Amenda record de 5 miliarde de dolari pentru Google - UPDATE

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 23:55
6835 citiri
Amenda record de 5 miliarde de dolari pentru Google - UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a amendat, miercuri, Google cu 4,34 miliarde de euro (5 miliarde de dolari) dupa ce compania si-a promovat agresiv aplicatiile pe smartphone-urile utilizatorilor.

"Google s-a folosit de Android pentru a cimenta dominatia motorului sau de cautare", a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurenta. "Nu le-au permis consumatorilor europeni beneficiile unei competitii corecte in sfera telefoanelor mobile", a adaugat aceasta.

Potrivit Comisiei, Google a incalcat legea solicitand producatorilor de smartphone-uri sa instaleze in terminale aplicatiile Google Search si Chrome, ca o conditie pentru a putea oferi si Google Play Store, explica CNN.

CE adauga ca Google a platit unii producatori si operatori de retea sa instaleze aplicatiile in telefoane inainte ca terminalele sa fie vandute. De asemenea, a impiedicat producatorii sa vanda dispozitive care rulau alte versiuni ale sistemului sau de operare Android.

Google este acum obligata sa inceteze aceste practici in termen de 90 de zile, altfel se va confrunta cu sanctiuni suplimentare.

UPDATE - Ulterior, Google a anuntat ca va face apel impotriva deciziei Comisiei Europene.

"Android a creat mai multe optiuni pentru toata lumea, nu mai putine. Un ecosistem vibrant, inovatii rapide si preturi mai scazute sunt caracteristicile clasice ale unei concurente robuste. Vom face apel la decizia Comisiei Europene", a anuntat purtatorul de cuvant al Google, Al Verney.

Anchetat din 2015

Plangerile - aduse de rivalii europeni si americani - au facut obiectul acestei anchete incepand din 2015. Potrivit Comisiei, aproximativ 80% dintre smartphone-urile din Europa si din intreaga lume ruleaza pe Android.

Autoritatile de reglementare din UE au o abordare mult mai dura fata de companiile mari de tehnologie decat omologii lor americani, in special in ceea ce priveste concurenta, protectia datelor si problemele fiscale.

Anul trecut, compania Google a fost amendata cu 2,4 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) pentru ca acorda prioritate serviciilor sale comerciale in detrimentul concurentilor, in motorul de cautare. Apple, Amazon si Facebook au fost, de asemenea, sanctionate de autoritatile europene de reglementare.

Comisia ar fi putut amenda Google cu pana la 10% din vanzarile anuale globale ale companiei mama Alphabet, care au depasit 110 miliarde dolari in 2017.

In ciuda acestor acuzatii, Google a sustinut ca practicile sale nu au redus posibilitatile de alegere a consumatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#amenda record Google Comisia Europeana , #stiri Google
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
.....pffffff........cu 1.5 mld. mai putin decat sediul mirobolant...