O masina care se conduce singura ar putea omori in curand pe cineva. Cum vom reactiona?

Duminica, 19 Iunie 2016, ora 06:05
5923 citiri
O masina care se conduce singura ar putea omori in curand pe cineva. Cum vom reactiona?
Foto: Google

Masinile care se conduc singure nu mai sunt de domeniul SF, avand in vedere ca tot mai multe companii pun la punct tehnologii de acest gen. Insa putini isi pun problema cum vom reactiona cand un vehicul autonom sau semi-autonom va produce un accident mortal.

Automobilele Tesla au parcurs 161.000.000 de km cu functia de pilot automat activata, in timp ce masinile Mercedes vor fi dotate in curand cu o tehnologie similara.

Iar daca punem la socoteala ca masinile Google care se conduc singure au mers deja 2,6 milioane de kilometri, atunci e clar ca in cativa ani, modul in care ne vom deplasa pe sosele se va schimba radical.

In acest context, The Guardian pune o intrebare pertinenta: ce se va intampla dupa ce o masina autonoma sau semi-autonoma va omori pe cineva? Ideea este ca nimeni nu poate raspunde cu subiect si predicat, insa putem invata din trecut.

Deja automobilele care se conduc singure si cele care au functii de pilot automat au inceput sa fie implicate in accidente. Ce-i drept, fara victime pana acum.

De exemplu, pe 14 februarie, masina Google a lovit un autobuz. Pagubele practic nu au existat, caci "buburuza" gigantului IT mergea cu o viteza de doar 3 km/h.

Altfel sta treaba la Tesla. O masina a companiei conduse de Elon Musk s-a ciocnit cu o dubita, iar alta a intrat intr-un automobil parcat.

Google versus Tesla

Exista cateva diferente intre modul de abordare a tehnologiei de catre Google si Tesla. In primul rand, masinile gigantului IT merg cu o viteza mica, tocmai pentru a evita accidentele, iar cele ale companiei lui Elon Musk functioneaza pe pilot automat in special pe autostrazi.

De asemenea, mai e vorba si de factorul uman.

Masinile Google sunt cu adevarat autonome, iar gigantul IT vrea sa dezvolte atat de mult tehnologia incat sa nu fie nevoie deloc de interventia omului. Pe de alta parte, autmobilele Tesla nu sunt complet autonome, dar functia de pilot automat le da impresia soferilor ca sunt 100% in siguranta, cand isi iau mainile de pe volan. Se insala amarnic.

O problema similara a fost intalnita si la avioane.

Accidentele provocate de erori tehnice si tehnologice in aer au condus la dezbateri aprinse despre cat de mult ar trebui sa se bazeze pilotii pe aparatura. Automatizarea avioanelor are un mare avantaj, caci a determinat scaderea incidentelor. Insa a avut si un dezavantaj, in sensul in care pilotii sunt mai putin capabili sa se descurce atunci cand se intampla ceva neplacut la o altitudine de 10.000-20.000 metri.

Ce invatam de aici?

Atat in cazul avioanelor, cat si in cazul masinilor si trenurilor, unu plus unu nu este egal cu doi. Asta inseamna ca un sofer bun, atunci cand foloseste pilotul automat, se transforma intr-un sofer mai putin bun, daca nu chiar prost.

Motivul este simplu. O secunda poate face diferenta intre viata si moarte. Atunci cand conduci efectiv, iti ia mai putin timp sa reactionezi decat atunci cand vehiculul se afla pe pilot automat, pentru ca, in al doilea caz, esti nevoit mai intai sa recapeti controlul si abia apoi sa efectuezi manevra necesara.

Si daca autoritatile nu fac un cadru legal care sa reglementeze astfel de probleme, atunci primul deces cauzat de o masina autonoma sau semi-autonoma ar putea trece aproape neobservat?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#masini conduc singure, #accident masini conduc singure, #morti masini conduc singure , #masina