Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ialomitianu: Romania isi mentine obiectivul de adoptare a euro in 2015

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 15:44
1030 citiri
Ialomitianu: Romania isi mentine obiectivul de adoptare a euro in 2015

Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a declarat, vineri, ca Romania isi mentine obiectivul de adoptare a euro in 2015.

Oficialul a adaugat ca "Romania va continua sa ia masurile necesare, fiind infiintata o Comisie Interministeriala care va monitoriza indeplinirea obligatiilor, astfel ca Romania sa fie pregatita sa adopte euro in 2015. Comisia este coordonata de premier, avand ca vicepresedinte pe guvernatorul BNR".

Ialomitianu a mai spus ca obiectivele pentru adoptarea euro in 2015 vizeaza consolidarea fiscala, obtinerea unui deficit de 3% in 2012, imbunatatirea politicii de investitii si sustinerea unei cresteri pe termen mediu.

De asemenea, pe termen mediu, Romania isi propune sa continue consolidarea fiscala, sa asigure stabilitatea si predictibilitatea sistemului de taxe, precum si cresterea colectarii acestora, un control strict al bugetului de cheltuieli si prioritizarea investitiilor si a fondurilor europene.

In aceeasi strategie pe temen lung, ministrul de Finante a mai amintit de continuarea reformelor in sanatate, in sistemele de asistenta sociala si de pensii, precum si eliminarea arieratelor.

Analistul economic Nouriel Roubini a declarat la sfarsitul lunii trecute ca, in opinia lui, Romania nu va adera la zona euro in 2015, ci trebuie sa mai astepte un an sau doi pentru a asigura un cadru financiar si economic sanatos si a nu repeta cazul Greciei. Potrivit acestuia, daca aderarea se va produce in 2015, presiunea asupra politicienilor pentru a continua reformele si a adopta masuri de austeritate va fi accelerata.

Nouriel Roubini a adaugat ca exista tari europene care nu s-au alaturat zonei euro si care s-au descurcat, la fel cum exista exemple de tari care au aderat si au avut probleme.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la inceputul lunii mai, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca insista pentru pastrarea obiectivului de aderare la zona euro in 2015, care ar reprezenta un "stimulent", dar ca urmeaza sa se stabileasca in 2014 daca obiectivul este fezabil.

La randul sau, premierul Emil Boc declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Romania moneda euro, #gheorghe ialomiteanu ministru finante , #ministrul Finantelor