Presa internationala - Goldman Sachs, anchetata pentru criza din Grecia

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 08:41
1713 citiri
Presa internationala - Goldman Sachs, anchetata pentru criza din Grecia

Banca centrala americana verifica in prezent rolul jucat de Goldman Sachs in aranjarea unor tranzactii cu instrumente derivate pentru Grecia, tranzactii care au ajutat economia acesteia sa isi redreseze, pentru moment, finantele. Ancheta a fost anuntata de catre Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve.

"Cercetam un numar de aranjamente legate de Goldman Sachs si alte companii si intelegerile privind instrumentele derivate dintre acestea si Grecia", a declarat Bernanke, referindu-se aparent la tranzactiile valutare ale Greciei, organizate de catre Goldman Sachs, informeaza Financial Times.

In cadrul declaratiei sale din fata Congresului american, Bernanke a raspuns de asemenea si ingrijorarilor legate de posibilitatea ca instablitatea pietelor bondurilor grecesti si a altor titluri de capital sa fi fost marita de tranzactionarea unor instrumente derivate cunoscute ca CDS-uri, instrumente prin care creditorul se asigura in eventualitatea unui faliment al deitorului.

Bernanke a explicat ca CDS-urile sunt adecvat folosite ca instrumente de acoperire a riscului si ca utilizarea acestor instrumente intr-o maniera prin care intentionat se destabilizeaza o companie sau o economie nationala este contraproductiv.

Securities and Exchange Commission din SUA, comisie care reglementeaza pietele financiare americane, examineaza "potentialele abuzuri si efecte destabilizatoare legate de utilizarea CDS-urilor si a altor produse si practici financiare opace", a declarat un purtator de cuvant.

Separat, Phil Angelides, presedinte al Comisiei de ancheta a crizei financiare, a declarat pentru Financial Times ca personal este ingrijorat de practica crearii unui intrument financiar si a parierii integrale impotriva acestuia, declarandu-se in mod aparte ingrijorat in legatura cu rolul Goldman Sachs.

Reprezentantii Goldman Sachs nu au avut nicio reacti inca la aceste acuze.

Reactia americana vine in conditiile in care un oficial german din cadru Uniunii Crestin Democrate din Germania, partid care o sprijina cancelarul german, Angela Merkel, a pus in discutie utilitatea interzicerii utilizarii speculative a CDS-urilor.

Marirea incertitudinii cu privire la soarta Greciei a determinat o vanzare masiva a bondurilor grecesti si a euro, pe fondul temerilor ca Atena s-ar putea confrunta cu o retrogradare a ratingului de tara, fapt ce ar complica si mia tare incercarea sa de a-si refinanta datria publica din pietele financiare. Euro a atins un nou minim multi-lunar in fata dolarului american.

Goldman a intrat in vizorul criticilor europene pentru structurarea tranzactiilor care au ajutat Grecia sa-si reduca deficitul, imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, in 2001.

Pe masura ce datoria publica a Greciei a crescut peste nivelul PIB-ului, Goldman a intervenit si a ajutat-o sa-si organizeze tranzactii valutare care i-au permis amanare platii datoriei, in conditiile in care se pastra conform cu limitele de deficit impuse de Uniunea Europeana.

Totusi, Goldman a declarat ca schimburile valutare au jucat un rol minimal in criza financiara din Grecia iar tranzactiile au fost efectuate in linie cu legislatia europeana.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Goldman Sachs, #criza financiara Grecia, #efecte recesiune globala , #criza financiara