Pogea: Nu dorim ca masurile anticriza sa afecteze aderarea la zona euro

Luni, 09 Februarie 2009, ora 13:27
780 citiri
Pogea: Nu dorim ca masurile anticriza sa afecteze aderarea la zona euro

Guvernul nu doreste ca prin masurile pe care le va lua in perioada urmatoare sa afecteze calendarul de aderare a Romaniei la zona euro, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Bugetul trimis in Parlament este unul potrivit acestei perioade, nu unul de criza. Guvernul vrea sa limiteze scaderea cresterii economice, sa protejeze interesele economice ale populatiei si nu doreste ca prin masurile pe care le ia in aceasta perioada sa afecteze calendarul de aderare a Romaniei la zona euro", a mai spus Pogea.

Ministrul a subliniat ca "Romania nu se afla intr-o situatie atat de dificila pe cat incearca unii sa acrediteze" si ca pana la finele primului trimestru va corecta Codul Fiscal impreuna cu bancile comerciale pentru ca "asa cum este astazi alcatuit Codul Fiscal lasa loc de interpretari".

Guvernul si banca centrala s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014 si au luat in calcul intrarea Romaniei in ERM II - anticamera zonei euro - in 2012.

De asemenea, ministrul de Finante a declarat ca vor fi achitate toate facturile catre sectorul privat pana la sfarsitul lunii martie, dupa ce, intre 26 ianuarie si 5 februarie, a platit 1,2 miliarde de lei.

El a adaugat ca in ultima parte a anului trecut a fost o politica expansionista de cheltuieli, care nu a fost sustinuta de venituri, iar veniturile realizate au reprezentat numai 32% din produsul intern brut (PIB) fata de 37,2% din PIB cat erau programate initial, ceea ce insemana o diferenta de 7 miliarde euro.

Ministrul de Finante a adaugat ca, in ultimii patru ani, cheltuielile cu personalul bugetar au depasit 8,2% din PIB, reprezentand 11 miliarde euro, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au reprezentat 6,4-6,5% din PIB.

Pe de alta parte, Pogea a atras atentia asupra cheltuielilor structurale obligatorii, ce reprezinta cheltuieli de natura sociala, cofinantari si alocari la bugetul UE ce "astazi au ajuns la 12,95% din PIB, mai exact 8,7 miliarde euro".

Gheorghe Pogea a anuntat si estimarea pentru crestrea economica a Romaniei, care este de 7,8 - 7,9 procente, deficitul pe cash fiind de 4,8%.

El a declarat ca guvernul, Banca Nationala a Romaniei si sistemul bancar vor juca un rol strategic in luare masurilor anticriza.

"Niciodata profesionistii nu actioneaza sub impulsuri emotionale. Acum in Europa si Romania componenta emotionala e mai mare decat oricand. Daca vom avea capacitatea sa nu contaminam si Romania de aceasta componenta, vom avea de castigat," a declarat Pogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Gheorghe Pogea, #ministrul finantelor , #stiri Gheorghe Pogea