Google, mai aproape de controlul e-mailurilor profesionale

Joi, 09 Mai 2013, ora 14:29
2253 citiri
Google, mai aproape de controlul e-mailurilor profesionale

Gigantul IT a obtinut un brevet prin care analizeaza e-mailuri si documente de cautare, in vederea depistarii de "fraze problematice", inadecvate sau care violeaza secrete de serviciu.

Este un lucru cunoscut faptul ca Google analizeaza continutul e-mail-urilor care tranziteaza mesageria Gmail, in scopul afisarii de anunturi publicitare directionate.

Acum compania doreste sa mearga mai departe. La inceputul lunii mai, Google a depus un brevet pentru a analiza e-mailuri si documente in vederea depistarii de "fraze problematice", aflam din 01.net.

In mod oficial, aceasta noua tehnologie brevetata de Google serveste pentru a avertiza un angajat ca este in curs de a scrie o informatie susceptibila de a avea consecinte juridice sau care contravine politicii firmei.

Cel care concepe un astfel de e-mail problematic este avertizat printr-o fereastra pop-up ca ceea ce este in curs de a scrie poate fi considerat infractiune in raport cu politica interna a firmei, sau cu termenii de confidentialitate ai contractului sau de munca.

In acelasi timp, managerul sau serviciul juridic al firmei poate primi o instiintare de genul: "Angajatul X este in curs de a incalca legea Y".

Cum functioneaza tehnologia brevetata

In mod concret, textul scris este comparat cu o baza de date de expresii delicate, in scopul evitarii derapajelor verbale, dar si cu o serie de "fraze problematice" care prezinta "implicatii legale pentru o persoana sau o companie".

Anumite intreprinderi, care utilizeaza Gmail ca sistem de mail profesional, se pot servi de acest instrument, pentru a controla corespondenta angajatilor sai. Fiecare firma va fi libera, potrivit propriilor reguli, sa aleaga criteriile si parametrii declansatori. Google explica in brevet: "Este in interesul intreprinderilor de a preveni incalcarea regulilor si legilor proprii".

Cum ramane cu libertatea individuala

Un brevet depus nu inseamna si exploatarea lui, de aceea ramane de vazut daca si cum se va folosi Google de acest instrument. In ochii multora, posibilitatile teoretice aduse de aceast "Big Brother" numit de Google "Policy Violation Checker" sunt nelinistitoare, prin prisma dreptului libertatii individuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Google control emailuri profesionale, #Google Policy Violation Checker, #Google incalcare libertate individuala, #Google Big Brother , #angajati