Gratiere pentru Gica Popescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 08 Martie 2014, ora 14:53
8271 citiri
Gratiere pentru Gica Popescu? (Opinii)

Gratierea lui Gica Popescu devine un subiect important pe agenda publica, as zice poate prea important, cu toate ca demersul oficial nu a fost inca facut.

Abordarea lui este excesiv emotionala, atat din perspectiva celor care se tem ca aceasta gratiere va potenta subiectul inca netransat al gratierii colective pe care penalii din politica spera sa o obtina, cat si din perspectiva celor induiosati de soarta actualului puscarias.

Cred ca dintr-un bun inceput se impun niste clarificari. In primul rand, gratierea nu inseamna decat iertarea de executarea efectiva a pedepsei. Toate celelalte consecinte ale condamnarii raman. Este asadar o diferenta uriasa fata de amnistie, care presupune stergerea raspunderii penale si, de aici, a tuturor consecintelor faptei comise.

Apoi, gratierea individuala exista in lege, a mai fost acordata inclusiv de Traian Basescu, spre deosebire de gratierea colectiva, cea care da frisoane, pentru care e nevoie de o lege distincta.

Poate ca in cazul individual al lui Gica Popescu o gratiere individuala ar fi de acceptat. Nu pentru ca nu ar fi vinovat. Instanta a stabilit ca este, iar domnia sa si-a recunoscut vina. Nu pentru ca pedeapsa ar fi prea grea. Este, in opinia mea, dreapta. Ea are o valoare de exemplu foarte importanta in societatea romaneasca, cu mult mai importanta decat condamnarea unui politician.

Gica Popescu a fost un simbol pentru foarte multi romani. Nu numai pentru microbisti. A fost un model pentru o intreaga generatie de tineri. Cu atat mai mari sunt exigentele pe care conduita domniei sale ar fi trebuit sa le indeplineasca. Cu atat mai grav este un derapaj penal. Daca domnia sa scapa necondamnat sau pedepsit minor, semnalul ca Justitia nu e oarba ar fi fost extrem de nociv.

Dar omul acesta nu este totusi in rand cu restul mafiotilor din fotbalul romanesc. Nu este nici Becali, nici Borcea, nici Netoiu chiar daca la un moment dat a facut eroarea de a se inahita cu ei si pentru asta plateste. De altfel, si procurorii l-au diferentiat, cerand pentru el pedeapsa cu suspendare.

Nu este important atat faptul ca prin intreaga sa cariera si conduita impecabila de sportiv a adus mari servicii acestei tari, desi nu e nici acesta cu totul de ignorat.

Cel mai important argument in favoarea gratierii mi se pare atitudinea pe care Gica Popescu a avut-o din momentul declansarii scandalului. Nu l-am auzit victimizandu-se, nu s-a "imbolnavit" brusc, nu l-am auzit acuzand presiuni politice sau ale dusmanilor, nu l-am auzit amenintand ca va candida la presedintie ca sa le arate el tuturor sau cerand desfiintarea DNA.

A recunoscut fapta, a platit parte din prejudiciu imediat ce a inceput ancheta, a abandonat definitiv activitatea in cadrul careia a calcat stramb. Nu a dat vina pe altii, pe anturaj, pe vreo naivitate a inceputului de cariera ca impresar, spunand clar ca sunt faptele sale si nimeni in afara sa nu e vinovat pentru ele.

Dupa primirea verdictului nu a comentat, nu s-a lamentat, nu s-a prabusit inlacrimat pe bancile salii de judecata ca altii.

Toata atitudinea lui Gica Popescu, nu doar declaratiile domniei sale, demonstreaza o asumare reala a vinovatiei. E o mare diferenta asadar intre Gica Popescu si cei mai multi dintre infractorii romani de prim rang, cu sau fara urme de glont pe gat.

Faptul ca Gica Popescu ar executa cei trei ani de inchisoare nici nu stiu daca ar reprezenta pentru domnia sa cea mai grea pedeapsa. Blamul public sever, umilinta, aducerea in rand cu infractorii de drept comun, prabusirea imaginii, incheierea carierei in lumea fotbalului cred ca sunt pedepsele cele mai importante pe care le-a primit.

Dupa aceasta prabusire dramatica si iremediabila, nu cred ca mai conteaza daca Gica Popescu va sta efectiv in inchisoare la fel ca fratii Becali, Borcea sau Copos.

Nu ar fi vorba despre o a doua sansa, nu ar fi vorba despre o contestare a vinovatiei, ci doar despre clementa pentru o unica eroare, recunoscuta, a unui om care nu a dovedit in nicio alta imprejurare o structura clasica de infractor.

Cat despre povestea cu gratierea colectiva, cred ca acordarea unei gratieri individuale ar impiedica folosirea sistematica a lui Gica Popescu drept argument pentru adoptarea unei legi care sa scoata de dupa gratii o intreaga cohorta de gainari, ceea ce ar fi inacceptabil.

Mai degraba cred ca neacordarea acestei gratieri individuale va spori riscul sa-i vedem pana la urma afara si pe ceilalti mafioti din fotbal sub acoperirea clementei fata de un singur om.

Din pacate, eventualul demers a fost parazitat deja politic. De la Crin Antonescu la Victor Ponta si Valeriu Zgonea, multi politicieni s-au inghesuit deja sa jeleasca soarta lui Gica Popescu si sa solicite gratierea lui.

Unii din pur calcul populist, altii vizand, probabil, exact efectul de care vorbeam mai sus: sa-l folosim pe el ca sa-i scapam pe toti.

Aceasta parazitare nu-i face niciun serviciu lui Gica Popescu. Dimpotriva, genereaza o justificata suspiciune, atrage asupra sa aversiunea fata de clasa politica si furia celor care se tem de gratierea generala care ar putea veni, iar de aici un val de opozitie care fara politizare poate ca nici nu s-ar fi manifestat.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#gratiere Gica Popescu , #nationala