Google contesta amenda record de 2,42 miliarde de euro impusa de Comisia Europeana

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 17:54
2780 citiri
Google contesta amenda record de 2,42 miliarde de euro impusa de Comisia Europeana
Foto: Google Shopping

Google a facut apel la amenda de 2,42 miliarde de euro impusa de Comisia Europeana in iunie, a declarat luni o sursa de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), instanta juridica suprema din Uniunea Europeana.

Recent, Comisia Europeana (CE) a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru abuz de pozitie dominanta si promovarea propriului serviciu de cumparaturi in defavoarea concurentei.

CJUE doar a confirmat apelul, dar nu a furnizat detalii suplimentare, arata DPA.

Comisia Europeana isi va apara in instanta decizia, a spus un purtator de cuvant al forului comunitar, dupa anuntul privind apelul.

"Google a venit cu multe servicii si produse inovative care au schimbat viata noastra. Acesta este un lucru bun. Dar strategia Google pentru serviciul sau de comparare a cumparaturilor nu a fost lansata doar pentru a atrage clientii, realizand produse mai bune decat ale rivalilor.

In schimb, Google a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata promovand in rezultatele motorului de cautare propriul sau serviciu de comparare a cumparaturilor in defavoarea concurentilor. Ce a facut Google este ilegal, conform reglementarilor antitrust din UE. Compania a negat altor firme sansa de a concura conform meritelor si de a inova. Si, cel mai important, a negat consumatorilor europeni posibilitatea de a-si alege serviciile si de a beneficia deplin de inovatii", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Produsul de varf al Google este motorul de cautare Google, care furnizeaza rezultatele cautarii consumatorilor, care platesc pentru acest serviciu cu datele lor. Aproape 90% din veniturile Google vin din reclame, inclusiv la produsele cautate de consumatori.

In 2004, Google a intrat pe piata separata de comparare a cumparaturilor in Europa cu un produs care din 2013 se numeste "Google Shopping". El permite consumatorilor sa compare online produsele si preturile si sa gaseasca afaceri de la retailerii online de toate tipurile, inclusiv Amazon si eBay.

Serviciile de comparare a cumparaturilor se bazeaza pe trafic pentru a fi competitive. Mai mult trafic duce la mai multe click-uri si genereaza venituri. Mai mult, majorarea traficului atrage mai multi retaileri care vor sa-si prezinte produsele intr-un serviciu de comparare a cumparaturilor.

Tinand cont de dominatia Google pe Internet, motorul sau de cautare este o sursa importanta de trafic pentru serviciile de comparare a cumparaturilor.

Din 2008, Google a inceput sa implementeze pe pietele europene o schimbare fundamentala a strategiei pentru a-si impune serviciul sau de comparare a cumparaturilor. In prezent, serviciul Google de comparare a cumparaturilor este mult mai vizibil consumatorilor care folosesc motorul de cautare Google, in timp ce serviciile rivalilor sunt mai putin vizibile.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Google contesta amenda Comisia Europeana, #amenda Google Shopping , #Comisia Europeana