Pogea: Economia Romaniei poate scadea cu 8% in 2009

Joi, 30 Iulie 2009, ora 14:42
1075 citiri
Pogea: Economia Romaniei poate scadea cu 8% in 2009
Foto: Arhiva

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, in conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit.

"Vom face o modificare a proiectiei cadrului macroeconomic. Veti vedea, in perioada urmatoare, ca prognoza privind situatia economica din tarile UE se va inrautati. Si Romania se va situa in aceasta situatie, privind contractia in semestrul doi. Drept urmare, se vor modifica si tintele de deficit. O contractie economica de 8% poate sa existe", a spus Pogea.

La jumatatea lunii iulie, ministrul Finantelor estima ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Ministrul a apreciat ca, in al doilea trimestru al acestui an, contractia economica s-ar putea agrava comparativ cu primul trimestru, subliniind ca inrautatirea situatiei economice va afecta veniturile la buget.

In primul trimestru, economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor statistice raportate.

Pogea a admis ca Guvernul ar putea sa opereze noi reduceri de cheltuieli de personal in sectorul bugetar, precizand ca Ministerul Finantelor lucreaza la "normative de personal ce ar ajuta la distribuirea mai eficienta a cheltuielilor publice".

"Procesul de reducere si reformare a sistemului public cere timp si nu se poate face de la o luna la alta, insa acest guvern are toata determinarea sa actioneze in acest sens", a afirmat ministrul.

Intrebat daca exista ministere care au facute excese in cheltuirea banului public, Pogea a admis ca exista si situatii de acest gen, insa nu a dorit sa faca nominalizari.

FMI ar putea fi de acord cu un deficit bugetar de 8%

Miercuri seara, la finalul discutiilor dintre reprezentantii coalitiei de guvernare si delegatia CE si FMI, un oficial prezent la intalnire a declarat ca reprezentantii FMI estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, au dat de inteles ca ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Bugetul actual, convenit in martie cu FMI, prevede un deficit de 4,6% din produsul intern brut in 2009, fiind construit pe o estimare de contractie a economiei cu 4%.

"Estimarea FMI privind evolutia economiei, in acest an, arata ca vom avea o contractie economica dubla fata de cea convenita in martie, respectiv de 8%, si, in aceste conditii, deficitul bugetar va trece de 8% din PIB. Reprezentantii Fondului ne-au spus ca ar accepta un deficit bugetar de 8%, cu conditia ca Executivul sa ia masuri pentru a creste veniturile la buget sau pentru a taia din cheltuieli", a spus oficialul.

"Si noi mergem pe un deficit de 8%, insa credem ca economia nu va scadea cu mai mult de 7-7,2%", a adaugat sursa mentionata.

Oficialul a precizat, insa, ca marja pentru cresterea veniturilor la buget este foarte redusa, in conditiile in care orice majorare a taxelor, cum ar fi cea a cotei unice, ar aduce incasari insuficiente la buget si "ar ingreuna si mai mult activitatea agentilor economici".

"In aceste conditii, singura masura viabila pe care o poate lua guvernul pentru a se incadra in tintele impuse de FMI este sa opereze o noua reducere a cheltuielilor bugetare", a mai spus oficialul guvernamental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#contractie economica Romania, #economie Gheorghe Pogea , #FMI
Comentarii
O
Optimisticu'
rank 1
Cu un "geniu" ca matale, si cu ministre penale...
Poza gelu
gelu
rank 1
Copilul lui scos cu forcepsul din mama fesenista ca si Basescu, niste nulitati. Atit si nimic mai mult!!!