Gheorghe Pogea, validat de Comisiile parlamentare

Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 15:32
976 citiri
Gheorghe Pogea, validat de Comisiile parlamentare

Candidatul nominalizat pentru functia de ministru al finantelor, Gheorghe Pogea (PD-L) a primit, sambata, avizul favorabil din partea Comisiilor pentru Finante din cele doua Camere, cu 31 de voturi "pentru", opt "impotriva" si zero abtineri.

Programul economic al noului guvern prevede reducerea in 2009 cu 15% a cheltuielilor publice cu bunurile si serviciile fata de acest an, instituirea unui moratoriu pe 12 luni prin care se interzic achizitiile neesentiale, a spus sambata ministrul desemnat al finantelor, Gheorghe Pogea la audierile din comisiile parlamentare.

Moratoriul ar presupune interzicerea achizitionarii de bunuri si servicii, inclusiv obiecte de inventar, neesentiale pentru functionarea instiitutiilor publice.

De asemenea, noul guvern isi propune sa reduca gradual cheltuielile cu personalul din administratia publica centrala si locala cu pana la 20%, a precizat Pogea, in cadrul audierii de la Comisia pentru Buget, Finante si Banci de la Camera Deputatilor.

O alta prevedere a noului program de guvernare consta in eliminarea de la bugetare a posturilor vacante din institutiile publice centrale si locale existente la 31 decembrie 2008, care reprezinta aproximativ 139.500 de posturi, a mentionat el.

Prevederile sunt menite sa ajute la restrangerea deficitului bugetar pana la 1,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009, de la circa 4% din PIB la finalul acestui an - dupa estimarile ministrului desemnat -, in conditiile in care noul guvern mentine cota unica de 16% si vrea sa acorde compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici.

"Principala preocupare va fi pentru proiectul de buget in perioada urmatoare, deoarece bugetul a fost facut cand criza inca nu lovise economia si trebuie refacut in conditiile de descrestere a ritmului economiei. Prin Legea bugetului de stat pe 2009, vom acorda o atentie foarte mare realizarii investitiilor publice in infrastructura si maximazarii accesarii fondurilor structurale si asigurarii sumelor necdesare cofinantarii proiectelor de investitii", a mai spus Pogea.

Prezent la audieri, Daniel Chitoiu, vicepreseditele Comisiei de Buget, Finante si Banci de la Camera Deputatilor si sef al ANAF, a mentionat ca noul guvern va avea o sarcina dificila, in conditiile in care incasarile la buget scad drastic incepand cu octombrie.

"In ultimele doua luni de zile, economia scade cu 10% in fiecare luna. Veniturile colectate la buget pana la sfarsitul lui septembrie reprezentau 101% fata de ceea ce era progrmat uinitial. Inca din octombrie au inceput sa scada drastic, pe fondul rerducerii activitatii la marile companii, ceea ce a dus si la scaderea activitatii economice", a spus Chitoiu.

In privinta Codului fiscal si de procedura fiscala, ministrul desemnat al finantelor a mentionat ca acesta trebuie rescris de o maniera unitara, iar orice modificare a sa trebuie anuntata cu mult timp inainte, pentru ca firmele sa aiba timp sa-si faca planuri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Gheorghe Pogea, #validare ministri, #audieri comisii parlamentare , #ministru Finantelor