Google a lansat Knowledge Graph in romana - Cum se schimba cautarea pe Internet (Video & Galerie foto)

Luni, 01 Iulie 2013, ora 19:31
5007 citiri
Google a lansat Knowledge Graph in romana - Cum se schimba cautarea pe Internet (Video & Galerie foto)
Foto: Huffington Post

Google a lansat, luni, un nou serviciu in limba romana, numit Knowledge Graph - Graficul cunostintelor, care va schimba cautarea pe Internet.

Potrivit comunicatului remis Ziare.com, aceasta functie va ajuta utilizatorii sa descopere rapid si usor informatii noi.

Ea permite utilizatorilor sa caute lucruri, oameni sau locuri pe care Google le cunoaste - simboluri, celebritati, orase, echipe sportive, cladiri, forme de relief, filme, lucrari de arta si multe altele - si sa primeasca rapid informatiile relevante pentru cautarea facuta.

Mai concret, daca tastam cuvantul "Phoenix", atunci motorul de cautare va oferi rezultate relevante pentru Romania, adica legate de formatia cu acelasi nume.

In partea dreapta a paginii de cautare se va vedea functia Knowledge Graph, care va afisa un scurt rezumat al interogarii, adica date despre istoria grupului muzical, o poza, dar si alte lucruri conexe, cum ar fi o lista de melodii.

De asemenea, Google recunoaste si diferentiaza entitatile intre ele, astfel ca exista si posibilitatea de a alege afisarea rezultatelor despre orasul Phoenix, din statul american Arizona.

Avantajele Knowledge Graph

1. Ofera un raspuns mai bun

Cuvintele pot fi ambigue - interogarea se poate referi fie la formatia Phoenix, fie la localitatea cu acelasi nume. Google poate intelege diferenta si restrange rezultatele cautarii doar la ceea ce il intereseaza pe utilizator, iar un singur click pe unul din linkuri ofera rezultatul care era de interes, sustine compania.

2. Genereaza cel mai bun rezumat

Cu ajutorul Knowledge Graph, Google intelege mai bine interogarea, asa ca poate sintetiza informatii despre acel subiect, se mai arata in comunicat. De exemplu, pentru cautarea "Maria Tanase", apar informatii despre perioada de viata, dar si detalii despre cele mai cunoscute melodii interpretate de cantareata.

Pentru a alege ce informatii se afiseaza, Google analizeaza date agregate despre cautarile facute pe fiecare subiect. De exemplu, oamenii sunt interesati sa afle ce carti a scris Mircea Eliade, insa in cazul lui Gheorghe Dinica sunt mai interesati de filmele in care a jucat, decat de melodiile interpretate.

Prin Knowledge Graph, utilizatorii pot intelege si relatiile dintre lucruri. Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani, a regizat filmul "Balanta", realizat dupa cartea omonima a lui Ion Baiesu, iar interpreta rolului principal din film este Maia Morgenstern, care a jucat si in filmul "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson.

"Toate aceste informatii sunt corelate in Knowledge Graph. Acesta nu este doar un catalog de informatii, ci reliefeaza si relatiile dintre ele", precizeaza compania.

3. Ofera profunzime cautarii si un sens mai larg

Nu in ultimul rand, utilizatorii pot face descoperiri neasteptate cu ajutorul Knowledge Graph, conform comunicatului, deoarece o noua cautare sau conexiune duce utilizatorul la o noua informatie.

De exemplu: de unde a luat Matt Groening, creatorul familiei Simpson, ideea pentru numele lui Homer, Marge si Lisa, personajele serialului? Raspunsul il ofera informatiile despre familia lui.

"Credem ca motorul de cautare perfect ar trebui sa inteleaga exact ce vor sa spuna utilizatorii si sa le ofere exact ceea ce isi doresc. In multe cazuri, putem sa dam raspunsul la urmatoarea intrebare chiar inainte de a fi formulata, intrucat informatiile pe care Knowledge Graph le prezinta sunt documentate in functie de ceea ce au cautat alte persoane", mai spun reprezentantii companiei.

De exemplu, informatiile pe care Knowledge Graph le afiseaza despre Tom Cruise raspund in procent de 37% la interogarile ulterioare despre el.

Functia "Altii au cautat si" ofera posibilitatea de a face noi descoperiri. De exemplu, o persoana care face o cautare dupa Vf Moldoveanu afla de locuri pe care poate nu le cunoaste, din Romania sau strainatate, precum varfurile Vistea Mare si Parangul Mare, din Romania, sau varful Varful Gerlachovsky, din Slovacia", se arata in comunicat.

Google a inceput de luni sa implementeze treptat aceasta sectiune a Knowledge Graph, pentru utilizatorii vorbitori de romana. Functionalitatea urmeaza sa fie disponibila si pe smartphone-uri si tablete.

Ce surse foloseste Knowledge Graph

Knowledge Graph de la Google nu se bazeaza doar pe surse publice, cum ar fi Freebase, Wikipedia si CIA World Factbook, ci actioneaza la o scara mult mai mare, vizand o acoperire si profunzime mult mai vaste.

In prezent, Knowledge Graph contine peste 570 milioane de elemente - oameni, locuri, lucrari, obiecte etc., precum si peste 18 miliarde de date concrete si relatii dintre aceste obiecte diverse. In plus, este adaptat in functie de ce se cauta si ce informatii exista pe Internet.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Google Knowledge Graph romana, #Google lansare Knowledge Graph, #Google Knowledge Graph, #ce face Knowledge Graph, #Knowledge Graph limba romana, #Knowledge Graph , #stiri Google