Spionajul chinezesc, cea mai puternica amenintare la adresa Occidentului

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 21:55
4091 citiri
Spionajul chinezesc, cea mai puternica amenintare la adresa Occidentului

Limitarea impusa asupra cautarilor prin motorul Google, ce a avut loc in China la inceputul anului, aproape a determinat compania americana sa ia decizia de a-si inchide motorul local de cautare Google.cn.

Situatia a fost generata, cel mai probabil, de un atac comandat de guvernul chinez. Incidentul reaminteste faptul ca afacerile si guvernele straine trebuie sa fie vigilente atunci cand fac afaceri in sau cu China.

Posibilitatile de actiune ale serviciilor secrete chineze par vaste, in principal datorita populatiei imense a tarii (1,3 miliarde de oameni) si a puternicei diaspore. Pe de alta parte, ca putere emergenta, China este motivata in principal de faptul ca detine resurse abundente, avand in acelasi timp de recuperat in multe domenii, apreciaza grupul de analiza american Stratfor intr-o analiza privind tehnicile chineze de spionaj.

Serviciile secrete chineze nu sunt poate la fel de faimoase precum CIA sau KGB, dar operatiunile lor aparte sunt binecunoscute agentiilor de contraspionaj din toata lumea, care recunosc indeosebi trei metode de spionaj specifice Chinei.

Prima consta in desfasurarea unui numar de oameni si capabilitati pentru a strange o cantitate imensa si variata de informatii, dar care pusa cap la cap rezulta in informatii valoroase, tactica specifica modului de actiune chinez care promoveaza rabdarea si persistenta.

A doua metoda presupune folosirea conationalilor stabiliti in toate colturile lumii pentru a aduna informatii.

Si, trei, pentru a incerca sa anticipeze si apoi sa influenteze deciziile de politica externa ale diverselor tari, serviciile secrete chineze se folosesc de cetateni ai statelor respective.

Spionajul practicat de China nu se incadreaza in tipologia cunoscuta de puterile occidentale, astfel ca strangerea de date privind ultimele tehnologii straine se face in urmatoarele trei moduri: nationali chinezi cumpara tehnologia in timpul calatoriilor pe care le intreprind, companii straine sunt achizitionate de firme chineze, iar echipamentele dorite sunt cumparate de companii din China folosite drept paravan.

Institutiile oficiale din China cu atributii in materie de spionaj sunt Ministerul Securitatii de Stat, Ministerul Securitatii Publice si Departamentul Militar de Informatii. O sursa Stratfor specializata in contraspionaj estimeaza insa ca mai mult de 70% din operatiunile chineze de spionaj sunt desfasurate de cu totul alte agentii.

Tocmai aceasta aglomerare de agenti si agentii de spionaj si inevitabila lor suprapunere, impreuna cu identificarea celor care detin controlul asupra informatiilor astfel adunate, dar si coruptia sunt puncte pe care statele occidentale mizeaza atunci cand subestimeaza spionajul chinez, dar asupra carora Stratfor atrage atentia ca ar putea induce in eroare in ceea ce priveste adevarata eficacitate a sistemul de spionaj tipic chinezesc.

Arsene Cosmin Madalin

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Cina google spionaj, #China spionaj, #google china scandal , #stiri Google