Ialomitianu, despre bugetul din 2012: Exclus sa accesam bani de la FMI

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 21:09
1427 citiri
Ialomitianu, despre bugetul din 2012: Exclus sa accesam bani de la FMI
Foto: Arhiva

Bugetul din 2012 se va baza mai mult pe investitii si este exclusa accesarea banilor de la FMI si UE, acordul fiind doar o centura de siguranta, a anuntat marti seara ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

"Am pornit constructia bugetului pe 2012 de la un deficit de 1,9% cash, care este posibil de finantat. La anul, Romania nu trebuie sa mai ia masuri de austeritate pentru ca le-a luat in 2010 si, in plus avem si un acord cu FMI, care e centura de siguranta. Noi ne bazam pe investitii, am acordat 38,1 miliarde de lei. Nu am luat in calcul sa accesam, la anul, sumele de FMI, mergem mai mult pe increderea expertilor", a declarat ministrul de Finante la Tvr Info.

Gheorghe Ialomitianu a precizat ca prin investitiile care vor fi realizate in 2012 se vor crea noi locuri de munca, deci implicit si venituri.

"Prin investitii ajutam constructiile, industria, agricultura. De asemenea, ele vor asigura cresterea de venituri si locuri de munca. Suntem tara europeana cu procentul cel mai mare alocat pentru investitii. In bugetul pe 2012 mai avem in vedere mentinerea salariilor si pensiilor, deci nu reducem aceste cheltuieli care influenteaza consumul. Multe tari europene trebuie sa ajusteze cheltuielile, noi insa le mentinem. In ceea ce priveste preturile, sigur ca ne-am dori o stabilitate a preturilor, dar ne bazam pe o scadere a inflatiei si deci pe o stabilitate cat de cat a preturilor", a mai explicat ministrul de Finante.

Gheorghe Ialomitianu a facut unele precizari si in ceea ce priveste banii care vor fi alocati pentru Agricultura si Educatie.

"Pentru agicultura am prognozat crestere economica de zero la suta. Nu putem sa avem un an agricol in 2012 mai bun decat in 2011, din cauza ca Romania exporta mult si criza din tarile europene ne-a afectat. La exporturi am pornit numai pe cresterea industriala. Cat despre educatie, in mod incorect s-a spus ca invatamantul a primit doar 8,7 miliarde. Sa nu uitam ca aproape 9 miliarde, sume din TVA prin care se acopera plata salariilor profesorilor, nu sunt cuprinse in bugetul pentru Ministerul Invatamantului...Asa e si la Agricultura - fondurile europene nu intra in bugetul Ministerului Agriculturii pentru ca asta este mecanismul", a mai spus acesta.

Gheorghe Ialomitianu a mai anuntat ca au renuntat la extinderea impozitarii producatorilor agricoli, dar a precizat ca se vor lua masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, in acest domeniu.

"Sunt unii care se declara mici producatori, dar in spate sunt intermediari. Am vrut sa asiguram impozitarea, dar am considerat ca nu este momentul si in schimb pregatim masuri de combatere a evaziunii. Impreuna cu Ministerul Agriculturii cautam solutii sa ii impozitam pe acei asa zisi producatori agricoli care spun ca cumpara de la micii producatori, dar pe de alta parte fac evaziune fiscala", a mai explicat ministrul de Finante.

Gheorghe Ialomitianu a mai anuntat ca la bugetul pe 2012 va fi o reducere de 6% a cheltuielilor.

"Daca vom avea o executie bugetara in primele patru luni si vor fi venituri in plus, atunci Coalitia va decide: cresteri salarii/pensii sau investitii. Multi salariati sunt in salariul privat si daca mergem pe investitii vor fi mai multe locuri de munca", a mai completat acesta.

Guvernul Boc nu se uita la sondaje

Ministrul de Finante a spus ca banii nu se vor duce pe campanii electorale, pentru ca masurile pe care le-au luat pana acum ne dovedesc ca "Guvernul Boc nu se uita la sondaje".

"Marea majoritate a investitiilor sunt cuprinse in buget, iar Guvernul Boc a dovedit ca nu se uita in sondaje. Nu am mers ca altii pe alegeri anticipate sau guvern de tehnocrati, ci ne-am asumat raspunderea. S-au luat niste masuri dure, dar necesare si nu vrem ca tot ceea ce s-a construit sa se duca pe apa sambetei", a fost raspunsul lui Ialomitianu cand a fost intrebat cum vor evita ca banii pe investitii sa nu se duca de fapt pe pomeni electorale.

Masurile propuse de USL ar duce la deficit de 3,8% din PIB

Ialomitianu a criticat dur USL si a spus ca daca o serie din masurile propuse de ei, pentru bugetul pe 2012, s-ar aplica, Romania ar avea deficit de 3,8% din PIB.

"Rezolvarea crizei trebuie sa se bazeze pe castigarea increderii si pe fermitatea deciziilor, deoarece lipsa de fermitate pune in pericol stabilitatea. De exemplu, masurile propuse de USL fie duc la cresterea deficitului la 3,8% din PIB. Daca am aplica o reducere cu 50% a impozitelor pentru bunuri si servicii inseamna ca o sa inchidem primarii, scoli, spitale. Un alt lucru ciudat e ca cei de la USL ne spune sa suspendam PNDI, dar pe de alta parte au depus amendamente prin care cer suplimentarea fondurilor", a conchis Ialomitianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#Gheorghe Ialomitianu buget 2012, #buget 2012 investitii , #ministrul Finantelor