Pogea: Deficitul e cauzat si de bugetari

Marti, 11 August 2009, ora 18:32
2646 citiri
Pogea: Deficitul e cauzat si de bugetari
Foto: Money Channel

Veniturile publice ale Romaniei au scazut cu 17,5 miliarde de lei, in primele sase luni din acest an, potrivit ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, avand drept efect majorarea deficitului consolidat.

"N-as vrea sa spun ca tot acest deficit este din cauza factorilor externi, pentru ca exista si factori interni, precum depasirea unui nivel al numarului de bugetari, mai ales in institutiile care se auto-finanteaza", a spus Pogea, marti, in cadrul unei conferinte de presa.

In primul trimestru din 2009, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o contractie de 6,2 procente si, potrivit ministrului de Finante, va exista o scadere si in trimestrul doi, dar si la nivelul intregului an, urmand o usoara ameliorare in 2010, de 0,2%.

Pana la sfarsitul anului, produsul intern brut va scadea de la 531 de miliarde de lei la 497,3 miliarde de lei, ceea ce inseamna o scadere de 8 - 8,5% a economiei.

Potrivit lui Pogea, pana la sfarsitul anului, veniturile din TVA vor fi mai mici cu 4,3 miliarde de lei, cele din contributiile sociale cu 5,5 miliarde de lei, iar a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.

In urma analizei efectuate de Ministerul Finantelor si expertii Fondului Monetar International, deficitul de cont curent va scadea de la 7,5 procente la 5,5 procente, in 2009. De asemenea, ajustarea este mult mai mare decat estimarile, in raport cu anul 2008, cand deficitul de cont curent se ridica la 12,8 procente din produsul intern brut.

Ministrul Finantelor a declarat ca deficitul bugetar general consolidat ar fi ajuns la 8,4% din PIB, daca nu s-ar fi luat masuri. "FMI a acceptat majorarea deficitului de la 4,6% la 7,3% din PIB, fata de 8,4%, cat ar fi fost daca nu am fi luat masuri", a spus Pogea.

"Masurile de ajustare, setul de politici pe care l-am stabilit cu FMI, vizeaza doua lucruri: asigurarea unui echilibru pe termen scurt, pana a finele lui 2009, pentru a limita deficitul bugetar, si ajustarea, prin masuri suplimentare, pentru ca deficitul sa scada sub 6% din PIB, in 2010", a adaugat ministrul Finantelor.

Ce masuri ia Guvernul?

Printre masurile ce vor fi luate de Guvern pentru limitarea deficitului se numara neimpozitarea profitului reinvestit, de la 1 octombrie, ce va avea un impact negativ, pe termen scurt, de 140 de milioane de lei. Insa, pe termen lung, va mentine atractivitatea investitionala.

Potrivit lui Pogea, ajustarea deficitului de la 8,3% la 7,3%, in acest an, se va realiza prin plusul de venituri din impozitul minim, care va produce 300 de milioane de lei. De asemenea, reducerea cheltuielilor de personal va genera 1,5 miliarde de lei, prin oferirea a zece zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii si inlocuirea platii orelor suplimentare cu timp liber, ceea ce va aduce un plus de 500 de milioane de lei la buget.

Reducerile in cadrul bunurilor si serviciilor va aduce 2,485 de miliarde de lei, fara a se face reduceri din bunurile din domeniul sanatatii. "Per total, vorbim de o ajustare de 5,5 miliarde de lei, adica reducerea deficitului la 7,3%, de la 8,3%", a spus Pogea.

Pana la jumatatea anului viitor, cheltuielile cu personalul vor fi reduse cu peste 300 de miliarde de lei, adica 0,66% din PIB, fiind vorbe de un numar foarte mare de personal, a adaugat ministrul Finantelor.

"In scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International nu scrie numarul oamenilor disponibilizati, ci doar tinta de reducere. Suntem ferm hotarati sa consolidam structura de personal, iar, pana la finele anului 2009, vom semna legislatia necesara", a spus Pogea.

Romania va adera la zona euro conform planului

Datorita pachetului de finantare si a politicii monetare practicate de Banca Nationala a Romaniei, parametri macroeconomici sunt mai buni decat se anticipa, potrivit lui Pogea.

"Azi, BNR are rezerve valutare consolidate. Sistemul bancar s-a dovedit a face fata acestei perioade de dificultati si este unul dintre motivele pentru care o parte din banii FMI pot fi utilizati pentru finantarea deficitului. Daca nu am fi avut aceste pachete de finantare, daca nu am face aceste emisiuni de euro-obligatiuni, cheltuielile cu dobanzilor statului ar fi fost mai mare cu 300 de milioane de euro", a spus Pogea.

El a adaugat ca procesul de aderare al Romaniei in zona euro nu va fi afectata, avand in vedere ca tintele pentru rata de schimb raman aceleasi.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Fondul Monetar International, #deficit cont curent, #crestere deficit bugetar , #stiri Gheorghe Pogea