Gratiere pentru Gica Popescu - caz de presa, presiune pentru gratierea colectiva sau salvarea unui simbol? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Martie 2014, ora 13:00
6119 citiri
Gratiere pentru Gica Popescu - caz de presa, presiune pentru gratierea colectiva sau salvarea unui simbol? Dezbatere Ziare.com

Ipoteza gratierii lui Gica Popescu a impartit Romania in doua, chiar daca deocamdata nu a fost depusa o cerere oficiala in acest sens din partea celui condamnat la 3 ani, o luna si 10 zile de inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

In favoarea gratierii s-au pronuntat sportivi, nu doar fotbalisti, jurnalisti, chiar politicieni intre care Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, invocand trecutul sportiv al lui Gica Popescu, faptul ca el ar reprezenta chiar un simbol national, dar si faptele de caritate ale acestuia.

Curentul de opinie impotriva gratierii pleaca de la suprematia legii si egalitatea in fata acesteia. Exista petitii online si pentru, si impotriva gratierii.

Jurnalistul Catalin Tolontan, redactorul sef al Gazetei Sporturilor, publicatia care a declansat investigatia in Dosarul Transferurilor, considera ca gratierea lui Gica Popescu ar fi o mare eroare: "Procesul, verdictul si discutia despre gratierea lui Gica Popescu dau semn ca s-a nascut o lume noua in Romania. O lume pe care n-o vedem deocamdata in realizarile ei concrete. N-avem acum sosele mai bune, spitale mai curate sau scoli mai performante. Dar mi se pare ca avem, pentru inceput, o gandire mai sanatoasa si mai putin dispusa la mitologie, la patetism, la stoicismul de a ne fi incalcate drepturile. S-ar putea sa fiu eu intr-o iluzie, insa asta e senzatia pe care o am.

Dosarul Transferurilor a trezit o generatie care spune clar: noi nu vrem sa ne sacrificam pentru nimic si pentru nimeni! Vrem sa ne traim viata, vrem sa ne educam copiii si vrem ca fiecare sa fie responsabil pentru ceea ce face. Cat despre gratiere, e o mare eroare. In loc sa-l lase sa execute o parte a pedepsei si sa incerce atunci o gratiere, asa zisii lui prieteni au starnit la viata reactia furioasa si decisa a unei Romanii care nu vrea sa-si mai planga de mila".

Fostul sef al ANAF Sebastian Bodu, cel care a deschis ancheta in Dosarul Transferurilor, in 2006, pe baza anchetei Gazetei Sporturilor, sustine ca avizul Ministerului Justitiei pentru gratiere se da numai pentru cazuri umanitare.

"Caz umanitar inseamna cineva care e in inchisoare si are cinci copii acasa sau sufera de o boala incurabila, asa ceva. Nu are legatura cu simpatia publica! Simpatia publica nu este un motiv pentru a motiva o cerere de gratiere, conform legii romane.

Gica Popescu este un mare fotbalist, a fost un simbol al echipei nationale. Dar trebuie facuta distinctie intre Gica Popescu-fotbalist si Gica Popescu-impresar. El nu a fost condamnat pentru ca a jucat prost fotbal, ci pentru ce a facut ca impresar. Gica Popescu a dat doar o parte de bani inapoi, nu toti. El a avut mai multe contracte, pentru unul a platit impozitul retroactiv, dar nu pentru toate. O parte din prejudiciu a fost recuperat", a aratat Sebastian Bodu pentru Ziare.com.

Cristina Guseth, directorul Fundatiei Freedom House Romania, apreciaza ca prin toata agitatia creata in jurul lui Gica Popescu, clasa politica vrea sa deschida calea Legii aministiei si gratierii, pornind de la neintelegerea unui element fundamental in functionarea statului: respectarea legii si a justitiei.

"Se mizeaza pe simpatia microbistilor pentru Gica Popescu, dar si pe faptul ca noi nu avem suficienta intelegere a ceea ce inseamna justitie si lege. Nu am interiorizat faptul ca trebuie a respectam legea si ca decizia judecatoreasca are putere de lege. Ca nu e totul negociabil.

Gratierea individuala presupune niste argumente. De exemplu, condamnatul e foarte in varsta sau foarte bolnav. Competenta nu e printre ele. Faptul ca Gica Popescu a fost un fotbalist de succes, deci are compenta certa intr-un domeniu, nu-l absolva de respectarea legii. Asa exista si discutii despre dl. Bradisteanu, un doctor foarte competenet. Una e una, alta e alta. Sunt lucruri sparate. Si oamenii competenti trebuie sa respecte legea. Suntem egali in fata ei, desi multi se simt bine sa fie mai altfel, mai deasupra legii."

