Ministrul Culturii a "rupt usile Arhivelor Nationale", dar... n-a dat pe-acolo

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 21:46
4369 citiri
Ministrul Culturii a "rupt usile Arhivelor Nationale", dar... n-a dat pe-acolo
Foto: agentia.org

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, si-a luat doctoratul in 2011 la Universitatea Valahia din Targoviste, cu o teza pentru care a sustinut ca a "rupt usile Arhivelor Nationale". Verificarile jurnalistilor arata insa ca liberalul nu a dat pe acolo.

Teza de doctorat (in istorie) a ministrului a avut ca tema "Liberalismul romanesc in anii 1930-1940". O verificare la Arhivele Nationale demonstreaza ca liberalul nu a calcat pragul acelei institutii pentru a se documenta, desi mentioneaza in lucrare numeroase referinte la documente de arhiva, scrie Romania Libera.

Gigel Stirbu a sustinut ca a lucrat la teza de doctorat 4 ani si ca pentru documentare a "rupt usile Arhivelor Nationale".

Toate notele de subsol care fac trimitere la dosarele ce se afla in depozitele Arhivelor Nationale ale Romaniei au fost verificate de jurnalisti, dar semnatura ministrului pe fisele de observatie nu a fost gasita.

Potrivit regulamentului institutiei, oricine vede un document de arhiva are obligatia sa semneze pagina de folosire si sa mentioneze scopul lecturarii acelui document, iar custodele de sala este la randul lui obligat sa verifice daca un cercetator a semnat sau nu fisa. Desigur, se poate intampla ca un cercetator sa uite sa semneze o data, nu insa atunci cand vorbim de zeci de dosare, din fonduri diferite, asa cum ele sunt citate in cartea lui Gigel Stirbu.

Specialistii spun ca, in practica academica, un asemenea act este o mare incorectitudine stiintifica, pentru ca este o suspiciune majora de frauda, in sensul furtului de note sau al plagiatului.

Pus in fata faptului implinit, Gigel Stirbu a revenit asupra declaratiei initiale spunand ca, de fapt, a avut colaboratori care l-au ajutat pentru documentare. "Credeti ca am copiat? Dovediti acest lucru! Am multi colaboratori, prieteni care m-au ajutat, ei mi-au procurat dosarele", a declarat ministrul.

Jurnalistii au identificat numeroase alte inexactitati si neconcordante, cum ar fi citarea ziarelor din arhiva dupa modelul vechi, fara indicatie de articol, numar, an de aparitie, pagina sau neprecizarea editurilor la unele lucrari sau anul aparitiei chiar in cazul unor reviste. Mai mult, el citeaza din arhivele Hoover, care nu pot fi accesate in Romania.

Pe de alta parte, intrebat daca, inainte de sustinerea tezei de doctorat, a publicat, asa cum se obisnuieste, in reviste de specialitate articole despre tema cercetata, Gigel Stirbu a raspuns: "Am tinut foarte multe conferinte la organizatiile de partid, la femei, la tinerii liberali".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#teza doctorat Gigel Stirbu, #Stirbu doctorat plagiat , #ministrul Culturii