Lectura obligatorie pentru domnul Pogea

Luni, 29 Iunie 2009, ora 18:22
5066 citiri
Lectura obligatorie pentru domnul Pogea

Cum tot suntem la inceputul perioadei de concedii, i-as recomanda domnului Gheorghe Pogea o lectura obligatorie de vacanta, pe care pare sa o fi ratat la vremea ei: povestea gainii care face oua de aur.

De cand a preluat mandatul, ministrul Finantelor nu mai stie ce poveri sa puna pe umerii si asa apasati de criza ai oamenilor de afaceri, in vreme ce, in majoritatea Uniunii Europene, sectorul privat este ajutat si stimulat, mai ales prin reduceri de impozite si facilitati fiscale. Si nu fac asta numai tarile bogate, ci si acelea mai saracute.

Grecia este un astfel de exemplu si ar fi un minunat cadru in care ministrul Pogea sa studieze invatamintele povestii pe care i-am recomandat-o calduros.

Grecii nu omoara gaina

Pana sa intre est-europenii in UE, Grecia era, alaturi de Portugalia, la coada Uniunii. Chiar si acum, Atena a depasit deficitul bugetar maxim admis, de 3,7% si nu se poate lauda cu un PIB de poveste. Toate acestea, probabil, si pentru ca grecii sunt mari evazionisti, in ciuda legislatiei dure care prevede insa impozite mari (32% pe profit).

In niciuna dintre zecile de mii de pensiuni din Elada, mereu pline ochi cu turisti, nu s-a auzit de chitanta. In taverne, arareori nota vine impreuna cu vreun bon fiscal, plata cu cardul este o exceptie rezervata exclusiv magazinelor mari, "cash" fiind cuvantul la ordinea zilei.

Cash-ul care umbla rapid, fara urme si impozite, dar hraneste milioane de oameni.

In logica omologului de la Bucuresti, dl. Yiannis Papathanassiou, ministrul elen de Finante, ar fi avut suficiente motive sa declanseze curatenia generala pentru a aduce la buget bani mai multi la vreme de criza. A si facut acest lucru, inasprind legislatia, dar diferentiat, adica protejand gaina care face ouale de aur, adica turismul.

Atena reduce anul acesta impozitul anual in turism, desfiinteaza, in acelasi domeniu, impozitul minim de 1 euro/mp si anuleaza taxele de aeroport. Creditele companiilor hoteliere precum si noile imprumuturi contractate de operatorii din turism nu vor mai fi impozitate cu 0,6%, in 2009.

Se vede treaba ca dl. Yiannis Papathanassiou a citit povestea gainii si a inteles ca daca o taie are numai de pierdut. Asa se face ca, in Grecia, turismul merge bine si anul acesta, pensiunile sunt pline mai ales cu straini care vin, consuma si dau mancare astfel multor greci.

La vreme de criza, grecii reusesc sa-si mentina cea mai importanta sursa de venit.

Modelul romanesc, falimentar

Dar sa ne imaginam ca la Atena, seful Finantelor ar fi fost dl. Pogea care s-ar fi napustit asupra pensiunilor de pe plajele Greciei. Ipozitele mai mari ar fi atras scumpiri, deci un flux mai mici de turisti, deci falimente si impingerea in somaj a unor oameni pentru care turismul este singura sursa de venit.

Statul ar fi luat cativa banuri in plus, dar ar fi suferit o contractie economica cu mult mai importanta decat castigul inregistrat. In viitor, daca vor sa isi ia avant, grecii ar trebui, cu siguranta, sa puna ordine si in turism, dar au avut intelepciunea de a nu declansa ofensiva tocmai acum.

Si daca Grecia ii pare d-lui Pogea o destinatie prea indepartata, nu are decat sa arunce un ochi peste podul de la Giurgiu. Pentru ca nu au cazut in capcana fiscalitatii, vecinii nostri atrag investitorii care fug de prin tari cu taxe mai mari.

Sunt inclusiv firme romanesti care se muta peste Dunare, la Russe, de exemplu, pentru a scapa de binefacerile d-lui Pogea. Iar soferii care cicula prin Bulgaria nu pot decat sa-si ridice palaria in fata autostrazilor tot mai multe si de foarte buna calitate pe care bulgarii le faceau in timp ce noi ii priveam cu dispret superior. Dar aceasta este o cu totul alta poveste.

Nu putem decat sa speram ca povestea gainii care face oua de aur ii va cadea in mana d-lui Pogea in aceasta vara si ii va provoca ministrul revelatii binefacatoare.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Pogea impozite, #taxe mari Romania , #stiri Gheorghe Pogea