Apel catre milostivi - lasati-i sa stea dupa gratii! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 07 Martie 2014, ora 22:28
8417 citiri
Apel catre milostivi - lasati-i sa stea dupa gratii! (Opinii)
Foto: agentia.org

Nu imi dau seama care ar fi dorinta majoritatii romanilor vis-a-vis de gratierea unor personaje precum Gica Popescu sau Gigi Becali.

Dar cred ca, si daca un referendum la nivel national ar demonstra ca o majoritate covarsitoare si-ar dori sa-i vada eliberati pe fostul capitan al Barcelonei sau pe patronul al Stelei, politicienii tot ar trebui sa isi tina firea si sa nu boceasca dupa gratierea unor condamnati, intr-un timp in care Justitia abia a prins curaj sa trimita dupa gratii si altceva decat politicieni sau gainari.

Mobilizarea pentru eliberarea lui Gica Popescu are, insa, ceva diferit fata de restul vocilor pipernicite si mult mai putin credibile care tipa pe unele posturi de televiziune "Free Gigi!"

Toti cei care il vor eliberat invoca in cor statutul extraordinar pe care il are fostul jucator de fotbal si, fara exceptie, enumera performantele sportive ale lui Gica Popescu. Argumentele lor au la baza talentul care l-a transformat pe Gica dintr-un batator de minge banal intr-un simbol national care a reprezentat cu cinste imaginea Romaniei peste hotare...

Aceasta combinatie a talentului pus in slujba reprezentarii cu cinste a imaginii tarii in exterior este, sa recunoastem, un argument cu un puternic potential emotional.

El sensibilizeaza multe orgolii, ranite sau nu, si are rolul de a declansa empatia cu o figura atipica printre condamnatii de duzina din ultimul timp - un om care face cinste tarii nu este de ici, de colo in Romania de azi, spun ei! Si au dreptate. Doar ca, daca si ei vor sa contribuie la imbunatatirea imaginii pe care o are astazi tara asta, cu atat mai mult ar trebui sa il lase pe Gica Popescu sa isi duca pedeapsa pana la capat.

Politicienii care s-au pronuntat deja in cazul Gica Popescu, incercand sa isi faca inca putina imagine din emotia provocata de posibila gratiere a fostului jucator, au folosit cu totii argumentul ambasadorului de imagine al Romaniei.

Crin Antonescu afirma cu subiect si predicat ca Gica Popescu trebuie eliberat pentru ca "a fost un adevarat ambasador al Romaniei". Victor Ponta isi dedubleaza din nou personalitatea si sustine "in calitatea de simplu cetatean" eliberarea lui Gica. In calitate sa de premier, insa, Ponta se abtine. Valeriu Zgonea l-ar vrea si el liber, tot din calitatea sa de cetatean.

Caracterul exceptional al "ambasadorilor" imaginii tarii in strainatate, numarul redus al romanilor care ajung in postura asta, e un argument valid care poate declansa exceptionalitatea gratierii. Insa politicienii, in primul rand, si toti semnatarii petitiilor pentru eliberarea Baciului ar trebui sa se intrebe daca nu cumva pastrarea lui dupa gratii ar fi o lovitura de imagine si mai buna pentru Romania in plan extern.

Celelalte argumente aduse in favoarea gratierii - ca Gica Popescu ar fi fost o victima inocenta a anturajului care l-ar fi impins in pacat - sunt atat de infantile ca nu merita nici macar comentate.

Dar dezbaterea din jurul gratierii este importanta si din perspectiva obsesiei societatii de a vedea cat mai multi condamnati din randul politicienilor si oamenilor de afaceri cu o imagine negativa. Cum in mentalul colectiv majoritatea sunt considerati a-si fi obtinut functiile, privilegiile si averile prin mijloace ilegale, saracind astfel societatea in intregul ei, e de inteles de unde si bucuria care insoteste fiecare condamnare a unui mare astfel de "smecher".

Cererile pentru eliberarea lui Gica Popescu au prins insa si pentru ca este singurul din ultimii condamnati celebri despre care nimeni nu poate spune ca si-ar fi obtinut banii in mod ilegitim.

Dar tocmai asta e principalul motiv pentru care, daca dorim sa construim o justitie puternica si functionala, politicienii ar trebui sa fie primii care sa isi ia mainile de pe fostul jucator al Nationalei si sa il lase sa plateasca pentru faptele sale.

Prin niciun alt exemplu ideea de dreptate si justitie nu ar castiga mai mult decat prin exemplul lui Gica Popescu, iar politicienii ar trebui sa fie primii care sa inteleaga mecanismul, nu sa speculeze emotia unei anumite parti a societatii pentru a-si face imagine.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Gica Popescu condamnat, #Gica Popescu gratiat, #gica popescu inchisoare , #nationala