Presa internationala: Google se pregateste sa paraseasca China

Sambata, 20 Martie 2010, ora 10:35
2017 citiri
Presa internationala: Google se pregateste sa paraseasca China

Structura legala a Google in China va permite companiei sa isi continue operatiunile pe piata chineza, chiar daca isi inchide motorul de cautare local.

Acestea sunt declaratiile facute de expertii legali si de catre angajatii Google din China, comentarii venite in urma amenintarii din partea gigantului online la adresa autoritatilor chineze ca se va retrage complet de pe piata chineza, daca se vor continua atacurile informatice, noteaza Financial Times.

Compania opereaza in China google.cn in cooperare cu un dezvoltator local, deoarece legile chineze interzic investitorilor straini sa detina controlul in afacerile online. Insa cea mai mare parte a capacitatii de lucru Google din China este angajata de catre o companie separata, controlata integral de catre Google.

"Echipa de cercetare si dezvoltare lucreaza integral cu noi", a declarat un angajat al Google Information Technology (China), companie detinuta integral prin capital strain.

Un alt angajat al Google in vanzari a declarat ca cea mai mare parte a sectorului de vanzari din China este, de asemenea, angajata printr-o companie controlata de Google si nu de catre partenerii chinezi - Beijing Guxiang Information Technology.

"Au departamentele de dezvoltare si cercetare protejate, astfel incat pot continua sa fie operative, chiar daca google.cn se inchide", a explicat Duncan Clark, presedinte BDA, companie de comunicatii si consultanta media din Beijing.

Speculatiile cu privire la un iminent anunt din partea Google s-au intensificat vineri. O publicatie chineza detinuta de stat, care cita un angajat anonim, a raportat ca Google ar putea face un anunt legat de posibila inchidere a google.cn, nu mai departe de luni.

Eric Schmidt, directorul executiv Google, a declarat anterior ca Google va incerca sa-si mentina unele operatini in China, chiar daca inchide siteul.

Google declara ca are peste 600 de angajati in China, jumatate in cercetare si dezvoltare, iar cealalta jumatate in vanzari.

Inchiderea une astfel de afaceri in China poate dura luni de zile sau chiar ani, deoarece legea solicita o serie de auditari, inclusiv pe probleme de taxe si de clienti.

"Trebuie sa te confrunti cu o cantitate enorma de birocratie" explica Sabine Stricker-Kellerer, consilier senior pe probleme legale in China, la Freshfields Bruckhaus Deringer in Munich. "Si, ca parte a unei asocieri, nu ai dreptul legal de a solicita desfiintarea companiei, drept urmare guvernul are posibilitatea deciziei. Nu exista niciun precedent pentru tratarea unei astfel de situatii delicate din punct de vedere politic."

Insa separarea dintre departamentele de dezvoltare si cercetare si cel de vanzari face ca intreaga chestiune sa fie mai putin riscanta, considera observatorii.

"Este probabil ca Google sa mute echipa chineza la compania-mama si sa continue dezvoltarea pentru piata chineza", a declarat Cao Junbo, analist sef la iResearch in Beijing.

Acesta a mai adaugat ca daca Google isi inchide motorul local de cautare fara a acutiza conflictul cu autoritatile de la Beijing si reusind sa evite blocarea google.com in China, compania poate sa-si mentina cota de piata de 35 de procente pe care o detine in China.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#retragere Google China, #conflict Google China, #conflict comercial China, #relatii China SUA , #China