Franta si Germania pun la colt Internet Explorer

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 11:20
1623 citiri
Franta si Germania pun la colt Internet Explorer

Guvernele Frantei si Germaniei le recomanda utilizatorilor de Internet sa nu mai foloseasca browser-ul Internet Explorer, produs de Microsoft, din cauza vulnerabilitatii acestuia la atacurile informatice.

Dupa exemplul Germaniei, care le-a recomandat, vineri, tuturor utilizatorilor de Internet Explorer sa foloseasca alt browser, Franta a emis o avertizare similara, luni, in care recomanda ocolirea versiunilor 6, 7 si 8 ale programului de navigare pe Internet produs de Microsoft, scrie The Star.

Specialistii agentiei guvernamentale franceze CERTA sustin ca o slabiciune a produsului Microsoft le-a permis hackerilor sa acceseze si sa fure informatii din computerele Google China, iar problemele de securitate ale Internet Explorer pot fi speculate oricand pentru a "sparge" orice computer.

Cu toate acestea, expertii internationali se arata surprinsi neplacut de reactia celor doua guverne, considerand ca aceasta nu face decat sa creeze panica in randul populatiei, fara baze reale.

"Masura fara precedent luata de aceste guverne este superficiala si iresponsabila. Este o situatie nefericita. Este un anunt sec care ii face pe oameni sa se intrebe daca e bine chiar sa-si mai deschida computerele", spune expertul in securitate Claudiu Popa, presedintele companiei canadiene Informatica Corp.

Chiar daca Germania a recomandat evitarea versiunilor 6, 7 si 8 ale Internet Explorer, pentru sistemele de operare XP, Vista si Windows 7, Popa sustine ca atacurile din China au speculat o slabiciune a versiunii IE 6, lansate in 2001, in vreme ce noile variante ale browserului includ masuri de securitate ce ii protejeaza pe utilizatori.

Intregul scandal a fost declansat saptamana trecuta, cand Microsoft a admis ca hackerii au exploatat o slabiciune a Internet Explorer pentru a lansa un atac "extrem de sofisticat" asupra Google si a altor 20 de companii, in China.

"A fost vorba de un atac bine tintit. Microsoft trebuie sa rezolve aceasta problema. Data viitoare, (troianul) va fi polimorf, isi va schimba forma la fiecare atac, va reactiona automat si va cutreiera Internetul in cautarea tintelor", spune Popa.

In clipa de fata, Internet Explorer ramane cel mai mare browser din lume, cu o cota de piata de 66%, in scadere fata de 2004, cand produsul Microsoft era folosit de 90% dintre utilizatorii de Internet.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#atacuri Internet Explorer Google, #atacuri troian Internet Explorer , #stiri Google