Co-fondatorul Google: Libertatea Internetului este in pericol

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 13:19
3650 citiri
Co-fondatorul Google: Libertatea Internetului este in pericol
Foto: The Guardian

Principiile deschiderii si accesului universal care au stat la baza crearii Internetului, in urma cu trei decenii, sunt puse sub amenintare mai mult decat oricand, in prezent, este de parere co-fondatorul Google, Sergey Brin.

"Forte puternice s-au aliat impotriva unui Internet deschis, peste tot in lume. Sunt mai ingrijorat decat am fost in trecut. Este infricosator", a declarat Brin, intr-un interviu pentru The Guardian.

Amenintarea vine, potrivit spuselor sale, de la o combinare a faptului ca guvernele incearca sa controleze accesul si comunicarea cetatenilor sai, a incercarii industriei divertismentului de a bloca pirataria si a cresterii "gradinilor inchise" precum Facebook si Apple, care controleaza foarte strict ce software poate fi utilizat pe platformele sale.

Miliardarul de 38 de ani, a carui familie a fugit de antisemitismul din Uniunea Sovietica, a jucat un rol important in retragerea partiala a Google din China, in 2010, din cauza cenzurii si atacurilor cibernetice.

El a preciazat ca, in urma cu cinci ani, nu ar fi crezut ca o tara precum China sau oricare alta ar putea bloca accesul la Internet pentru o perioada lunga de timp, insa, in prezent, i s-a demonstrat opusul.

Brin s-a aratat foarte ingrijorat de restrictiile aplicate de China, Arabia Saudita sau Iran, dar a avertizat ca si cresterea Facebook sau Apple, care au propriile lor platforme si controleaza accesul utilizatorilor, risca sa duca la stagnarea inovatiei si la balcanizarea web-ului. "Se pierd multe. De exemplu, toate informatiile din aplicatii, care nu pot fi cautate", a spus el.

Critica lui Brin la adresa Facebook este controversata, avand in vedere ca reteaua de socializare se apropie de o listare pe bursa de 100 de miliarde de dolari. Rivalul de la Google a crescut exploziv, la randul sau, jumatate din americanii cu acces la Internet avand cont pe Google+, aceasta retea avand peste 800 de milioane de utilizatori la nivel mondial.

Brian este de parere ca, impreuna cu co-fondatorul Larry Page, nu ar fi putut crea Google, daca Internetul ar fi fost dominat de Facebook. "Trebuie sa joci dupa regulile lor, care sunt foarte restrictive. Tipul de mediu in care am creat Google, motivul pentru care am putut sa dezvoltam motorul de cautare, a fost faptul ca web-ul era asa deschis. Odata ce ai prea multe reguli, inovatia este inabusita", a spus Brin.

Co-fondatorul Google a recunoscut faptul ca multi oameni sunt ingrijorati de faptul ca datele stocate pe serverele companiei pot ajunge usor la autoritatile americane. De fapt, a precizat ca a fost fortat, periodic, sa ofere date autoritatilor si, uneori, i s-a interzis sa notifice utilizatorii ca a facut acest lucru.

"Refuzam de multe ori. Facem tot ce este posibil pentru a proteja datele. Daca am avea o bagheta magica si nu am fi supusi legilor americane, ar fi grozav", a conchis Brin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Sergey Brin Google amenintare Internet, #libertate web amenintata , #Sergey Brin