Cinci milioane de adrese si parole Gmail, compromise. Contul tau e sigur?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 08:50
8865 citiri
Cinci milioane de adrese si parole Gmail, compromise. Contul tau e sigur?

O arhiva care contine aproape cinci milioane de adrese si parole de conturi Gmail a fost postata saptamana aceasta pe un forum online. Datele sunt vechi si probabil au fost stranse in urma mai multor spargeri, spune o firma de securitate cibernetica.

Un utilizator cu alias-ul "tvskit" a postat arhiva pe un forum de securitate Bitcoin numit btcsec.com, anuntand ca peste 60% din adrese si parole sunt valide, scrie PC World.

"Nu putem confirma ca acuratetea este de 60%, dar o mare parte din datele publicate este legitima", spune Peter Kruse, reprezentant al CSIS Security Group, o companie daneza de securitate care ofera informatii privind criminalitatea cibernetica institutiilor financiare si politiei.

Cercetatorii CSIS au analizat datele si au ajuns la concluzia ca sunt vechi de pana la trei ani, avand in vedere si scurgerile anterioare de informatii.

"Credem ca datele nu vin direct de la Google, ci de la mai multe surse compromise", a spus Kruse. Asta inseamna ca multe dintre parolele dezvaluite online nu corespund conturilor Google sau Gmail, ci sunt conturi pe alte siteuri, unde utilizatorii si-au folosit adresa de Gmail si numele de utilizator.

"Securitatea utilizatorilor nostri este de importanta primordiala pentru noi. Nu avem dovezi ca sistemele noastre au fost compromise, insa cand ne dam seama ca un cont a fost compromis luam masuri pentru a ajuta utilizatorii sa-si securizeze conturile", a precizat un reprezentant Google.

Chiar daca multe din informatiile dezvaluite pe Internet nu duc la Gmail si Google, este bine ca utilizatorii afectati sa isi schimbe parolele pe siteurile unde au folosit adresa de Gmail drept nume de utilizator. Siteul isleaked.com permite sa verifici daca adresa ta a fost compromisa.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Gmail parole sparte, #conturi Gmail sparte , #stiri Google