Baronul din Romania feudala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 03 Mai 2015, ora 11:03
8175 citiri
Baronul din Romania feudala (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Vazand detaliile cazului Nichita m-am intrebat daca el este numai de competenta DNA sau si un psihiatru ar putea aduna material pentru un studiu solid, daca nu chiar o teza de doctorat.

Si nu ma refer sub nicio forma la o eventuala lipsa de discernamant, ci la o analiza a puterii care devine boala.

Dl Nichita era indragostit, ceea ce nu e o vina, cu atat mai putin una penala, desigur. Si fiind indragostit era gelos. S-a mai vazut si asta. A pus sub urmarire subiectul adoratiei. Nici asta nu e nemaivazut si, chiar daca putea capata accente penale, de hartuire, nu ar fi fost de competenta DNA.

Problema este ca dl Nichita folosea pe post de detectivi angajatii Politiei Locale aflata in subordinea Primariei. Adica isi trata gelozia cu bani publici.

Interceptarile care au aparut in acest caz ne arata un primar care se raporta la Politia Locala ca la o institutie privata aflata la cheremul sau. In interesul de amor al dlui Nichita Primaria platea salarii, ore suplimentare, combustibil, telefoane.

Potrivit legii, in loc sa se ocupe de iubita primarului, Politia Locala ar fi trebuit sa se ocupe cu "prevenirea si descoperirea infractiunilor, in urmatoarele domenii:

a) ordinea si linistea publica, precum si paza bunurilor;

b) circulatia pe drumurile publice;

c) disciplina in constructii si afisajul stradal;

d) protectia mediului;

e) activitatea comerciala;

f) evidenta persoanelor". Sau in Iasi toate aceste domenii sunt atat de lipsite de probleme incat politistii s-ar plictisi de moarte fara amanta primarului?

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca primarul le-a impus acestor oameni sa comita abuzuri grave, urmarind fara nicio acoperire legala o persoana impotriva careia nu exista nicio suspiciune oficiala.

Cu ce drept verifica Politia Locala daca o programare la stomatolog e reala sau nu, daca nu e vorba despre o investigatie penala conform procedurii legale?

Stim din referatul procurorilor ca a fost urmarita amanta, insa ma intreb daca dl Nichita nu a mai folosit asemenea "proceduri" si impotriva altor persoane, de exemplu adversari politici sau oameni de afaceri care nu cotizau corespunzator? Totul e posibil si ne trimite cu gandul direct la politia politica.

Mai e ceva. Domnisoara Samson se plange ca, atunci cand nu folosea politistii locali, dl Nichita folosea oamenii clanurilor mafiote din Iasi, de exemplu, ai Cordunenilor: "Mi-o trimis doi borfasi ca, la masa eram cu un tip si din astia, prieteni ai Cordunenilor, si i-o zis sa plece intr-o ora din Iasi, ca fata asta nu e singura".

In schimbul a ce ii faceau Cordunenii asemenea servicii dlui Nichita? Ma gandesc ca nu era vorba despre compasiune pentru suferintele in amor ale primarului. Si ce alte servicii i-or mai fi facut Cordunenii? Cat din puterea din ultimii 12 ani a dlui Nichita se bazeaza pe aceasta colaborare cu interlopii?

Ceea ce a facut dl Nichita arata o mentalitate complet derapata de autentic baron cu apucaturi securistice, care-si trateaza zona de competenta ca pe o feuda. Jupanul care detine si controleaza ca pe o avere personala toate resursele, toate institutiile, toate mijloacele care apartin primariei, comunitatii, nu unui om.

Acesta este baronul in toata splendoarea lui. Acesta este derapajul la limita psihiatriei la care ma refer, sentimentul puterii absolute in care zona publica devine una privata, iar angajatii din subordine devin vasali. E prea multa putere si pe o perioada nedeterminata.

Si cred ca pentru aceasta boala solutia nu trebuie cautata doar la DNA. Solutia tine de o reasezare profunda: limitarea numarului mandatelor de primar, la fel ca in cazul presedintelui, eliminarea dependentei absolute de vointa jupanului a unor salariati, precum politistii locali, printr-o recalibrare a prerogativelor si presedintilor de consilii judetene si introducerea unor mecanisme de echilibrare si, nu in ultimul rand, alegerea in doua tururi de scrutin.

Cazul lui Gheorghe Nichita este poate cel mai spectaculos, dar ma tem ca este departe de a fi singular la nivelul mentalitatii si sunt convinsa ca exact la sursele acestei mentalitati trebuie umblat pentru dezfeudalizarea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gheorghe Nichita Iasi DNA, #Nichita amanta politie locala , #DNA