Gheorghe Stefan "Pinalti", trimis in judecata pentru spalare de bani: 1 milion de euro

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 14:08
3803 citiri
Gheorghe Stefan "Pinalti", trimis in judecata pentru spalare de bani: 1 milion de euro
Foto: Jurnalul National

Gheorghe Stefan, primarul suspendat al orasului Piatra Neamt, vicepresedinte PMP si lider al organizatiei locale, a fost trimis in judecata de procurorii DNA intr-un alt dosar decat dosarul Microsoft, in care a fost arestat preventiv.

Este vorba despre dosarul in care a fost audiata in calitate de martor si Elena Udrea, la inceputul lunii octombrie.

Elena Udrea, audiata la DNA: Eu nu cred in coincidente

Elena Udrea, dupa ce a fost audiata la DNA: Nu MDRT organiza licitatiile cu pricina (Video)

Intr-un comunicat remis presei de DNA se precizeaza ca Gheorghe Stefan este acuzat de mai multe infractiuni, printre care folosirea influentei de lider politic in scopul obtinerii de foloase necuvenite si spalare de bani.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata mai multe persoane juridice, printre care GIGA Star SRL, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la spalarea banilor.

Procurorii DNA arata in rechizitoriu ca incepand cu anul 2009, Gheorghe Stefan a administrat una dintre firmele trimise in judecata, "folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori".

"El si-a asumat rolul de factor de decizie si s-a implicat in activitatea de administrare a acesteia (...) Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii mai spun ca o parte din bani proveneau din executarea unor lucrari in comuna Tazlau din judetul Neamt, lucrari pentru care, in perioada 2010-2012, "Gheorghe Stefan s-a folosit de autoritatea si de influenta conferite de functia de conducere detinuta intr-un partid, intervenind la functionari din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si la Consiliului Judetean (CJ) Neamt".

Ca urmare, prin HG nr. 577/1997 s-a aprobat "programul privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, definite potrivit legii, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si in unitatile administrativ-teritoriale cu resurse turistice".

Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean.

Care era mecanismul

"Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana (martor in cauza) sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt. In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan.

In situatia in care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Gheorghe Stefan cu apropiata a sa din CJ Neamt, primul lua legatura cu un functionar din cadrul MDRT, desemnat sa gestioneze relatia cu autoritatile publice locale (martor in cauza) sau cu alti reprezentanti ai ministerului. Listele erau corectate si restituite CJ Neamt. Dupa incorporarea corectiilor, listele (anexele) erau retrimise oficial MDRT de catre reprezentantii CJ Neamt", arata procurorii DNA.

Astfel, primarul "a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre comuna Tazlau din judetul Neamt".

"In vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obtinute din infractiuni si a ascunderii adevaratei naturi a provenientei acestora, Gheorghe Stefan s-a folosit de diverse societati comerciale pe care le controla: SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, in beneficiul carora, in perioada 2010-2014, a dispus, a initiat, a coordonat efectuarea de plati de catre SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic", se arata in rechizitoriu.

In acest fel, in perioada 01.01.2010 - 01.02.2014, au fost supusi unui proces de spalare a produsului infractiunii, 4.414.221,28 lei (aproximativ 1 milion euro), sustin procurorii.

Dosarul se judeca la Tribunalul Neamt.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic si informativ din partea SRI Neamt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gheorghe Stefan judecat spalare bani, #Udrea audiata DNA Gheorghe Stefan , #stiri Gheorghe Stefan