Romania risca sa se faca de ras la EURO 2020: Gica Popescu recunoaste in premiera ca stadioanele nu vor fi gata la timp

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 22:00
8931 citiri
Romania risca sa se faca de ras la EURO 2020: Gica Popescu recunoaste in premiera ca stadioanele nu vor fi gata la timp
Foto: Hepta.ro

Fara ca UEFA sa ceara acest lucru, Romania si-a asumat ca va construi patru stadioane noi, pe care echipele care vin la EURO 2020 sa se antreneze.

Cu un an si jumatate inaintea turneului final, in tara noastra nu a inceput constructia niciunui stadion, iar Gica Popescu, coordonatorul organizarii EURO 2020, a recunoscut ca arenele nu vor fi suta la suta gata.

In momentul de fata, doar cel din Ghencea a fost demolat, in timp ce pe Giulesti, Arcul de Triumf si Dinamo suntem inca in faza birocratica.

Gica Popescu spune ca, desi stadioanele nu vor fi gata la timp, organizarea EURO 2020 nu va fi pusa in pericol deoarece terenurile vor fi pregatite si echipele se vor putea antrena. Trebuie spus ca pe aceste patru stadioane nu vor avea loc meciuri, ci doar antrenamente, iar jucatorii vor fi cel mai probabil obligati sa se pregateasca pe santier.

"Sunt stadioane de antrenament, nu sunt stadioane despre care UEFA sa spuna ca daca nu le ai nu organizezi turneul. Eu cred ca niciunul nu va fi gata suta la suta. Vor fi 99, 98, 95%, dar echipele se vor putea antrena. Acum suntem la turatie maxima, dar trebuie sa ne rugam sa ne lase timpul pentru ca prindem doua ierni", a afirmat Gica Popescu la Digi Sport.

UEFA va sosi pentru prima data in inspectie in tara noastra in iulie 2019, iar din ianuarie 2020 isi va deschide un birou permanent la Bucuresti.

UEFA nu ne-a cerut niciodata sa construim patru stadioane

In prima faza, autoritatile au pus constructia celor patru stadioane pe seama unor cerinte primite din partea UEFA, insa Ziare.com a dezvaluit in exclusivitate in 2016 ca forul continental ne-a cerut cu totul altceva.

In cele din urma, autoritatile au recunoscut ca UEFA nu ne-a cerut sa investim peste 100 de milioane de euro in constructia acestor stadioane, dar au mentionat ca "s-a ivit o oportunitate" pentru a dezvolta infrastructura sportiva.

Iata ce ne-a cerut, de fapt, UEFA pentru EURO 2020:

1. Distanta intre baza de pregatire si hotelul la care este cazata echipa sa fie de cel mult 10 minute, cu autocarul.

2. Baza de pregatire sa fie pusa la dispozitia echipei cu 2 saptamani inainte de startul EURO 2020.

3. Terenul sa aiba un teren cu un gazon natural de calitate.

4. Baza sa aiba doua vestiare de 100 de metri patrati, dotate cu bancute, dulapuri, toalete si dusuri.

5. Baza sa aiba doua vestiare de 24 de metri patrati pentru antrenori, dotate cu dulapuri pentru 6 persoane, toalete si dusuri.

6. Baza sa includa un cabinet medical de 24 de metri patrati.

7. In cadrul bazei sa se regaseasca o incapere destinata controlului anti-doping.

8. Terenurile sa fie inconjurate de un gard inalt de 2 metri pentru ca echipele sa nu poata fi spionate.

9. Antrenamentele cu portile inchise sa poata fi efectuate fara a exista riscul sa fie spionate de pe cladiri inalte.

10. Terenurile trebuie sa abia instalatie de nocturna.

Romania a promis metrou pana la Aeroport. Popescu promite ca ne revansam cu un tren rapid

In dosarul stufos de candidatura pe care Romania l-a depus la UEFA, pe langa cele patru stadioane ne-am mai asumat si ca vom construi o linie de metrou care sa faca legatura intre Bucuresti si Aeroportul Otopeni.

Aceasta promisiune a cazut inca in 2017, cand autoritatile au recunoscut ca nu au cum sa termine lucrarile. S-a ajuns astfel la o varianta de "compromis", o linie rapida de tren care sa faca legatura intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni.

Gica Popescu este cel care garanteaza ca lucrurile pentru linia feroviara vor fi gata la timp.

"Suntem aproape de a obtine autorizatia de constructie a liniei ferate care sa lege Otopeniul de gara centrala. Lucrurile sunt in regula si cu PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal - n.red.) si cu tot. Pe durata acestui an, 2019, vor incepe lucrarile, care vor dura opt luni. Exista deja si traseul, exista si proiectul. Va exista un tren suprateran la Bucuresti!

Pot spune acum ca vom merge la Euro cu trenul! Cel mai tarziu, in mai 2020 lucrarea va fi gata. Ideea este ca, pentru acest Euro 2020, noi trebuie sa avem mai multe posibilitati de a scoate oamenii din aeroport si de a-i duce la Bucuresti. Deci, vor fi si autobuze", a explicat Popescu.

EURO 2020, organizat in mai multe tari

Bucurestiul va gazdui pe National Arena patru meciuri de la Campionatul European de fotbal din 2020 (trei din grupe si unul din optimi).

In cazul in care se va califica la EURO 2020, Romania va disputa doua meciuri din faza grupelor pe teren propriu.

Alaturi de Bucuresti, vor mai gazdui meciuri din optimi si grupe urmatoarele orase: Copenhaga (Danemarca), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Bilbao (Spania), Budapesta (Ungaria) si Glasgow (Scotia).

Trei meciuri din grupe si cate unul din sferturile de finala vor avea loc in orasele: Munchen (Germania), Baku (Azerbaijan), St. Petersburg (Rusia) si Roma (Italia).

Semifinalele si finala vor avea loc pe stadionul Wembley din Londra.

C.S.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Gica Popescu EURO 2020, #stadioane noi Romania EURO 2020 , #stiri Gica Popescu