Bancile de pe Wall Street, vinovate de criza din Grecia?

Joi, 18 Februarie 2010, ora 18:19
3395 citiri
Bancile de pe Wall Street, vinovate de criza din Grecia?
Foto: theimproper.com

In urma cu cateva saptamani, o delegatie de bancheri de la Goldman Sachs si John Paulson, manager al unuia dintre cele mai importante fonduri de investitii americane s-au intalnit cu oficiali greci.

De altfel, aceasta a fost o imagine des intalnita in Atena, in ultimii ani, iar bancile straine au fost profituri uriase pariind pe active riscante din Grecia.

Insa, vizita bancherilor a ridicat o intrebare evidenta: ce cautau ei in Atena, tocmai in momentul in care restul lumii afla despre problemele financiare pe care le au grecii?

Multi economisti cred ca bancile de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, ar fi putut avea un rol important in a ajuta Grecia si alte tari din zona euro sa-si ascunda problemele fiscale. Nu ar fi prima data cand asa ceva s-ar intampla, avand in vedere ca, in 2007, bancile au fost invinuite de faptul ca au vandut ipoteci deosebit de riscante investitorilor, cauzand criza imobiliara din Statele Unite.

Goldman Sachs a intrat pe piata din Atena in 2002, aranjand tranzactii masive in vederea reducerii costurilor finantarii datoriilor publice, care ajunsesera la un nivel de peste produsul intern brut anual. Facand schimburi valutare de aproximativ cinci miliarde de euro, a ajutat Grecia sa ramana in limitele Uniunii Europene privind deficitul bugetar.

Astfel de aranjamente au avut loc si intre alte banci de investitii si tari precum Italia si Portugalia, fiind folosite o multime de intrumente financiare riscante si la limita legalitatii.

Spre deosebire de alte banci, Goldman nu este foarte vizibila pe piata din Grecia. Nu are o reprezentanta in Atena, desi o parte din directorii sai la nivel global sunt greci. Insa, de cand George Papandreou a devenit premierul Greciei, in octombrie anul trecut, banca a devenit mai cunoscuta. Directorul de operatii Gary Coh s-a intalnit de mai multe ori cu prim ministrul si ministrul de Finante, intalniri la care au luat parte si alte institutii bancare, cum ar fi Deutsche Bank. De altfel, Goldman joaca rolul de consultant in privinta pietei locale, pentru alte banci.

De la inceputul crizei din Grecia, Bruxelles a incercat sa impuna reguli mai stricte pentru tranzactii si pentru modul in care statele membre dau rapoartele financiare.

Totusi, acest lucru nu a impiedicat investitorii sa se teama de regiune, iar probleme s-au extins si la alte tari, care, in ultimii ani, au folosit tranzactiile financiare pentru a-si ascunde datoriile si deficitul.

Oficialii europeni se revolta

Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat aspru bancile de investitii pentru faptul ca ar fi ajutat mai multe guverne elene sa mascheze problemele bugetare. "Ar fi rusine daca s-ar dovedi ca bancile ne-au impins la marginea prapastiei au luat parte si la falsificarea statisticilor din Grecia", a spus Merkel, citata de Financial Times.

Pentru a "imbuna" oficialii Uniunii Europene, premierul grec a infiintat o comisie parlamentara spaciala, care va investiga toate tranzactiile efectuate de guvernul precedent, intre anii 2004 - 2009.

De asemenea, Comisia Europeana a cerut Greciei sa ofere, pana la sfarsitul lunii februarie, toate detaliile privind operatiunile cu instrumente financiare efectuate de Goldman Sachs si alte banci, pentru a vedea daca Atena a incalcat vreo regula a UE.

Din cauza faptului ca actualul premier elen a refuzat sa adopte masurile fiscale impuse de CE imediat, Grecia are, in prezent, si probleme politice si sociale, fiind planificate mai multe greve, atat de catre sindicatele bugetarilor, cat si de catre cele private.

In plus, oficialii germani, in frunte cu Uniunea Social Crestina Bavaria, partenerul de coalitie al cancelarului, sustin ca Germania trebuie sa reziste presiunii de a oferi ajutor financiar Greciei, deoarece ar crea un precedent periculos.

Pe de alta parte, guvernul elen este prins intre proprii cetateni si oficialii europeni. Masurile propuse, ce includ o majorare a TVA-ului si a taxelor pentru combustibili si reduceri salariale pentur bugetari vor cauza, fara indoiala, un nou val de proteste.

Astfel, Guvernul a ales sa ia masurile doar daca va fi absolut necesar, in urma inspectiei efectuate de specialisti ai CE, Banca Centrala Europeana si FMI, luna viitoare.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#probleme financiare Grecia, #deficit bugetar Grecia, #banci Wall Street , #criza financiara