Restantierii la creditele imobiliare, pasuiti doi ani?

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 07:25
2129 citiri
Restantierii la creditele imobiliare, pasuiti doi ani?

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a propus un moratoriu pe termen de doi ani in ceea ce priveste executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei pentru creditele bancare destinate cumpararii sau construirii de locuinte.

Dificultatea sau imposibilitatea de returnare a creditelor bancare pe termen lung, precum si scaderea gradului de siguranta a locului de munca si teama privind cresterea insecuritatii sociale, sunt principalele probleme pe care le intampina populatia, scrie Jurnalul National.

Estimarile arata a ponderea creditelor neachitate in total va creste. Soldul creditelor in valuta a crescut in primele 11 luni din 2008 cu 35,9%, de la 81,46 de miliarde de lei la sfarsitul anului 2007 la 110,7 miliarde de lei la sfarsitul lunii noiembrie.

Printre masurile propuse de Ministerul Finantelor pentru contracararea efectelor crizei financiare este inclusa si propunerea de reducere a ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de crestere a ponderii creditelor.

O alta masura posibila este si reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii la facilitatea de credit acordata de BNR bancilor comerciale, care se plaseaza in prezent la 14,25%.

Pogea vede necesara si reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, pentru care va avea consultari cu guvernatorul BNR.

Alte masuri de sustinere a economiei vizeaza acordarea de consultanta gratuita pentru IMM care doresc sa solicite credite din fondul de criza de 30 de miliarde de euro constituit de Banca Europeana de Investitii si neimpozitarea profitului reinvestit pentru cresterea competitivitatii.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#credit imobiliar, #pasuire restituire, #Ministerul Finantelor, #BNR , #stiri Gheorghe Pogea