muncii prin investitii. Ati vazut ca si guvernatorul BNR a spus: munca, munca, munca!

Statul trebuie sa vina prin politica de investitii, dar si prin alte masuri precum parteneriatul public privat, unde avem foarte multe obiective de realizat si foarte multi investitori care doresc sa se implice.

Cred ca lucrul cel mai important ar fi sa ne bazam pe politica de investitii in vederea creari de locuri de munca.

Puteti sa-mi dati o cifra pe care guvernul si-a propus-o ca targhet de investitii publice pentru acest an?

Noi anul acesta avem peste 35 de miliarde lei pentru investitii.

Anul trecut cate au fost?

32 de miliarde lei. La anul peste 42 de miliarde.

2012 este an electral, nu se pune

Stiti ce se intampla, in politica bugetara a Romaniei s-a produs o modificare, reducerea cheltuielilor curente si cresterea cheltuielilor cu investitii. Avem o alta politica in plan bugetar, cheltuielile curente sa fie mai reduse si sa putem crea spatiul fiscal pentru cheltuielile de investitii.

Adrian Videanu declara in urma cu mai putin de o luna ca in cadrul PDL se lucreaza la un pachet de masuri economice care sa includa si reducerea cotei unice. Sa inteleg ca s-a renuntat la acest pachet din moment ce spuneti ca nici anul acesta, nici anul viitor nu o sa reduceti cota unica?

In fiecare partid exista grupuri de lucru.

Nu faceti parte din grupul de lucru al lui Adriean Videanu?

Eu sunt ministru de Finante si fac parte din Guvern. Eu pot fi chemat la grupul de lucru pentru a discuta cum putem implementa masurile propuse de colegi. Eu le prezint situatia reala, care este impactul si care ar fi momentul implementarii unui program al coalitiei. Trebuie sa vedem momentul si sa ni-l asumam, dar eu ca ministru de Finante trebuie sa le spun care ar fi momentul sau care ar fi efectele pentru ca eu raspund de indicatorii macroeconomici.

Eu trebuie sa asigur prin Ministerul de Finante finantarea deficitului, avem o politica de investitii, colegii imi cer bani pentru investitii. Sunt mult mai multe elemente de luat in calcul in cazul implementarii unui program. Nu putem sa ne rezumam doar la reducerea unor cote de impozit.

In cadrul MFP s-au facut simulari privind reducerea cotei unice?

Nu avem nicio varianta in Ministerul de Finante privind reducerea cotelor de impozit.

Nici pentru anul acesta, nici pentru anul viitor?

Nu, dar ii asteptam pe colegi de la partid sa ne prezinte variante de lucru. Fiecare coleg parlamentar poate sa vina cu anumite initiative si grupul de lucru condus de domnul Videanu. Adriean Videanu are o expertiza foarte buna in domeniul economic si sigur ca avem nevoie de expertiza lui in programul de guvernare.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Gheorghe Ialomitianu, #reducere TVA, #reducere cota unica, #TVA diferentiat, #aderare zona euro Romania , #ministrul Finantelor