Plesu, despre "Gigeii" care ne conduc: Nu am ras de numele lui Stirbu, ci de "propria sa ignoranta"

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 13:08
5896 citiri
Plesu, despre "Gigeii" care ne conduc: Nu am ras de numele lui Stirbu, ci de "propria sa ignoranta"
Foto: Arhiva

Andrei Plesu a vorbit, luni, despre deputatul Gigel Sorinel Stirbu, propunerea PNL pentru Ministerul Culturii, sustinand ca acesta nu trebuie, intr-adevar, sa aiba doua premii Nobel pentru a conduce institutia, dar trebuie sa cunoasca limba romana.

Dupa ce a spus, saptamana trecuta, ca "un Gigel in plus nu mai conteaza", Plesu a marturisit ca "nu e frumos sa te legi de numele oamenilor, chiar daca ai dreptul sa simti oarecare neliniste cind esti inconjurat de celebritati cu nume care par porecle si prenume care suna a alintatura euforica", scrie Adevarul.

Plesu despre propunerea PNL la Cultura: Un Gigel in plus nu mai conteaza

El a repetat ca Romania este condusa de multi "Gigei", afirmand insa ca nu el i-a facut numele de ras deputatului liberal, ci "propria sa ignoranta". Filosoful i-a transmis lui Stirbu ca nu trebuie sa aiba doua premii Nobel, dar ca trebuie sa cunoasca limba romana, in contextul in care deputatul a facut o greseala gramaticala in prima sa declaratie in fata presei, dupa propunerea PNL.

"Personajul cu pricina (Gigel Stirbu - n.red) a reactionat prompt si agramat: 'Sunt mandru de numele care (sic!) mi l-au dat parintii'. Si mai apoi: 'Nu trebuie sa am doua premii Nobel ca sa fiu ministru al culturii!'. Nu, dragalasule domn, nu trebuie sa aveti doua premii Nobel. Trebuie doar sa stiti bine limba tarii a carei cultura vreti sa o slujiti. Aghiuta m-a pus sa-mi arunc ochii pe lista alesilor nostri, oarecum stupefiat de abundenta diminutivelor de pe piata onomastica a tarisoarei", a precizat fostul ministru al Culturii in Guvernul condus de Petre Roman.

Un pesedist ii scrie lui Antonescu: Sa fie pus la Cultura unul pentru care Acuzativul nu e o dilema

Andrei Plesu le-a amintit liberalilor ce personalitati au ocupat, de-a lungul timpului, fotoliul Ministerului Culturii, numindu-i pe "Alexandru Odobescu, Dimitrie Bolintineanu, C.A.Rosetti, Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Vasile Conta, Take Ionescu, Spiru Haret, Simion Mehedinti, Octavian Goga, Alexandru Lapedatu, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Radu Rosetti, Ion Petrovici etc.".

Nu e usor sa fii nici premier dupa Nicolae Iorga

Filosoful este de parere ca, in fata acestor nume rasunatoare, Stirbu ar trebui sa dea dovada de "o leaca de timiditate, de jena, de smerenie". De asemenea, Plesu a facut referire si la premierul Victor Ponta, care ocupa acum scaunul pe care au stat mari personalitati ale Romaniei.

"Cu o asemenea galerie de predecesori, e greu sa fii tantos, cand ti se flutura pe la nas o demnitate publica. N-ar strica o leaca de timiditate, de jena, de smerenie. In aceasta privinta, numele 'Gigel' ar putea fi chiar de ajutor: ar atrage atentia asupra modestiei care se impune cind raportul dintre oferta publica si anvergura proprie e strivitor. Cu alte cuvinte: domnule deputat, nu va comportati ca si cand ati fi Ion, sau Gheorghe, sau Nicolae, sau Dimitrie. Fiti dumneavoastra insiva! Fiti Gigel! Ba chiar Gigel-Sorinel! Poate, cine stie, veti invata sa cresteti!

In fond, nici pentru premierii nostri presiunea memoriei nu e usor de suportat. Cum e sa fii prim-ministru dupa Mihail Kogalniceanu, Ion Ghica, Lascar Catargiu, Ion si Ion C. Bratianu, P.P.Carp, Titu Maiorescu, Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Iuliu Maniu, Nicolae Iorga, I.G.Duca, Constantin Argetoianu s.a.? E greu sa ti-l inchipui pe vreunul din ei facind mici glumite de internat, luindu-si titluri academice pe furate si alegindu-si colaboratori de duzina", a comentat Plesu.

Gigel Sorinel Stirbu, propus la Cultura: Nu trebuie sa am doua premii Nobel ca sa conduc ministerul

Afirmatiile omului de cultura vin in contextul in care Stirbu nici nu a fost inca numit in functie, ca a si facut, saptamana trecuta, o greseala gramaticala grava.

Rugat sa comenteze afirmatia lui Andrei Plesu, care a spus ca "un Gigel in plus nu mai conteaza", Stirbu a precizat ca este extraordinar de mandru de numele lui si ca le multumeste parintilor ca i l-au dat.

"Sunt extraordinar de mandru de numele meu si le multumesc parintilor mei pentru numele care (sic!) mi l-au dat", afirma Stirbu atunci.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Andrei Plesu Gigel Stirbu, #Andrei Plesu Gigel ministrul Culturii, #Andrei Plesu Gigel greseala gramaticala , #stiri Gigel Sorinel Stirbu