Povestea angajatului care a costat Google 130 de milioane de lire sterline

Autor: Ana Ilie
Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 12:39
6838 citiri
Povestea angajatului care a costat Google 130 de milioane de lire sterline
Foto: Arhiva Ziare.com

Barney Jones, in varsta de 37 de ani, un fost director de vanzari, este cel care a alertat guvernul britanic cu privire la evaziunea fiscala practicata de Google in aceasta tara. Actiunile sale au adus un plus de 130 de milioane de lire sterline in trezoreria britanica.

Jones a ajutat la demascarea modului in care Google evita sa plateasca taxe in Marea Britanie. El a inmanat anchetatorilor mii de mailuri care au dezvaluit mecanismul prin care gigantul IT evita plata taxelor in regat, scrie The Independent.

Google trebuie sa plateasca taxe restante de 130 milioane de lire sterline, in Marea Britanie

El sustine ca Marea Britanie trebuie sa creeze mecanisme de incurajate pentru ca oamenii sa dezvaluie felul in care multinationalele evita sa plateasca taxe. Apelul sau vine in conditiile in care Comisia Europeana a fost solicitata sa investigheze intelegeri controversate cu companiile multinationale privind taxele.

Jones admite ca, acum 3 ani, cand a dezvaluit continutul mailurilor, stia putine cu privire la legislatia fiscala.

L-a privit pe fostul sau sef de la Google, Matt Brittin, cum depune marturie in fata unui comitet parlamentar cu privire la faptul ca Google plateste taxe atat de mici in Marea Britanie. Acesta spunea ca gigantul IT face putine afaceri in UK, iar majoritatea tranzactiilor s-ar fi facut la Dublin, unde taxele sunt mai mici. Jones stia ca acest lucru este insa neadevarat.

Ce impozit a platit Google in Marea Britanie la venituri de 506 milioane de lire

El a lucrat in biroul Google din Londra intre 2002 si 2006 si stia cat de multe afaceri se fac acolo. A decis sa informeze autoritatile, insa, spre surprinderea sa, fiscul britanic (Her Majesty's Revenue & Customs HMRC) nu a fost chiar incantat de dezvaluire.

"Pareau defensivi si mai degraba dornici sa isi justifice pozitia, spunand ca nu fac ei legile privind taxarea - numai le aplica. S-au uitat la mailuri si am vorbit despre ele si apoi le-au luat. Nu am mai avut vesti de la ei decat de cateva ori dupa aceea", a povestit barbatul pentru sursa citata.

Cand, intr-un final, s-a ajuns la o intelegere potrivit careia Google a fost nevoita sa plateasca 130 de milioane de lire sterline, a simtit un pic de satisfactie cu privire la rolul jucat de el, dar si multa dezamagire, pentru ca "aceasta suma e maruntis pentru Google".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Google evaziune Marea Britanie, #Google taxe Marea Britanie , #Comisia Europeana