Povestea adevaratului parinte al motoarelor de cautare, uitata chiar si de Google

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:17
4538 citiri
Povestea adevaratului parinte al motoarelor de cautare, uitata chiar si de Google
Foto: The Independent

Daca numele lui Jonathon Fletcher este scris in caseta Google search, niciunul dintre rezultate nu arata macar un indiciu despre rolul pe care l-a jucat acesta in nasterea celui mai cunoscut motor de cautare din lume.

De asemenea, nicaieri pe Internet nu poate fi gasita informatia potrivit careia el ar fi unul dintre parintii motoarelor de cautare, inclusiv al Google, relateaza BBC.

Cu toate acestea, acum 20 de ani, intr-un laborator de informatica din Universitatea Stirling din Scotia, Fletcher a inventat o prima forma, rudimentara ce-i drept, de motor de cautare, care este astazi tehnologia cu ajutorul careia functioneaza Google, Bing, Yahoo si alte motoare de cautare.

In 1993, Internetul abia facea primii pasi. Atunci a fost lansat Mosaic, primul browser cunoscut, la acel moment existand numai cateva mii de pagini de Internet. Insa se punea problema cum pot fi gasite anumite informatii in mediul online.

Internet pentru toti: Planul uimitor al celor de la Google

La acea vreme, Jonathon Fletcher se angajase la universitatea pe care tocmai o absolvise, lucrand in Departamentul tehnologic. Atunci a invatat mai multe despre Mosaic si despre What's New, o pagina de Internet care indexa toate site-urile nou aparute.

In timp ce lucra la un server pentru universitate, Fletcher a descoperit ca pagina What's New este plina de bug-uri. Pentru ca noile site-uri erau adaugate manual, nu exista niciun instrument care sa urmareasca ce apare nou in continutul lor. Astfel, multe dintre linkuri "expirau" extrem de rapid.

El a decis sa creeze un instrument care sa caute prin toate informatiile existente pe site-uri. Acel instrument a fost primul motor de cautare din lume,

Fletcher si-a denumit inventia JumpStation.

"Nu pot spune decat ca el este parintele motorului de cautare" sustine profesorul Mark Sanderson de la Institutul de Tehnologie din Melbourne, care a studiat istoria informatiei. "Jonathon a fost prima persoana care a creat un motor de cautare care avea toate componentele unui motor de cautare modern", a adaugat el.

Traficul pe Internet s-a prabusit dupa ce Google a "picat" 5 minute - vezi pagubele enorme

Cu toate acestea, numele fondatorilor Google, Sergey Brin si Larry Page, au devenit celebre in intreaga lume, insa Fletcher, care locuieste in prezent in Hong Kong, a primit extrem de putina recunoastere pentru rolul pe care l-a jucat in evolutia Internetului.

Pe masura ce JumpStation continua sa se dezvolte, proiectul necesita din ce in ce mai multe investitii de care Universitatea din Stirling nu dispunea, asa ca acesta a fost abandonat.

Fletcher a primit o oferta mai buna de job in Tokyo, parasind Universitatae din Stirling, care oricum nu putea face prea multe pentru a-l determina sa ramana.

In ciuda deceptiei pe care a suferit-o Fletcher, tehnologia sa rudimentara avea sa reprezinte baza pentru toate motoarele de cautare moderne, chiar si pentru Google, care a aparut abia in 1998.

Fletcher a primit recunoastere pentru realizarile sale abia in urma cu cateva saptamani, la o conferinta care a avut loc in Dublin si la care au participat reprezentanti ai Microsoft, Yahoo si Google.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Jonathon Fletcher motor cautare, #Jonathon Fletcher Google, #Jonathon Fletcher Internet, #parinte Google , #stiri Google