Ziare.com

Persoanele cu venituri foarte mari, verificate de Fisc

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 08:28

   

Un departament din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va verifica persoanele cu venituri foarte mari si le va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natura necunoscuta, estimate prin metode de control indirect.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi, la finalul sedintei de Guvern, ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli si elementele de crestere de avere, in conditiile inexistentei unor venituri corespunzatoare, declarate Fiscului.

Impozitarea cu 16% va fi aplicata doar daca diferenta intre situatia fiscala personala si veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.

Ministrul Finantelor si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au mentionat ca aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De altfel, o misiune de asistenta tehnica pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, va veni in Romania in ianuarie 2011, urmata de o misiune tehnica a administratiei Fiscale din Franta, in februarie. In Romania, procedura de verificare va fi stabilita prin hotarare de Guvern, pana la finele lunii ianuarie 2011.

El a estimat ca noul departament din ANAF va controla circa 200-300 de persoane foarte bogate, dar a precizat ca intai vor fi create criteriile, iar persoanele care vor fi controlate vor fi acelea care ies, ca la testele-grila, din sablonul dat de acele criterii.

Potrivit lui Blejnar, a fost creat astfel cadrul legal pentru a fi verificata orice persoana fizica cu o diferenta semnificativa, de 12.000 13.000 euro fata de veniturile declarate, si ca Fiscul are acum posibilitatea reala de a combate evaziunea fiscala si munca la negru.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1807 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hotii de la hoti

vor sa fure. Pana la urma se vor incaiera intre ei.

 

veniturile mari ,...??????/

pai la aia ce sa verifici,..trebuie verificati aia cu luxul afisat si ei n-au servici,..sau sofer la primarie si are un bloc de locuinte,din care ia chirie.....unde-i veniturile-s pe hirtie ,mari ,nu zic ca nu e de verificat dar ,...acolo se "acopera" precis,....asa ca AMAF-ul sa caute unde stiu ca gasesc nu unde "totul e in ordine". Asa se va face iar diferenta in functie de "inclinatia" politica,si adversarii puterii vor fi primii,..e clar. Trebie toti,..fara culoare,sa nu se lase pe dinafara portocaliul.

 

in alte tari UE

veniturile nejustificate se confisca. Impozitarea cu 16 % este o dulce mangaiere.

 

Atentie nu uitati

Umbla o doamna Notar Ioana Basescu cu venituri foarte mari di "vinzari anterioare " cu care a facut cel putin 1 milion de euro. 16% din accel milion ajunge salariul la 100 de Profesori pe un timp indelungat . La mai mare ,si daca tot sinteti in zona verificati si la Eba si la Mirciulica si la toata famiglia

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor