Din culisele Google: Secretele gigantului IT pentru fericirea angajatilor

Sambata, 23 Mai 2015, ora 22:22
7765 citiri
Din culisele Google: Secretele gigantului IT pentru fericirea angajatilor
Foto: Hepta.ro

Care este secretul succesului Google? Cum isi alege gigantul IT oamenii care lucreaza pentru companie? Si ce poate invata orice manager de la firma ce se afla in spatele celui mai mare motor de cautare?

Laszlo Bock, directorul de Resurse Umane (HR) al colosului american, raspunde la aceste intrebari in cartea sa, "Work Rules!", arata Business Insider.

Un scop nobil

Afacerea ta nu poate creste in mod constant daca angajatii lucreaza doar pentru bani sau daca singurul tel al companiei este sa ajunga lider de piata. Munca trebuie sa aiba si un scop nobil. Tocmai de aceea Google incearca sa gaseasca oameni pasionati "sa organizeze informatiile si sa le faca accesibile si utile".

El sustine ca gigantul IT este foarte devotat acestui tel moral si ca incearca mereu sa il urmeze.

Ai incredere in echipa ta

Ca manager, e necesar sa iti ajuti colegii si sa ii ghidezi, nu doar sa le evaluezi munca. Directorul de HR al Google sustine ca sefii nu trebuie sa monitorizeze in mod excesiv angajatii si atrage atentia ca increderea trebuie sa fie reciproca.

Google organizeaza de doua ori pe an sondaje de opinie anonime, in care angajatii dau note sefilor si viceversa. De asemenea, oamenii din fiecare departament sunt incurajati sa aiba o discutie libera despre rezultate.

Cum sa angajezi oamenii potriviti

Bock mentioneaza ca standardele sale sunt inalte atunci cand vine vorba de angajari si ca se ghideaza dupa ideea sa gaseasca pe cineva care ar face treaba respectiva mai bine ca el.

"Un om nepotrivit pentru jobul respectiv poate deveni ceva toxic. Nu doar ca nu lucreaza la capacitatea sa maxima, ci ii mai trage in jos si pe cei din jurul lui", sustine acesta.

Discutii separate despre succes si esecuri

Daca oferi feedback angajatilor tai doar o data sau de doua ori pe an, atunci ei vor incepe sa asocieze criticile cu esecul, iar acest lucru ii poate da inapoi.

Bock sugereaza ca sefii ar trebui sa vorbeasca cu subordonatii in mod regulat despre munca lor, iar evaluarile sa fie facute o data pe an sau doar daca oamenii nu au atins tintele propuse.

Atentie la cei mai buni angajati, dar si la cei mai prosti

Cand faci evaluarile, trebuie sa acorzi o mare atentie extremelor. Determina ce il face pe cel mai bun angajat al tau sa exceleze si sfatuieste-l sa isi invete si colegii care e secretul.

Pe de alta parte, la polul opus, abordarea e alta. Aminteste-ti de ce i-ai angajat pe oamenii care nu au rezultate prea bune, iar apoi analizeaza situatia in care se afla acestia. Abilitatile lor nu sunt puse in valoare in functia respectiva sau pur si simplu nu se potrivesc in companie?

In cel de-al doilea caz, poate ca ar fi mai bine sa ii concediezi, atat pentru binele lor, cat si al echipei.

Investeste in ceea ce conteaza cu adevarat

Bock sustine ca nu e nevoie sa dai bani pe programe de formare foarte scumpe, daca nu ai garantia ca ele vor indeplini asteptarile tale. In schimb, foloseste-ti cei mai buni angajati pe post de mentori si invita la seminarii, prezentari si workshopuri doar prieteni si cunostinte.

Pastreaza cheltuielile masive pentru lucrurile care conteaza pentru un angajat, cum ar fi asigurarea de sanatate sau pensii private. In afara de aceste lucruri, in cazul Google aceasta idee se mai traduce si in mese scumpe si asigurarea transportului pana la munca.

Despre bani

Au existat cazuri cand Google le-a oferit angajatilor un bonus sub forme de actiuni in valoare de 10.000 de dolari, iar la altii s-a ajuns pana la un milion de dolari. Departajarea s-a facut dupa performante.

Bock aminteste ca cei mai buni angajati trebuie stimulati si din punct de vedere financiar, pentru ca altfel vor pleca in alta parte.

Indruma-ti angajatii in directia buna

Cei mai buni manageri nu impun lucrurile cu forta sau cu cereri stupide. Subtilitatea e esentiala, sustine directorul de HR al Google.

Vorbeste, vorbeste, vorbeste

Cu siguranta vei face greseli in incercarea te a imbunatati rezultatele echipei pe care o conduci. Daca faci un experiment in acest sens, e indicat sa dai cartile pe fata si sa fii transparent in ceea ce priveste deciziile tale.

Astfel, cei care ar avea tendinta sa te critice pentru initiativele tale s-ar putea sa se intoarca la 180 de grade si sa te sustina 100%.

Trebuie sa-i tii in priza si sa ii motivezi

Tine minte ca nu exista perfectiune si ca trebuie sa inveti din greseli, tocmai de aceea aceste experimente pot deveni momente interesante pentru angajatii tai. Iar intr-un mediu de lucru placut si care le ofera periodic ceva nou, creativitatea sporeste, incheie Bock.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#secrete Google angajari, #angajari Google, #secrete management Google, #sfaturi management , #angajati