Despre Gica Petrescu

Gica Petrescu a fost unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti cantareti de muzica usoara si populara din tara noastra.

Nascut pe 2 aprilie 1915, in Bucuresti, Gica Petrescu a fost casatorit  timp de 34 de ani cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. Dupa moartea sotiei, in 1989, Gica Petrescu a refuzat mult timp sa sustina spectacole. Pana la urma insa a revenit pe scena pe care o adora.

Cantaretul a debutat la varsta de 16 ani si a cantat peste 1500 de piese in cei 70 de ani pe care i-a dedicat muzicii, iar slagarele sale au devenit nemuritoare.

A trait 91 de ani si ne-a uimit pe toti cu vitalitatea pe care o arata pe scena chiar si in ultima parte a vietii, reusind sa cante live chiar si la varsta sa inaintata. A avut o viata fabuloasa, a calatorit peste tot in lume si a fost iubit de cateva generatii de romani.

In mai 2003, ca recunoastere a intregii sale cariere artistice, presedintele Ion Iliescu i-a acordat maestrului Gica Petrescu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

Gica Petrescu a murit pe 18 iunie 2006, in Capitala, si a fost inmormantat la Cimitirul Bellu.

Primii pasi in muzica

Tatăl lui Gica Petrescu era contabil, şcolit la Geneva, dar  iubea foarte mult muzica. Cânta chiar la vioară, acompaniat fiind la pian de soţie (cea de-a doua, pe nume Severina).

"În aceste împrejurări am început eu să iubesc şi să fac muzică - povestea Gică Petrescu. Ajunsesem să cânt, încă de tânăr, la evenimente importante: 10 mai, 24 ianuarie (Unirea Principatelor)", povestea maestrul.

La 18 ani, Gica Petrescu canta de ceva vreme intr-o formatie studenteasca. A fost remarcat de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la postul national de radio, unde maestrul si-a facut debutul oficial in postura de cantaret.

"M-a luat la radio (atunci radioul era pe Ştirbei Vodă, nu pe Berthelot) să găsească dacă am «viza», adică dacă vocea mea este bună de înregistrat. Şi a găsit. «Puştiule, ţine-te de muzică», mi-a zis, şi m-am ţinut de ea. Am făcut şi eu Conservatorul «Elvira Popescu», vreme de patru ani. Am studiat vioara şi chitara. Cântam la Athénee Palace între 5 şi 7, la matineu", isi amintea Gica Petrescu.

In tinerete a cantat la baluri si a sustinut concerte de estrada.

In perioada 1937-1939, a cantat alaturi de orchestrele Radu Ghinda si Dinu Serbanescu, la Cazinoul din Sinaia.

Cariera

Intr-o cariera de peste 70 de ani, Gica Petrescu a lansat peste o mie de cantece de petrecere si romante. A fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra.

Gica Petrescu este unul dintre putinii cantareti care au inregistrat pe toate  suporturile: disc de ebonita (78 rpm), de vinil, caseta audio si CD.

In perioada se de glorie, Gica Petrescu a avut angajamente la teatrele „Alhambra”, „Gioconda” si „Boema” (din 1940), la gradina Savoy, sub conducerea lui Ion Vasilescu, si la "Teatrul C. Tanase" (din 1944).

Dupa Revolutie a lansat o serie de  CD-uri: "Cu paharelu' dupa mine", "Eternul Gica" si "Greatest Hits", considerate lectii de onestitate profesionala.

Radiodifuziunea Romana i-a decernat in anul 2001 premiul "Interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III". La "MTV Romanian Music Awards 2004", Gica Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera, "Life Time Award".

Viata personala

Timp de 34 de ani, Gica Petrescu a fost casatorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu, care a contribuit la succesul sau. Un singur necaz a umbrit aceasta mare dragoste: cei doi nu au avut copii.

Gica Petrescu are o singura nepoata, fata surorii Cezarinei, pe nume Diana, de profesie avocat.

Dupa moartea sotiei sale, in august 1989, interpretul a refuzat mult timp sa sustina spectacole si se ducea periodic la mormantul acesteia.  

