Cateva sfaturi pentru siguranta online

Luni, 05 Mai 2008, ora 09:57
1390 citiri
Cateva sfaturi pentru siguranta online

In cadrul seriei de post-uri dedicate securitatii online, de pe blogul oficial Google, tehnicienii gigantului internet dau sfaturi utile utilizatorilor, in vederea scaderii riscului de expunere la atacurile online.

Un astfel de post ne da cateva sfaturi ce ne pot ajuta sa nu cadem prada phishing-ului. Phising se numeste tentativa de a pacali un utilizator de internet pentru ca acesta sa ofere informatii confidentiale despre sine sau sa faca lucruri pe care nu intentioneaza sa le faca, cum ar fi urmarirea unui link fals dintr-un e-mail.

Phising-ul tipic este acela in care un e-mail care pare a fi din partea bancii cu care lucrati de obicei solicita confirmarea sau introducerea unor informatii legate de cont. Un link directioneaza catre o pagina de internet care pare familiara - fiind copia fidela a paginii de login ce partine bancii, de exemplu - si in care sunt introduse informatii confidentiale pentru accesarea contului. Aceste informatii pot fi ulterior utilizate de catre atacatori pentru golirea contului sau pentru deschiderea unor noi linii de credit.

Desi aceste sfaturi nu pot proteja in totalitate, totusi ele pot oferi un nivel sporit de siguranta online.

Atentie la e-mailurile care solicita informatii confidentiale. Mesajele care va solicita numarul contului bancar, numele de utilizator, parola sau alte informatii de aceeasi natura, trebuie tratate cu maximum de atentie. Aceasta pentru ca cele mai multe companii seriose (bancile, de exemplu) nu solicita astfel de informatii prin e-mail.

Este de preferat sa accesati site-ul separat, mai degraba decat accesand link-ul din e-mail. Daca primiti un mesaj care va solicita informatii confidentiale si pe care il considerati sigur este mai intelept sa accesati separat, in browser, site-ul respectiv, prin tastarea adresei decat sa urmati link-ul din e-mail. De asemenea, nu ezitati sa contactati telefonic compania (banca) pentru a solicita confirmarea mesajului.

Daca sunteti pe un site care solicita informatii confidentiale, verificati daca pagina nu are nimic suspect. verificati, de exemplu, daca adresa paginii este chiar a companiei pe care incercati sa o accesati si nu este un nume asemanator (de exemplu g00gle.com, in loc de google.com). De asemenea, paginile de login sunt pagini securizate de obicei; acest lucru este marcat la inceputul adrese paginii prin prezenta unui "s" in specificarea protocolului (https:// in loc de http://) si de imaginea unui lacat in browser (In Firefox si Internet Explorer 6 lacatul apare in coltul din dreapta jos al browserului iar in IE 7 apare in dreapta address bar-ului din browser.) Inclusiv aceste semne pot fi falsificate insa prezenta lor ofera o garantie in plus.

Atentie la ofertele fabuloase, la premiile enorme pe care le castigati prin e-mail. Este foarte probabil ca in spatele unor asemenea castiguri venite din senin sa se ascunda o tentativa de phishing careia ii puteti cadea prada.

Utilizati browsere care au filtre de phishing. Ultimele versiuni ale celor mai multe browsere, inclusiv Firefox, Internet Explorer si Opera, include filtre de phishing care pot proteja impotriva unor eventuale expuneri.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#phishing, #securitate online, #hackeri, #Google , #stiri Google