Pogea: 705 lei nu reprezinta salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 23:44
2110 citiri
Pogea: 705 lei nu reprezinta salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor

Ministrii cu un rol cheie in realizarea Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, solicitata de FMI, au adus precizari, marti, in legatura cu valoarea coeficientului 1, ce reprezinta venitul minim din sectorul bugetar, afirmand ca acesta nu este legat de salariul minim pe economie.

Ministrul Finantelor, Gherghe Pogea, a precizat ca Legea unitara de salarizare nu stabileste salariul minim pe economie, ci doar salariul minim din sectorul bugetar, la care urmeaza sa se adauge sporurile, iar acesta poate fi diferit de venitul minim din sectorul privat.

"Valoarea de 705 lei, atribuita coeficientului 1 din grila Legii unitare de salarizare, nu reprezinta salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor. El reprezinta baza in functie de care se calculeaza toate salariile din sectorul bugetar, ce va avea o anumita dinamica si va ajunge la 1.100 lei in 2015", a afirmat Pogea.

"Vreau sa se inteleaga foarte clar. Legea unitara de salarizare nu-si propune sa stabileasca salariul minim pe economie pentru urmatorii ani, ci doar valoarea de referinta minima din sectorul public ce se inmulteste cu ceilalti coeficienti din grila", a adaugat el.

Proiectul final al Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, facut public duminica seara de Guvern, nu precizeaza daca referinta intregii grile de salarizare, respectiv coeficientul de ierahizare 1, este echivalenta cu salariului minim pe economie.

In proiectul de lege, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 este de 705 lei in 2010, 765 lei in 2011, 845 lei in 2012, 935 lei in 2013, 1.015 lei in 2014 si 1.100 lei in 2015, fara a se face referire la salariul minim pe economie.

Ministrul Muncii "spera" ca salariul minim pe economie sa fie de 705 lei anul viitor

Marti, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a confirmat ruperea coeficientului 1 de salariul minim pe economie, afirmand ca spera sa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar, adica 705 lei.

"Voi milita in Guven ca salariul minim pe economie sa corespunda cu coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare, intrucat eu cred ca acest lucru ar fi in beneficiul tuturor. Sper ca Executivul sa accepte ca 705 lei sa reprezinte chiar salariul minim pe economie si sa se regaseasca la sfarsitul anului intr-o Hotarare de Guvern, dupa o discutie si cu sindicatele si patronatele", a spus Sarbu.

Gheorghe Pogea precizeaza, insa, ca salariul minim pe economie "poate fi si egal cu coeficientul 1 din Legea unitara, insa acest lucru nu este obligatoriu".

"Salariul minim pe economie se stabileste in fiecare an de catre Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Poate fi si egal cu salariul minim din sectorul bugetar, insa nu pot spune eu cat va fi, pentru ca nu eu il stabilesc", a afirmat Pogea.

Potrivit ministrului de Finante, salariul minim de 705 lei din sectorul bugetar, stabilit pentru 2010, "reprezinta salariul brut, din care se scad contributiile, la care se adauga sporurile".

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Gheorghe Pogea, #coeficient 1 lege salarizare unica, #salariu minim economie , #FMI