Cum sa-ti protejezi parola pe Internet?

Sambata, 07 Iunie 2008, ora 18:41
4260 citiri
Cum sa-ti protejezi parola pe Internet?

Siguranta online devine, pe zi ce trece, una dintre problemele majore pe care utilizatorii de Internet trebuie, intr-un fel sau altul, sa o rezolve pentru a putea beneficia de serviciile online.

Intr-un post de pe blogul oficial Google, unul dintre inginerii gigantului online ofera cateva sfaturi utile pentru aceia care vor un plus de securitate pentru parolele proprii.

Parola poate parea, pentru utilizatorul mediu al internetului, un fapt cat se poate de banal, protejat de insusi anonimatului posesorului sau. Aproape fiecare dintre noi se poate intreba "Cine ar vrea sa-mi afle mie parola de mail? Cui ar folosi?". Totusi lucrurile nu stau astfel.

Prin simpla accesare a adresei de mail, de exemplu, oricine poate afla despre sfera de preocupari, despre site-urile unde aveti conturi si parolele acestora, despre banca unde aveti un cont si, la limita, programul dumneavoastra zilnic sau lucruri pe care le doriti pastrate complet privat. Astfel, mailul este o mica portita de acces catre nenumarate informatii care pot avea parte de diverse utilizari.

Daca vreti o parola mai sigura, iata ce trebuie sa faceti.

Evitati elementele comune atunci cand va alegeti parola. Ar trebui sa evitati folosirea unor cuvinte care apar in dictionare (o metoda de spargere a parolei fiind chiar incercarea tuturor cuvintelor uzuale care apar in bazele de date ale dictionarelor computerizate). Trebuie evitate cuvintele foarte comune si usor de ghicit precum "parola" sau numele site-ului la care va logati. De asemenea trebuie evitate combinatiile standard de taste de genul "asdf1234" sau "aqswdefr" cat si datele personale precum data de nastere, adresa sau numarul de telefon.

Alegeti o parola ideal unica. Parola ar trebui sa contina pe langa litere si cifre dar si caractere non-numerice in locul literelor astfel: "$" pentru "s", "1" pentru "L" si "0" pentru "o."

Folositi pentru site-uri diferite parole diferite In felul acesta dobanditi o garantie in plus a faptului ca daca o parola este aflata aceasta nu va furniza acces catre toate site-urile pe care le frecventati. Daca sunt foarte multe site-uri, folositi un numar fix de parole pe care alternati-le in functie de site

Nu spuneti nimanui parola. Nici familiei, nici prietenilor. Poate suna destul de paranoic insa cu cat spuneti parola mai multor oameni cu atat mariti riscul ca unul dintre conturile dumneavoastra onine sa fie spart. De asemenea, daca trebuie sa va notati parola, nu o faceti intr-un fisier pe computer si in nici un caz nu sa nu o trimiteti prin mail. Daca apare suspiciunea ca vreuna dintre parolele dumneavoastra au fost descoperite, schimbati-o imediat.

Atentie sporita la informatiile pe care le dati online. Unele servicii si unele comunitati online va pot solicita o parola. Daca folositi astfel de servicii analizati modul in care urmeaza sa foloseasca informatiile pe care le oferiti. Cu cat folositi mai multe astfel de servicii, cu atat creste riscul ca parola dumneavoastra sa fie furata.

Trebuie, de asemenea, avut in vedere si raspunsul la intrebarile de securitate pe care anumite site-uri le pun pentru situatia in care v-ati uitat parola. Raspunsurile trebuie sa fie de asa natura incat alti oameni sa nu le poata da in locul dumneavoastra.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Google Chat: aplicația care va permite comunicarea între Slack și Microsoft Teams
Google Chat: aplicația care va permite comunicarea între Slack și Microsoft Teams
Google a anunțat integrarea unor noi funcții utile pe aplicația Google Chat. Practic, noua actualizare le va permite utilizatorilor să comunice între Slack și Teams fără să fie nevoiți...
#online, #Google, #protectie, #phishing, #parola , #stiri Google