Batalia gigantilor IT: Cine va castiga?

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 21:51
1652 citiri
Batalia gigantilor IT: Cine va castiga?
Foto: Techshout

Confruntarea dintre Google si Microsoft a atins cote maxime in ultima saptamana, cand prima a auntat intrarea pe piata sistemelor de operare, iar cea de-a doua lansarea unor versiuni gratuite, online, a programului Office 10.

Astfel, Google a atacat teritoriul cucerit de Microsoft, prin intermediul sistemului de operare Windows, care ruleaza pe aproximativ 90% din calculatoarele din intreaga lume, in timp ce Microsoft tinteste acapararea pietei ce apartine, in mod traditional, companiei Google, de aplicatii office online.

La prima vedere, e un razboi in toata regula, incluzand si strategii de a asmuti autoritatile asupra rivalului.

Insa este putin probabil ca vreuna sa fie ranita prea tare, avand in vedere ca ambele companii isi castiga marea parte a banilor din alte surse.

Google a avut venituri de 22 de miliarde de dolari, in 2008, dintre care 97% au provenit din reclamele text plasate langa rezultatele cautarilor pe Internet sau pe diverse site-uri.

Microsoft a facut 14,3 miliarde de dolari din Word, PowerPoint si alte aplicatii de business, in ultimele noua luni, cu un profit de noua miliarde de dolari. De asemenea, a mai avut o cifra de afaceri de 16 miliarde de dolari din business-ul dedicat sistemelor de operare, inclusiv cele pentru telefoane mobile si servere.

Astfel, adevarata batalie se duce mai mult pentru renume si castigarea inimilor utilizatorilor.

Fata in fata

Care sunt diferentele dintre cele doua companii, din punctul de vedere al principalelor domenii in care se "bat"? Potrivit CNN, victoria ar putea fi determinata de un finish la fotografie.

Internet Explorer controleaza 70% din piata browserelor, chiar daca IE8 este sub nivelul rivalilor Firefox sau Opera.

Google Chrome nu a reusit sa castige prea multi adepti, sub 2% din piata, in ciuda unor inovatii extrem de folositoare, in special in domeniul managementului tab-urilor, si a "rezistentei" la atacul virusilor.

In schimb, Google este asociat, de majoritatea internautilor, cu motorul de cautare pe Internet. In luna iunie, de exemplu, detinea 78,5% din aceasta piata, in Statele Unite.

Bing, noul motor de cautare lansat de Microsoft, ofera mult mai mult decat niste simple link-uri, insa nu a atras atentia decat a 8,2% din utilizatori.

Microsoft produce sisteme de operare din 1979. Datorita unor contracte controversate pentru drepturile de autor si a copierii celor mai bune trasaturi ale sistemelor similare apartinand concurentilor, Microsoft a reusit sa puna stapanire pe aproximativ 90% din PC-urile din intreaga lume. Cea mai noua versiune, Windows 7, va fi disponibila din toamna, fiind considerata o imbunatatire semnificativa fata de Windows Vista.

In acest domeniu, Microsoft ar fi extrem de greu de doborat de pe prima pozitie. Milioane de utilizatori nu au folosit niciodata un alt sistem si sunt dependenti de programele si jocurile disponibile doar pe aceasta platforma. De asemenea, exista mii de dispozitive plug-and-play care nu functioneaza decat in Windows, iar cunoasterea acestui sistem de operare este un criteriu eliminatoriu pentru o mare parte din locurile de munca disponibile.

Google s-a lansat pe acest segment in 2007, cu sistemul pentru telefoane mobile Android. Saptamana trecuta, a anuntat un sistem de operare pentru PC-uri, Chrome OS, ce ar putea deveni un concurent serios pentru Windows.

Din punctul de vedere al publicitatii, Google conduce, prin mesajele text inserate pe propriile site-uri sau pe altele, prin programul Adsense.

In ciuda faptului ca portalul MSN.com este al doilea in topul accesarilor, dupa Yahoo.com, Microsoft nu a reusit sa faca bani din Internet. Dimpotriva, in 2008, a pierdut 1,2 miliarde de dolari.

Cand doi se bat, consumatorii castiga

Beneficiile competitiei dintre Microsoft si Google sunt imense. Pana la atacul celei din urma, Microsoft s-a complacut in situatia data, fara a se stradui sa inoveze.

Insa, cand serviciul de e-mail al Google, Gmail, a oferit utilizatorilor o capacitate de stocare masiva, Microsoft s-a vazut nevoita sa imbunatateasca propriul sau serviciu. De asemenea, aparitia Google Maps a condus la Microsoft Live Maps, care si-a depasit concurentul, potrivit analistilor.

Desi Google a iesit pe primul loc anul trecut, balanta s-ar putea inclina in 2009, datorita inovatorului motor de cautare Bing si a noilor versiuni de Office, gratuite si cu mai multe optiuni decat programul similar de la Google.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Microsoft versus Google, #razboi Microsoft Google, #batalie sisteme operare , #stiri Google