In ultimii ani, din cauza sanatatii precare, maestrul iesea foarte rar din locuinta lui. Artistul primea din partea statului o indemnizatie de merit de aproximativ 1.000 RON lunar.

Despre viata si dragoste

"M-am născut în Bucureşti, într-o casă de pe Strada Popa Nan, undeva în apropierea Foişorului de Foc. Lumea de atunci nu se compară cu cea de acum. Oamenii au devenit mai săraci şi s-au înrăit", povestea Gica Petrescu intr-un interviu.

"Am fost şi sunt recunoscător cerului şi oamenilor. Primul mi-a dat har, sănătate şi viaţă lungă, iar oamenii mi-au dat curaj, preţuire şi dragoste", mai spunea artistul.

Slagare

Iata cateva dintre cantecele de petrecere si romantele care l-au consacrat: "Du-mă acasă, măi tramvai", "Fetiţele din Bucureşti", "Ionel, Ionelule", "Sanie cu zurgălăi", "Astă seară nimeni să nu doarmă", "Aş vrea anii tinereţii", "Căsuţa noastră", "Cântă-mi, lăutar!", "Cel mai frumos tango din lume", "Dragi prieteni, sus paharul", "Dragoste, bătu-te-ar vina", "Dragostea se ţine scai de mine", "Să-mi cânţi cobzar", "Uite aşa aş vrea să mor", "Zi una mai săltăreaţă".

Moartea unui artist

In ianuarie 2006, vecinii lui Gica Petrescu, alertati, au cerut interventia pompierilor militari, pentru ca interpretul nu mai raspundea la telefon. Se pare ca in momentul interventiei acestora, cantaretul statea pe pat si asculta muzica. A fost primul semn ca viata maerstrului se apropia de final.

Pe 18 iunie 2006, in cadrul galei „Premiile muzicale Radio Romania Actualitati”, a fost programat un premiu special („Cantecul e viata mea”), dedicat lui Gica Petrescu. Cantaretul a murit chiar in dimineata aceleiasi zile, la domiciliul sau din bulevardul Regina Elisabeta, la varsta de 91 de ani.

Corpul sau a fost depus la Sala de Concerte a Radiodifuziunii Romane, unde apropiatii, rudele si mii de romani care i-au ascultat muzica au venit sa ii aduca un ultim omagiu.

Apoi, trupul neinsufletit a fost dus in capela Cimitirului Bellu si inmormantat.

Scandal dupa moarte

Presa a scos la iveala un scandal legat de datoriile la intretinere ale defunctului Gica Petrescu.

Gica Petrescu nu are mostenitori directi, iar el si-a dorit ca dupa moarte locuinta sa din bulevardul Elisabeta nr. 25 sa devina un muzeu care sa-i poarte numele. Dupa ce maestrul cantecelor de pahar a plecat pe ultimul drum, nimeni nu a mai deschis usa apartamentului.

Situatia nu s-a rezolvat si datoriile la administratia blocului au depasit mii de lei.

La fel s-au adunat si facturile la telefon si lumina. Din cand in cand le strang vecinii, pentru ca nimeni nu mai este interesat sa achite aceste datorii.

Singura mostenitoare cunoscuta este Diana Ieseanu, nepoata Cezarinei, sotia multiubita a lui Gica Petrescu. Nepoata spune ca nu are "vocatie de succesiune" si nu vrea sub nici o forma apartamentul de patru camere din centrul Capitalei.

Ministerul Culturii spune ca un apartament intr-un bloc este foarte putin probabil sa fie declarat muzeu si ca, oricum, nu s-a facut nici un demers in acest sens. Cel mai probabil, Primaria Capitalei sau cea a sectorului 5 vor deveni "mostenitorii" apartamentului lui Gica Petrescu.

Gica Petrescu
Gica Petrescu

Data nasterii: 2 aprilie 1915

Decedat: 18 iunie 2006

Cariera:  cantaret muzica de petrecere si populara

Evenimente importante:  - in august 1989 i-a murit sotia

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gica Petrescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.