UE pune tunurile pe compania mama a Google: Ancheta pe mai multe planuri

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 14:37
2508 citiri
UE pune tunurile pe compania mama a Google: Ancheta pe mai multe planuri
Foto: Google Investor Relations

Autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana vor investiga Alphabet, compania mama a Google, pe mai multe fronturi, de la contractele cu furnizorii de publicitate pana la sistemul de operare Android, a declarat comisarul pe probleme de antitrust Margrethe Vestager.

Este cel mai clar semn de pana acum ca autoritatile de la Bruxelles urmeaza sa aduca Alphabet noi acuzatii de incalcare a legislatiei in domeniul concurentei, relateaza Wall Street Journal.

Echipa lui Vestager investigheaza printre altele daca Google, folosindu-se de dominatia Android, a blocat in mod ilegal dezvoltarea unor sisteme de operare concurente, aplicatii si servicii.

In luna aprilie, Vestager a devenit primul comisar pentru Concurenta la nivel global care a adus acuzatii oficiale antitrust impotriva grupului american.

Google afla daca va fi pusa sub acuzare de Comisia Europeana

Razboiul cu gigantii

In alta ordinde de idei, Vestager a mai afirmat pentru Wall Street Journal ca este posibil un compromis cu grupul rus Gazprom, pe care UE il acuza ca a impiedicat concurenta pe pietele de gaze naturale din estul Europei.

Comisarul si-a exprimat pe de alta parte scepticismul ca este nevoie de fuziuni intre operatorii de telecomunicatii din Europa.

La un an dupa ce a preluat conducerea celei mai puternice autoritati de reglementare din Europa, Vestager a initiat actiuni decisive in mai multe cazuri majore care au trenat in timpul mandatului predecesorului sau, spaniolul Joaquin Almunia.

Vestager a ordonat saptamana trecuta Olandei sa recupereze de la Starbucks taxe neplatite in valoare de 20-30 milioane de euro, iar Luxemburgul trebuie sa pretinda Fiat Chrysler Automobiles o suma similara, intrucat facilitatile fiscale de care au beneficiat cele doua companii incalca legislatia UE.

Taxe mai mici doar pentru unii: Starbucks si Fiat, somate de UE sa dea 30 de milioane de euro

Autoritatea antitrust a lansat si o ancheta ampla impotriva unor retaileri online precum Amazon.com.

Pe de alta parte, dupa lansarea investigatiei impotriva Google in aprilie, Vestager a plecat in Statele Unite pentru a-si apara decizia in mod public si a aprobat fuziuni mari ale General Electric si FedEx fata de care a exprimat initial ingrijorare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Google antitrust Comisia Europeana, #Google investigatii UE, #Google investigatii Europa , #antitrust
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Se contureaza un mic conflict gen al treilea razboi mondial, dar