Conferentiarul universitar dr. Petronel Dobrica, fost subsecretar de stat in Ministerul Justitiei, spune ca Gica Popescu va putea depune o eventuala cerere de gratiere doar dupa motivarea condamnarii.

Legea 546/2002 impune anexarea hotararii definitive a hotararii de condamnare, alaturi de alte acte care pot furniza informatiile necesare luarii deciziei de gratiere individuala. Daca presedintele considera ca are nevoie de avizul Ministerului Justitiei, il poate solicita, acest aviz fiind consultativ.

"Intodeauna condamnarea unei personalitati genereaza o emotie colectiva si cu ocazia aceasta se deschide o discutie asupra modului in care sunt proununtate in general hotararile de condamnare. In general, atunci cand sunt intrebati daca sunt pro sau contra gratierii, oamenii raspund, cel putin intr-o anumita masura, la intrebarea: 'Ce-as face eu in aceasta situatie, daca as fi presedinte?'

Mi se pare un exercitiu de imaginatie si imposibil, si inutil. Imposibil pentru ca pozitia de presedinte iti ofera o anumita perspectiva asupra societatii. Inutil, pentru ca actul de gratiere individuala este un act de clementa, atribut exclusiv al institutiei presedintelui, iar in afara unor conditii pur formale, nimic nu limiteaza vointa celui care poate dispune acest act.

In acest sens, gratierea individuala e singura institutie in care puterea e neingradita. Probabil ca orice presedinte aflat in fata unui asemenea tip de decizie urmareste modul in care reactioneaza opinia publica.

Cred insa ca problema gratierii individuale a lui Gica Popescu si cea a gratierii colective, despre care de asemenea se discuta in ultima vreme, sunt legate, chiar daca nu foarte evident.

Intre cei aproximativ 33 de mii de detinuti din sistemul penitenciar sunt oameni care merita a doua sansa, pentru ca, sa zicem, au ajuns acolo dupa ce au comis infractiuni de subzistenta. Dar daca maine ar fi gratiati ar exista o mare probabilitate ca, intr-un timp mai lung sau mai scurt, multi dintre ei sa revina in penitenciare, pentru ca nu sunt create mecanismele necesare reintegrarii fostilor detinuti. Noi nu suntem in stare sa rezolvam problema celor aproximativ 500 de condamnati minori din centrele de reeducare. Cum sa fim in stare sa avem o discutie serioasa privind efectele pe termen mediu si lung ale unei legi de gratiere si aministie?", a explicat pentru Ziare.com conf. Petronel Dobrica.

Ionela Sufaru, sociolog la la Novel Research, se asteapta ca partea cea mai mare a populatiei sa aprecizeze o eventuala gratiere din mai multe motive:

"E o reactie emotionala venita pe fondul decredibilizarii constante a justitiei si de sfidare a legii, cu care populatia a tot fost obisnuita mai ales de catre clasa politica. Exista o doza de toleranta la incalcarea legii, indusa de felul in care politicienii reactioneaza la acuzatii penale: eu de ce sa fiu corect si sa respect legea in conditiile in care politicul nu respecta legea. Nici nu s-a prea inteles prea bine de ce a fost condamnat Gica Popescu, care a fost rolul lui in cele incriminate. Spre deosebire de fratii Becali, de exemplu, el nu a prea fost asociat cu scandalurile din fotbal."

Sociologul Ionela Sufaru vede si o conotatie politica a acestui subiect: "Pozitia presedintelui a fost mereu aceea de sustinere a egalitatii in fata legii, putin favorabila gratierilor. Asa ca mesajul de gratiere, sub acoperirea simbolului national, a pornit pentru a-i forta mana presedintelui in perspectiva electorala".

Jurnalistul sportiv Emil Hossu considera ca ne aflam doar in fata unui subiect de presa: "E o situatie delicata si atat timp cat nu exista o cerere oficiala din partea celui in cauza, cat timp familia nu face un astfel de gest, cred ca de pomana se agita lumea si se strang semnaturi. Nu pot rezolva in niciun fel situatia. E doar un subiect de presa. Oamenii au intentii bune, cei din Calafat, cei din Vadu Rosca, unde Gica Popescu a construit niste case. Ei incearca sa reactioneze. Dar gratierea e un demers personal. Cat timp nu exista acest demers, cred ca totul se reduce la un subiect pentru televizor".

Ziare.com te invita la dezbatere: S-ar justifica gratierea lui Gica Popescu? Ar trebui sa prevaleze trecutul lui de mare sportiv sau egalitatea in fata legii? Ce mesaj ar transmite o asemenea gratiere: clementa sau toleranta pentru infractiune?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#gratiere Gica Popescu, #Gica Popescu condamnat , #stiri Gica Popescu